У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
1 грудня 2010 року
м. Київ
 
в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Левченка Є.Ф.,
Охрімчук Л.І.,
Романюка Я.М.,
Сеніна Ю.Л.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до Обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" в особі виробничої одиниці "Амвросіївкатепломережа" про визнання дій неправомірними та зобов’язання надати технічні умови відключення від мережі централізованого опалення, за касаційною скаргою Обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" на рішення Амвросіївського районного суду Донецької області від 9 листопада 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 25 лютого 2010 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2009 року ОСОБА_6 звернулася до суду з названим позовом.
Зазначала, що є власником квартири АДРЕСА_1. У зв’язку з різким збільшенням суми оплати за використану теплоенергію та неякісними послугами з теплопостачання вона вирішила відмовитися від цих послуг і обладнати свою квартиру автономним опаленням. На її звернення до міської ради щодо надання дозволу на відключення від мережі центрального опалення 1 вересня 2009 року комісія міської ради з розгляду питань щодо відключення окремих приміщень житлових будинків від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води надала їй такий дозвіл за умови отримання технічних умов.
Оскільки Обласне комунальне підприємство (далі – ОКП) "Донецьктеплокомуненерго" в особі виробничої одиниці (далі – ВО) "Амвросіївкатепломережа" безпідставно відмовило в наданні технічних умов відключення її квартири від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води, ОСОБА_6 просила суд визнати ці дії відповідача неправомірними та зобов’язати його надати такі технічні умови.
Рішенням Амвросіївського районного суду Донецької області від 9 листопада 2009 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 25 лютого 2010 року, позов задоволено: відмову ОКП "Донецьктеплокомуненерго" в наданні ОСОБА_6 технічних умов на відключення від мереж централізованого теплопостачання належної їй на праві власності квартири АДРЕСА_1 визнано неправомірною та зобов'язано відповідача надати ОСОБА_6 зазначені технічні умови.
В обґрунтування касаційної скарги ОКП "Донецьктеплокомуненерго" посилається на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, у зв’язку з чим ставить питання про скасування оскаржуваних судових рішень та ухвалення нового рішення про відмову в позові.
Колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи позов, місцевий суд, з висновками якого погодився й суд апеляційної інстанції, виходив із того, що позивачка має право відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, а відповідач не мав правових підстав для відмови в розробленні технічних умов.
Проте повністю погодитися з такими висновками судів не можна.
Відповідно до ч.ч. 1 і 2 ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Згідно з вимогами ст. 214 цього Кодексу під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.
Питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (630-2005-п) (далі – Правила), які з метою захисту прав усіх мешканців багатоквартирних будинків передбачають відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води не окремих квартир багатоквартирного будинку з ініціативи їх власників або наймачів, а відключення цілих багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів.
Відповідно до п. 26 Правил відключення споживачів від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
Згідно з п. 25 Правил відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.
Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 (z1478-05) та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 9 грудня 2005 року за № 1478/11758 (z1478-05) встановлено, що таке відключення відбувається на підставі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії, створеної органом місцевого самоврядування або місцевим органом виконавчої влади.
Під час вирішення справи суди виходили з того, що ОСОБА_6 є власником квартири АДРЕСА_1. Рішенням постійно діючої міжвідомчої комісії від 1 вересня 2009 року позивачці дозволено відключити належну їй квартиру від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води за умови отримання технічних умов у ВО "Амвросіївкатепломережа", яке є підрозділом ОКП "Донецьктеплокомуненерго".
Проте на зазначені положення закону та обставини справи місцевий суд уваги не звернув, належної оцінки тим обставинам, що об’єктом відключення від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води є лише квартира позивачки, а також умові, за наявності якої комісія дозволила відключити її квартиру від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води, не дав, та дійшов помилкового висновку про те, що за наявності такого рішення відповідач зобов’язаний видати позивачці технічні умови на відключення її квартири від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води.
Крім того, на порушення вимог ст. 212 ЦПК України суд належним чином не перевірив доводів відповідача про те, що відключення від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води можливе лише в тому разі, коли таке рішення підтримують всі власники та наймачі квартир багатоквартирного будинку, а технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування схемою теплопостачання.
Апеляційний суд у порушення вимог ст. 303 ЦПК України на зазначені обставини уваги не звернув і належним чином не перевірив доводів апеляційної скарги відповідача.
З огляду на викладене ухвалені у справі судові рішення не можна визнати законними й обґрунтованими, тому вони підлягають скасуванню з підстав, передбачених ч. 2 ст. 338 ЦПК України, з передачею справи на новий розгляд.
Керуючись ст.ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" задовольнити частково.
Рішення Амвросіївського районного суду Донецької області від 9 листопада 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 25 лютого 2010 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді:
Є.Ф. Левченко
Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк
Ю.Л. Сенін