ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
26 вересня 2017 року м. Київ К/800/13676/17
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі
суддів: Калашнікової О.В., Мороз Л.Л., Єрьоміна А.В.,
розглянувши у попередньому розгляді касаційну скаргу Кам'янка-Бузького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області на ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 07 квітня 2017 року у справі № 876/4001/17 (№ 446/1546/16-а) за позовом ОСОБА_1 до Кам'янка-Бузького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про визнання дій протиправними, -
в с т а н о в и л а :
У травні 2016 року ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Кам'янка-Бузького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області, в якому просила: визнати протиправними дії суб'єкта владних повноважень та зобов'язати виплатити підвищення до пенсії відповідно до пункту "г" статті 77 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а саме, 25 відсотків мінімальної пенсії за віком, починаючи з 01.08.2013 р. по 30.07.2016 р. та виплачувати у подальшому.
Постановою Кам'янка-Бузького районного суду Львівської області від 11 листопада 2016 року позовні вимоги задоволені частково.
Визнані протиправними дії Кам'янка-Бузького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області щодо невиплати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, надбавки до пенсії як члену сім'ї політично репресованого, згодом реабілітованого і якого було примусово переселено в розмірі, передбаченому п. "г" ст. 77 Закону України "Про пенсійне забезпечення" із розрахунку 25 % мінімальної пенсії за віком, встановленої ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", починаючи з 11.02.2016 р. з врахуванням виплачених сум.
Зобов'язано Кам'янка-Бузьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області проводити нарахування та виплату ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, підвищення до пенсії відповідно до пункту "г" статті 77 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в розмірі 25% мінімальної пенсії з віком, встановленої частиною першою статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", починаючи з 11.02.2016 р. з врахуванням виплачених сум і до настання обставин, з якими Закон пов'язує зміну чи припинення таких виплат.
В решті позовні вимоги залишені без розгляду.
Не погодившись із вказаною постановою, Кам'янка-Бузьке об'єднане управління Пенсійного фонду України у Львівській області подало на неї апеляційну скаргу з пропуском строку на апеляційне оскарження та заявило клопотання про поновлення цього строку.
Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 березня 2017 року апеляційну скаргу Кам'янка-Бузького об'єднаного управління Пенсійного фонду України у Львівській області на постанову Кам'янка-Бузького районного суду Львівської області від 11 листопада 2016 року залишена без руху та надано особі, яка подала апеляційну скаргу тридцяти денний строк з моменту отримання копії цієї ухвали, для звернення до Львівського апеляційного адміністративного суду з заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження із наведенням в ній інших причин пропуску цього строку.
Згідно повідомлення про вручення поштового відправлення, копію даної ухвали апелянт отримав 29 березня 2017 року. На виконання вказаної вище ухвали, відповідачем 05 квітня 2017 року до Львівського апеляційного адміністративного суду подано клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.
Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 07 квітня 2017 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Кам'янка-Бузького об'єднаного управління Пенсійного фонду України у Львівській області на постанову Кам'янка-Бузького районного суду Львівської області від 11 листопада 2016 року.
Не погоджуючись з ухвалою суду апеляційної інстанції Кам'янка-Бузьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області звернулось до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати вказане рішення, посилаючись на порушення судом норм процесуального права.
Перевіривши правову оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши доводи касаційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судом норм процесуального права колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно ч.2 ст. 186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.
Відповідно до ст. 189 КАС України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 186 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом тридцяти днів з моменту отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строків або вказати інші підстави для поновлення строку.
Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними, суддя-доповідач відмовляє у відкритті апеляційного провадження.
Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 березня 2017 року апеляційну скаргу Кам'янка-Бузького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області на постанову Кам'янка-Бузького районного суду Львівської області від 11 листопада 2016 року залишено без руху, з підстав пропуску строку на апеляційне оскарження та надано термін протягом 30 днів з моменту отримання копії даної ухвали для подання заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження із наведенням в ній інших причин пропуску цього строку.
Судом апеляційної інстанції встановлено, що копію зазначеної ухвали апелянтом отримано 29 березня 2017 року.
На виконання вказаної вище ухвали, відповідачем 05 квітня 2017 року до Львівського апеляційного адміністративного суду подано клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.
Зазначене клопотання обґрунтоване несвоєчасним отриманням копії повного тексту постанови Кам'янка-Бузького районного суду Львівської області від 11 листопада 2016 року, а саме 15.02.2017р.
Вказані підстави вже були визнані неповажними ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 березня 2017 року, при цьому, інших причин щодо пропущення строку апеляційного оскарження в своєму клопотанні апелянтом не наведено. Таким чином, суд апеляційної інстанції дійшов обґрунтованого висновку щодо не усунення у встановлений строк недоліків апеляційної скарги апелянтом.
З огляду на встановлені судом обставини, колегія суддів погоджується з висновком суду апеляційної інстанції щодо відсутності поважних підстав для поновлення строку апеляційного оскарження.
Враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції дійшов вірного висновку про наявність підстав для відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Кам'янка-Бузького об'єднаного управління Пенсійного фонду України у Львівській області на постанову Кам'янка-Бузького районного суду Львівської області від 11 листопада 2016 року..
Згідно ч.3 ст. 220-1 КАС України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Відповідно до ст. 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
Колегія суддів вважає, що доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом норм матеріального чи процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.
З урахуванням викладеного, судом апеляційної інстанції винесене законне і обґрунтоване рішення, постановлене з дотриманням норм матеріального та процесуального права і підстав для його скасування не вбачається.
Керуючись ст.ст. 220, 220-1, 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України, -
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Кам'янка-Бузького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області відхилити.
Ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 07 квітня 2017 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили через 5 днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав передбачених ст.ст. 237- 239 Кодексу адміністративного судочинства України.
Судді: