Микитівський районний суд м. Горлівки
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
18 серпня 2011 року
Справа 2/0536/813/2011
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs26425318) )
Микитівський районний суд м. Горлівки Донецької області у складі: Головуючого судді Каліуш О.В., при секретарі Орловій Н.О., за участю прокурора Селявкіна Г.О., представника позивача Волкова А.О., відповідача ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Горлівці цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Донецькобленерго" до ОСОБА_2 про стягнення вартості електричної енергії спожитої без обліку внаслідок порушення "Правил користування електричною енергією для населення" (1357-99-п) ,
В С Т А Н О В И В:
Звернувшись до суду з позовом, ПАТ "Донецькобленерго" просить стягнути з ОСОБА_2 суму електроенергії не облікованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕН у розмірі 798,15 грн., суму індексу інфляції за весь час прострочення у розмірі 242,64 грн., три відсотки річних від простроченої суми у розмірі 58,25 грн., а також витрати на інформаційно –технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 30,00 грн., посилаючись на те, що ПАТ "Донецькобленерго"є постачальником електроенергії відповідачу, про що свідчить особовий рахунок № НОМЕР_1, відкритий на його ім’я.
06 серпня 2008 року при перевірці представниками позивача виконання вимог Закону України "Про електроенергетику" від 16.10.1997 р. (575/97-ВР) , Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1357 від 26.07.1999 р. (1357-99-п) з наступними змінами та доповненнями, за місцем проживання відповідача за адресою: АДРЕСА_1 було виявлено порушення п.48 Правил, а саме: самовільне підключення електроустановок (струмоприймачів та електропроводки) до електричної мережі енергопостачальника поза засобів обліку електричної енергії. Підключення до розподільчої коробки поза електролічильника для живлення струмоприймачів. Електрична енергія споживається, електролічильником не враховується.
Виявлене порушення було зафіксоване в Акті про порушення Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) № 065640 від 06 серпня 2008 року. Згідно із п. 53 Правил (1357-99-п) та Методики обчислення розміру відшкодування збитків, завданих постачальнику електричної енергії внаслідок порушення споживачем Правил (z0782-06) , по зазначеному акту про порушення правил була нарахована сума безообліково спожитої електроенергії у розмірі 798,15 грн. До теперішнього часу сума безообліково спожитої електроенергії відповідачем не сплачена.
Представник позивача Волков А.О. у судовому засіданні позовні вимоги ПАТ "Донецькобленерго"підтримав з підстав, наведених у позовній заяві, просив позов задовольнити.
Відповідач ОСОБА_2 у судовому засіданні позов не визнала, пояснивши, що Правил користування електричною енергією (1357-99-п) для населення вона не порушувала. 06 серпня 2008 року до неї прийшли представники енергопостачальника, які попросила надати квитанції про оплату послуг з електропостачання. Поки вона сходила за квитанціями, представники ПАТ "Донецькобленерго"відрізали якийсь провід, відключили її квартиру від електропостачання, та нічого не пояснивши, пішли. В цей день представники позивача ніяких актів не складали, копії актів їй не вручали. На засідання комісії по розгляду актів її не запрошували. Після цих подій, вона неодноразово зверталася до ПАТ "Донецькобленерго"за роз’ясненнями щодо відключення її квартири від енергопостачання, де 23 вересня 2008 року їй була надана копія акту від 06 серпня 2008 року про порушення Правил користування електричної енергії (1357-99-п) для населення. В подальшому, 16 вересня 2009 року, представники позивача здійснили підключення її квартири до електропостачання. З актом та сумою безообліково спожитої електроенергії вона категорично не погоджується, бо ніяких самовільних підключень вона не здійснювала, своєчасно та в повному обсязі сплачувала вартість електричної енергії відповідно до показів приладу обліку та має навіть переплату з оплати цих послуг. Просила відмовити у задоволенні позову в повному обсязі.
Прокурор Селявкін Г.О. у судовому засіданні вважав, що позовні вимоги ПАТ "Донецькобленерго"задоволенню не підлягають, оскільки згідно з висновком Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Донецької області Акт від 06 серпня 2008 року відносно ОСОБА_2 складений з порушеннями ПКЕЕН (1357-99-п) , а інших доказів, які б свідчили про розкрадання ОСОБА_2 електричної енергії, позивачем не надано.
Суд, заслухавши пояснення та доводи сторін, повно, всебічно та об’єктивно з’ясувавши обставини справи та перевіривши їх дослідженими доказами, вважає, що позов задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Підстави та порядок складання акта про порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі актів, що засвідчують факти її розкрадання, врегульовано, зокрема, п.п. 48, 53 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою КМУ від 26 липня 1999 року № 1357 (1357-99-п) (далі ПКЕЕН).
Згідно зазначених вище пунктів ПКЕЕН (1357-99-п) споживач несе відповідальність згідно із законодавством за розкрадання електричної енергії в разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку. У разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергію, зокрема фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представника енергопостачальника.
Складений працівниками енергопостачальника Акт є тільки фіксацією порушення, яке було виявлено під час проведення постачальником енергії перевірки дотримання наведених ПКЕЕН (1357-99-п) , який згідно зі ст. 57 ЦПК України є лише доказом, який у разі виникнення спору оцінюється відповідно до вимог ст. 212 ЦПК України.
Судом встановлено, що 06 серпня 2008 року представниками енергопостачальника - ВАТ "Донецькобленерго" складено Акт про порушення правил користування електричною енергією № 065640 від 06 серпня 2008 року, згідно якого 06 серпня 2008 року у квартирі АДРЕСА_1 було виявлено порушення споживачем ОСОБА_2 Правил користування електричною енергією (1357-99-п) , що виразилось у безообліковому користуванні електроенергією без дозволу енергопостачальника, а саме: самовільне підключення електроустановок (струмоприймачів та електропроводки) до електричної мережі енергопостачальника поза засобів обліку електричної енергії. Підключення до розподільчої коробки поза електролічильника для живлення струмоприймачів. Електрична енергія споживається, електролічильником не враховується.
По зазначеному акту про порушення Правил користування електричною енергією (1357-99-п) , за рішенням комісії Горлівського РЕС № 354 від 19 серпня 2008 року, була нарахована сума безообліково спожитої електроенергії у розмірі 798,15 грн.
За висновками Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Донецькій області від 04 серпня 2011 року № 15-18/1854 Акт про порушення ПКЕЕН (1357-99-п) № 065640 від 06 серпня 2008 року складений з порушенням вимог ПКЕЕН (1357-99-п) , а саме: в актів відсутня схема порушення; факти порушення вимог ПКЕЕН (1357-99-п) не підтверджуються фотодокументами; у пункті 7 Акту "споживача"запрошено на комісію по розгляду актів на 09 годину у серпні 2008 року, але не вказано якого саме числа. У пунктах 4 та 5 Акту визначений переріз проводу алюміній 2,5 кв.мм, але відсутня відмітка, яким саме приладом виконувались виміри, чим порушено п.3.5 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікової внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією" затв. постановою НКРЕ України від 04 травня 2006 року № 562 (z0782-06) , за яким поперечна площа перерізу проводів (кабелів), що використані у схемі самовільного підключення до мережі визначається на підставі показів виміряних з дотриманням вимог законодавства у сфері метрології, та допустимого тривалого стуму, який може ними протіками.
За таких обставин, Акт № 065640 про порушення Правил користування електричною енергією (1357-99-п) побутовим споживачем від 06 серпня 2008 року не може бути розцінений судом як допустимий доказ розкрадання електричної енергії в разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку.
Будь- яких інших доказів на підтвердження безооблікового споживання електроенергії ОСОБА_2, зокрема, на підтвердження: часу, місця, способу вчинення ОСОБА_2 дій, які можна розцінити як розкрадання електроенергії; факту вилучення та огляду проводу, що був використаний у схемі самовільного підключення; плану чи схеми самовільного підключення, - позивачем не надано.
Тому суд вважає, що у задоволенні позовних вимог ПАТ "Донецькобленерго"про стягнення з ОСОБА_2 вартості електричної енергії спожитої без обліку внаслідок порушення "Правил користування електричною енергією для населення" (1357-99-п) слід відмовити повністю.
Керуючись ст.ст. 209, 214- 215 ЦПК України, суд
В И Р І Ш И В:
У задоволенні позовних вимог Публічного акціонерного товариства "Донецькобленерго" до ОСОБА_2 про стягнення вартості електричної енергії спожитої без обліку внаслідок порушення "Правил користування електричною енергією для населення" (1357-99-п) відмовити повністю.
Встановити строк для ознайомлення сторін з повним рішенням –23 серпня 2011 року, відклавши до цього строку складання повного рішення.
рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецької області через Микитівський районний суд м. Горлівки шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.
Суддя:
О.В. Каліуш