Долинський районний суд Кіровоградської області
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23.08.2011 року
Справа № 2-624/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs25390512) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Кіровоградської області (rs19931199) )
Долинський районний суд Кіровоградської області в складі:
головуючого судді Бондарчука Р.А.,
при секретарі Поліщук Т.І.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Долинська справу за позовом ТОВ "Долинські об’єднані мережі", Долинської міської ради, КП "Координаційний центр по обслуговуванню населення" до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про приведення в належний стан централізованої системи опалення, -
В С Т А Н О В И В:
ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 мають в спільній сумісній приватній власності квартиру АДРЕСА_1, що підтверджується свідоцтвом на право власності на житло № 2 від 0401.2000 року.
З 2007 року ТОВ "Долинські об’єднані мережі"надає ОСОБА_4 послуги з централізованого опалення, оскільки ТОВ Долинські об"єднанні мережі" здійснює діяльність по централізованому теплопостачанню фізичним і юридичним особам м. Долинської . Згідно вимог ст. 20 Закону України "Про теплопостачання" відповідачу неодноразово шляхом розвішування оголошень на під’їздах та дошках об’яв, виступах по радіомовленню та в газеті "Долинські новини"роз’яснювалось про необхідність укладення договору щодо надання з централізованого опалення.
Маючи намір відмовитися від послуг щодо надання з централізованого опалення ТОВ "Долинські об’єднані мережі", відповідач ОСОБА_1 19.10.2009 року звернувся з письмовою заявою до ТОВ "Долинські об’єднані мережі"про відключення від мережі централізованого опалення та не нарахування абонплати, так як користується індивідуальним ( автономним) електричним опаленням у вказаній квартирі.
Листом ТОВ "Долинські об’єднані мережі" відповідачу ОСОБА_1 було роз’яснено порядок відключення від мереж центрального опалення та влаштування індивідуального ( автономного ) опалення .
20 жовтня 2009 року відповідачі самовільно відключилися від мереж центрального опалення про, що ними разом з сусідами було складений акт про відключення вказаної квартири від центрального опалення, а також встановили індивідуальне ( автономне ) електричне опалення в квартирі .
Позивачі посилаються на те, що згідно акту від 20.10.2009 року було встановлено, що відповідачі самовільно відключилася від мережі централізованого опалення без дозволу міжвідомчої комісії з питань відключення від мереж ЦО та ГОП при Долинській міській раді та в порушення п. 1.4.4. –1.4.6 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжилкомунгоспу від 17.05.2005 року (z0927-05) . Просять зобов’язати відповідача за власний рахунок привести мережу централізованого опалення до попереднього стану, а саме відновити централізоване опалення шляхом приєднання радіаторів опалення до стояків централізованої системи опалення за допомогою зварювальних робіт, проведених з залученням фахівців ТОВ "ДОМ"з подальшим відшкодуванням на користь ТОВ "ДОМ"витрат за дані роботи. Так, як відключення матеріальної шкоди мережам теплопостачання, які належать територіальній громаді.
Долинська міська рада та КП "Координаційний центр по обслуговуванню населення" як власник та балансоутримувач будинку та мереж централізованого опалення ставлять питання зобов’язати ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 привести мережу централізованого опалення до попереднього стану, а саме відновити централізоване опалення шляхом приєднання радіаторів опалення до стояків централізованої системи опалення за допомогою зварювальних робіт, проведених з залученням фахівців ТОВ "ДОМ"з подальшим відшкодуванням на користь ТОВ "ДОМ"витрат за дані роботи.
В судовому засіданні представники позивачів підтримали позов, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві та в письмових поясненнях (а.с. ).
Зокрема пояснили, що відповідачі, як власники квартири самовільно відключилися від мереж централізованого опалення, чим порушили чинне законодавство. Зазначили, що згідно зі змінами до Правил з надання послуг з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1268 від 31.10.2007 року (1268-2007-п) та Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 року № 4 (z1478-05) , зареєстрованого Міністерством юстиції України 09 грудня 2005 року за № 1478/11758 (z1478-05) ( із змінами затвердженими Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 06.11.2007 року № 169 (z1320-07) , зареєстрованого Міністерством юстиції України 28.11.2007 року № 1320/14587 (z1320-07) ) – рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками, тому відключення окремих квартир від системи централізованого опалення законодавством України не передбачено. Крім того позивачка порушила вимоги ст. 152 ЖК України, без дозволу виконкому міської ради провела переобладнання квартири.
Представник Долинської міської ради доповнив, що відповідачі до Міжвідомчої комісії по розгляду питань відключення споживачів від мереж центрального опалення та влаштування індивідуального опалення в квартирах багатоповерхових житлових будинків Долинської міської ради з заявою про відключення мереж централізованого опалення не зверталися, незважаючи на те, що їм було роз’яснено порядок відключення, технічні умови на електричне опалення не надала. Уточнив, що при відключенні від централізованих мереж порушується тепловий баланс нагріву всього будинку, залишається невирішеним питання опалення під’їздів, колясочних, підсобних приміщень, які знаходяться в спільному користуванні всіх мешканців будинку. Крім того електромережі будинкові не розраховані на електроопалення. Останнім часом в багатоповерхових будинках м. Долинська, внаслідок перенавантаження електромереж, відбувається пошкодження трансформаторів та силових кабелів електропостачання, що в цілому загрожує системі безперебійного постачання всього міста.
В судовому засіданні відповідач ОСОБА_1, ОСОБА_2 пояснили, що вони є спадкоємцями померлого сина ОСОБА_5, заперечували проти позову. Посилаючись на те, що відключення батарей від стояків опалення не є порушенням конструктивних елементів системи опалення. В квартирі на даний час встановлено електричне опалення. Відключення від мережі опалення здійснювали знайомі зварювальники. Наряд-замовлення на відключення не оформлювався, сплату коштів за проведені роботи здійснювали неофіційно. Договір на теплопостачання вони не укладали через несправедливі умови для споживача, абонплату сплачували згідно абонентської книжки.
Доповнили, що відключилися через завищені тарифи на тепло, хоча зі скаргами на тарифи до державної інспекції по цінам та ціноутворенню, територіального відділення Антимонопольного комітету не зверталися.
В квартирі на даний час встановлено електричне опалення, сусіди зі скаргами не зверталися. Дозволу виконкому на переобладнання квартири не брали. Відключення від мережі опалення здійснювали спеціалісти. Вважає, що позивачі не довели про порушення конструктивних норм і правил внаслідок відключення від мережі опалення. Крім того власник житла згідно вимог Конституції України (254к/96-ВР) та Цивільного кодексу України (435-15) має прав робити ремонт та розпоряджатися житлом.
Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з’явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений в установленому законом порядку.
Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові матеріали справи суд дійшов до висновку, що позов слід задовольнити.
Дослідивши зібрані по справі докази, судом встановлено наступні факти та відповідні правовідносини .
ТОВ "ДОМ"з 2007 року є теплопостачальною організацією та здійснює постачання теплової енергії, а відповідачка є споживачем теплової енергії.
Згідно ст. 24 Закону України "Про теплопостачання"основними обов'язками споживача теплової енергії є: своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії; додержання вимог договору та нормативно-правових актів; забезпечення безпечної експлуатації систем теплоспоживання; забезпечення безперешкодного доступу до власного теплового обладнання приладів комерційного обліку представникам теплогенеруючої чи теплопостачальної організації за умови пред'явлення відповідного посвідчення при виконанні службових обов'язків. Споживач теплової енергії несе відповідальність за порушення умов договору з теплопостачальною організацією, відповідних нормативно-правових актів та виконання приписів органів, уповноважених здійснювати державний нагляд за режимами споживання теплової енергії згідно із законом.
Відповідно до вимог п. п. 24, 25 Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил надання послуг з центрального опалення, постачання холодної води та гарячої води і водовідведення та типового договору "Про надання послуг з центрального опалення, постачання холодної води і гарячої води і водовідведення" № 630 від 27.07.2005 року (630-2005-п) споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово –комунального господарства .
Згідно зі змінами до Правил з надання послуг з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1268 від 31.10.2007 року (1268-2007-п) та Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 року № 4 (z1478-05) , зареєстрованого Міністерством юстиції України 09 грудня 2005 року за № 1478/11758 (z1478-05) ( із змінами затвердженими Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 06.11.2007 року № 169 (z1320-07) , зареєстрованого Міністерством юстиції України 28.11.2007 року № 1320/14587 (z1320-07) ) –рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками, тому відключення окремих квартир від системи централізованого опалення законодавством України не передбачено. Згідно вищезазначеного Порядку питання про відключення від мереж ЦО при відмові споживачів від послуг ЦО вирішує постійно діюча міжвідомча комісія, створена органом місцевого самоврядування. В той же час позивачка в установленому порядку не зверталась до Міжвідомчої комісії з питань відключення від мереж ЦО та ГОП при Долинській міській раді, самовільно здійснила відключення, про що в установленому порядку не сповістила ТОВ "Долинські об’єднані мережі".
В даному випадку споживач ОСОБА_1 повідомив про самовільне відключення від мережі опалення та склав акт про відключення за участю сусідів та направила ТОВ "ДОМ" про що свідчить відтиск печаті товариства на акті.
Відповідачі є співласником квартири АДРЕСА_1, який в свою чергу відноситься до житлового фонду місцевих рад –тобто весь будинок належить до власності Долинської міської ради, і лише Долинська міська рада може заявляти позовні вимоги про зобов’язання позивачки відновити мережу опалення у своїй квартирі.
Згідно довідки Долинської міської ради № 01-19/232 від 09.02.2011 року багатоквартирні житлові будинку в комплексі з внутрішньо будинковими системами, у тому числі і внутрішньо будинковими мережами теплопостачання, перебувають у комунальній власності територіальної громади міста в особі Долинської міської ради та обліковуються на балансі Комунального підприємства КП "Координаційний центр по обслуговуванню населення" (а.с. ).
Таким чином в судовому засіданні достовірно встановлено факт відключення квартири відповідачів від мережі централізованого опалення 20 жовтня 1999 року, про що свідчить копія відповідного Акту, який був направлений ТОВ "Долинські об’єднані мережі"(а.с. 9 зв. ).
Правовідносини сторін урегульовано:
Відповідно до ст. 50 ЖК України жиле приміщення, що надається громадянам для проживання, має бути благоустроєним стосовно до умов даного населеного пункту, відповідати встановленим санітарним і технічним вимогам .
Статтею 152 ЖК України визначено, що переобладнання і перепланування жилого будинку (квартири), що належить громадянинові на праві приватної власності, провадяться з дозволу виконавчого комітету місцевої ради.
Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17.05.2005 року (z0927-05) , затверджених наказом Держжилкомунгоспу від 17.05.2005 року, зареєстрованими в Мін’юсті 25.08.2005 року за № 9027/11207 в загальних положеннях визначено, що переобладнання –це улаштування в окремих квартирах багатоквартирних будинків індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів; влаштування і переустаткування туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів.
Згідно п. 1.4.4. вказаних Правил переобладнання жилих будинків, що погіршує умови експлуатації не допускається. Пунктом 1.4.6 передбачено, що власник жилого будинку, що здійснив самовільне переобладнання, що призводить до порушення конструктивних елементів, зобов’язаний за свій рахунок привести приміщення до попереднього стану, що кореспондується і 14.9 Договору.
Відповідно до ст. 47 Конституції України кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожен громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше, як на підставі закону за рішенням суду .
За умовами п. п. 24, 25 Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил надання послуг з центрального опалення, постачання холодної води та гарячої води і водовідведення та житлового договору про надання послуг з центрального опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" № 630 від 21.07.2005 року (630-2005-п) споживач може відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Відключення споживача від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово –комунального господарства .
Крім того в судовому засіданні достовірно встановлено, що ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, як співвласники житла, з порушенням установленого законом порядку від’єдналися від мереж централізованого опалення, дані про відповідність технічних умов встановленого електроопалення вимогам чинного законодавства не надали, а тому зобов’язані за власний рахунок привести мережу до попереднього стану.
За таких підстав позов слід задовольнити.
Приймаючи до уваги, що згідно калькуляції (а.с. 11 ), вартість робіт по приєднанню одного радіатору опалення до стояків централізованої системи опалення складає 116,88 грн., в квартира відповідачів облаштована згідно проекту чотирма радіаторами, слід після приєднання 4 радіаторів сплатити ТОВ "ДОМ" 467,52 грн..
За умовами ст. 382 ч.2 ЦК України власникам квартири у дво- або багатоквартирному будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині будинку, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.
Статтею 383 ч.2 ЦК України визначено, що власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.
В той же час відповідачі, в порушення Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжилкомунгоспу від 17.05.2005 року (z0927-05) , відключила централізоване опалення та підключивши електроопалення не надала технічного обґрунтування відповідності його санітарно-технічним вимогам і правилам експлуатації будинку, а також не довела того, що електроопалення встановлено з додержанням архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних, протипожежних та інших норм і правил .
Питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (630-2005-п) (далі –Правила), які з метою захисту прав усіх мешканців багатоквартирних будинків передбачають відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води не окремих квартир багатоквартирного будинку з ініціативи їх власників або наймачів, а відключення цілих багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів.
Згідно з п. 26 Правил відключення споживачів від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
У п. 25 Правил визначено, що відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.
Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 (z1478-05) і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 9 грудня 2005 року за № 1478/11758 (z1478-05) , встановлено, що таке відключення відбувається на підставі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії, створеної органом місцевого самоврядування або місцевим органом виконавчої влади.
Судом установлено, що відповідачі є співвласниками квартири № 60 в житловому будинку № 108 по вул. Нова в м. Долинська. Від міжвідомчої комісії дозволу на відключення належної їм квартиру від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води не отримали, технічні умови на встановлення електроопалення не отримали.
За таких підстав суд виходить з того, що об’єктом відключення від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води в даному є не весь багатоквартирний будинок, а лише належна в ньому відповідачів, за наявності таких обставин останні не мали права самовільно відключати її квартиру від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води, вносити зміни до внутрішньо будинкових мереж теплопостачання, а тому повинна відновити систему до попереднього стану за власний рахунок.
Аналогічна позиція викладена в ухвалах Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 14.07.2010 р. у справі № 6-4351св10, від 19.01.2011 року у справі № 6-8476св10, від 14.07.2010 року у справі № 6-3875св09, (№ № рішень у Єдиному державному реєстрі судових рішень 10528559, 13552127, 10551249, підстава доступу ЗУ "Про доступ до судових рішень" (3262-15) ).
При цьому суд виходить з положень ст.ст. 10, 11, 60 ЦПК України відповідно до яких кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень .
Із зазначених позивачкою предмету та підстав позову вбачається, що предметом спору в даній справі є правомірність відключення від системи централізованого опалення.
Разом з тим згідно зі ст. 3 ЦПК України кожна заінтересована особа вправі в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу .
Виходячи зі змісту ст. ст. 11, 15 ЦК України цивільні права і обов’язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства . Кожна особа має право на судовий захист. Захист же цивільних прав –це передбачені законом способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення .
Під способами захисту суб’єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально –правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводяться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника. Загальний перелік таких способів захисту цивільних прав та інтересів наведений у ст. 16 ЦК України .
Та обставина, що після відключення, що після відключення від мережі централізованого опалення відповідачами на адресу ТОВ "Долинські об’єднані мережі"направлялась заява про від’єднання квартири від централізованого опалення, заява про не нарахування коштів за послуги, акт сусідів про від’єднання квартири позивача від системи централізованого опалення –суттєвого значення для справи немає, оскільки такі дії суперечать вищевказаному "Порядку відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення, постачання гарячої та холодної води"
Заперечуючи проти позову, як на правову підставу своїх тверджень відповідачі послалися на п. 1 ч. 1 ст. 24 Закону України "Про теплопостачання"згідно якого споживач теплової енергії має право на вибір одного або декількох джерел теплової енергії чи теплопостачання, якщо це можливо за існуючими технічними умовами.
Проте представник відповідачі не довів існування інших джерел теплової енергії чи теплопостачання, що дає йому право їх вибору, та не довів існування технічних умов здійснення такого вибору.
Суд виходить з того Долинська міська рада є власником багатоквартирного житлового будинку № 108 за адресою Кіровоградська обл.., м. Долинська, вул.. Нова, КП Координаційний центр по обслуговуванню населення"являється балансоутримувачем цього будинку а ТОВ "Долинські об’єднані мережі"виробником та виконавцем послуг, що не оспорювалося сторонами по справі.
У зв’язку з цим, відповідно по ст. 21 ч. 1 п. 5, ст.ст. 23, 24 ч. 1 п. 2 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", позивачі мають право вимагати, в тому числі від споживачів, усунення порушень в сфері житлово-комунальних послуг. У зв’язку з цим їх вимоги є законними та обґрунтованими.
Відповідно до ст. 88 ЦПК України на відповідачів слід покласти понесені судові витрати, оскільки неповнолітня відповідачка не має самостійного доходу частину її судових витрат слід покласти на законних представників..
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 213, 215, 218 ЦПК України, суд, -
В И Р І Ш И В:
Позов ТОВ "Долинські об’єднані мережі", Долинської міської ради, КП "Координаційний центр по обслуговуванню населення до до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 задовольнити повністю:
- Зобов’язати ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 за свій рахунок привести мережу централізованого опалення квартири АДРЕСА_1 до попереднього стану, а саме відновити централізоване опалення та допустити фахівців ТОВ "ДОМ"до вказаної квартири для приєднання радіаторів опалення до стояків централізованої системи опалення за допомогою зварювальних робіт, з подальшим відшкодуванням на користь ТОВ "ДОМ"витрат за дані роботи у сумі 467,52 грн..
Стягнути з ОСОБА_1:
- на користь ТОВ "ДОМ"судові витрати у справі в сумі 12,33 грн.;
- на користь держави 2,83 грн. витрат судового мита за немайнові вимоги.
Стягнути з ОСОБА_2:
- на користь ТОВ "ДОМ"судові витрати у справі в сумі 12,33 грн.;
- на користь держави 2,83 грн. витрат судового мита за немайнові вимоги.
Стягнути з ОСОБА_3 :
- на користь ТОВ "ДОМ"судові витрати у справі в сумі 12,33 грн.;
- на користь держави 2,83 грн. витрат судового мита за немайнові вимоги.
рішення може бути оскаржене до Кіровоградського апеляційного суду відповідно до ст. 294 ЦПК України .
Суддя
Р.А. БОНДАРЧУК