ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
7 грудня 2009 року м. Київ
Суддя Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
Перепічай В.С.
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 2 липня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 21 вересня 2009 року в справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Красноармійську Донецької області, третя особа – ОСОБА_4, про встановлення факту, що має юридичне значення, стягнення страхових виплат у зв’язку зі смертю члена сім’ї та за зустрічним позовом ОСОБА_4 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Красноармійську Донецької області, Державного підприємства "Вугільна компанія "Краснолиманська", треті особи: ОСОБА_5, ОСОБА_6 ОСОБА_7, ОСОБА_8, відділ реєстрації актів цивільного стану в м. Красноармійську Красноармійського міськрайонного управління юстиції, про встановлення фактів, що мають юридичне значення, визнання права на страхові виплати, несплачену заробітну плату загиблого,
в с т а н о в и в:
ОСОБА_1., ОСОБА_2, ОСОБА_3 звернулись до суду з указаним позовом і просили суд встановити факт їх проживання однією сім’єю з ОСОБА_9, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнути на їх користь з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Красноармійську Донецької області страхову виплату в розмірі п’ятирічної заробітної плати померлого від нещасного випадку на виробництві ОСОБА_9
ОСОБА_4. звернулась до суду з зустрічним позовом і просила суд встановити факт її проживання однією сім’єю з ОСОБА_9. з червня 2002 року по ІНФОРМАЦІЯ_1, факт батьківства ОСОБА_9 у відношенні її дитини ОСОБА_10., ІНФОРМАЦІЯ_2, у книзі реєстрації народження змінити прізвище дитини з "ОСОБА_4" на "ОСОБА_1", а також внести нові дані у свідоцтво про народження дитини, визнати за нею право на отримання страхових виплат, зобов’язати відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Красноармійську Донецької області провести виплати належних їй страхових сум, зобов’язати Державне підприємство "Вугільна компанія "Краснолиманська" сплатити їй заробітну плату ОСОБА_9 за останній місяць роботи.
Рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 2 липня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 21 вересня 2009 року, у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1., ОСОБА_2., ОСОБА_3. відмовлено. Позовні вимоги ОСОБА_4 задоволено. Встановлено факт проживання однією сім’єю ОСОБА_4 та ОСОБА_9 з червня 2002 року по ІНФОРМАЦІЯ_1. Встановлено факт батьківства ОСОБА_9 відносно дитини ОСОБА_10., ІНФОРМАЦІЯ_2. Зобов’язано відділ реєстрації актів цивільного стану в м. Красноармійську Красноармійського міськрайонного управління юстиції внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_10. № 85 від 17 лютого 2005 року, записавши батьком дитини ОСОБА_9 та змінити прізвище з "ОСОБА_4" на "ОСОБА_1". Визнано за ОСОБА_4. право на отримання страхових виплат та зобов’язано відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Красноармійську Донецької області сплатити ОСОБА_4 страхові суми, зобов’язано Державне підприємство "Вугільна компанія "Краснолиманська" сплатити ОСОБА_4 заробітну плату ОСОБА_9, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.
В обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_1. посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права й ставить питання про скасування судових рішень і передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
У відкритті касаційного провадження у даній справі слід відмовити з таких підстав.
За змістом ч. 1 ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні судів першої та апеляційної інстанції чи відкинуті ними, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу та про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи касаційної скарги і зміст оскаржуваних рішень не дають підстав для висновку про те, що судами допущено неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, які призвели до неправильного вирішення справи та зазначені доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України, у разі якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи, суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі.
Керуючись ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
У відкритті касаційного провадження в справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Красноармійську Донецької області, третя особа – ОСОБА_4, про встановлення факту, що має юридичне значення, стягнення страхових виплат у зв’язку зі смертю члена сім’ї та за зустрічним позовом ОСОБА_4 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Красноармійську Донецької області, Державного підприємства "Вугільна компанія "Краснолиманська", треті особи: ОСОБА_5, ОСОБА_6 ОСОБА_7, ОСОБА_8, відділ реєстрації актів цивільного стану в м. Красноармійську Красноармійського міськрайонного управління юстиції, про встановлення фактів, що мають юридичне значення, визнання права на страхові виплати, несплачену заробітну плату загиблого за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 2 липня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 21 вересня 2009 року відмовити.
Копію ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами направити особі, яка подавала касаційну скаргу.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України В.С. Перепічай