ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 червня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Пшонки М.П., Жайворонок Т.Є.,
Мазурка В.А., Перепічая В.С., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова про поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди за касаційною скаргою Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова на рішення Центрального районного суду м. Миколаєва від 22 травня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Миколаївської області від 20 серпня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2009 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова про поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди у зв’язку із незаконним звільненням його за п. 8 ст. 36 КЗпП України.
Рішенням Центрального районного суду м. Миколаєва від 22 травня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Миколаївської області від 20 серпня 2009 року, позов задоволено частково. ОСОБА_1 поновлено на посаді проректора з науково – педагогічної роботи Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова з 2 березня 2009 року. Стягнуто з відповідача на користь ОСОБА_1 заробітну плату за час вимушеного прогулу у розмірі 11 104 грн. 17 коп., зобов’язано університет при її виплаті утримати належні податки та збори, а також на відшкодування моральної шкоди – 200 грн. Вирішено питання про розподіл судових витрат.
У касаційній скарзі відповідач порушує питання про скасування ухвалених у справі судових рішень і постановлення рішення про відмову в задоволенні позову, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм матеріального та процесуального права.
Перевіривши доводи касаційної скарги, заслухавши доповідь судді-доповідача, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України дійшла висновку про те, що касаційна скарга підлягає відхиленню з таких підстав.
Статтею 337 ЦПК України визначено, що суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Судом установлено, що у період з 21 лютого 1979 року до 2 березня 2009 року ОСОБА_1 працював у Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова на різних посадах, у тому числі з 1 червня 2004 року на посаді проректора з науково-педагогічної роботи.
1 травня 2008 року з ним було укладено контракт №1692 про роботу на цій посаді до 2015 року (а. с. 18—23).
2 березня 2009 року наказом №157-к цей контракт розірвано у зв’язку з порушенням порядку призначення на посаду проректора, а саме ст. 34 Закону України "Про вищу освіту" про обов’язкове подання Вченої ради університету щодо призначення на посади проректорів, директорів інститутів. У той же день наказом №160-к ОСОБА_1 звільнено з роботи за п. 8 ст. 36 КЗпП України.
Ухвалюючи рішення, суд, з’ясувавши обставини справи та давши належну оцінку зібраним доказам, дійшов обґрунтованого висновку про те, що у контракті №1692 відсутня така підстава для звільнення як порушення порядку призначення на посаду, тому звільнення ОСОБА_1 проведено з порушенням вимог чинного трудового законодавства.
Колегія суддів дійшла висновку, що оскаржуване судове рішення відповідає вимогам матеріального та процесуального права, а наведені в скарзі доводи є необґрунтованими й правильність висновків суду не спростовують.
Ухвалені у справі рішення є законними й обґрунтованими, тому колегія суддів вважає, що підстави для задоволення скарги відсутні.
Керуючись ст. ст. 336, 337, 344, 345 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова відхилити.
Рішення Центрального районного суду м. Миколаєва від 22 травня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Миколаївської області від 20 серпня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
М.П. Пшонка
Т.Є. Жайворонок
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай