ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
Суддя Верховного Суду України Ярема А.Г., розглянувши 13 листопада 2009 року касаційну скаргу приватного нотаріуса Драбівського районного нотаріального округу Бірюка Олега Васильовича на рішення Драбівського районного суду Черкаської області від 13 липня 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Черкаської області від 21 серпня 2009 року в справі за позовом ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Драбівського районного нотаріального округу Бірюка Олега Васильовича про усунення перешкод у розпорядженні майном,
в с т а н о в и в:
У травні 2009 року ОСОБА_1. звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що 4 лютого 2009 року приватним нотаріусом Драбівського районного нотаріального округу Бірюком О.В. було накладено заборону на відчуження належного йому магазину.
Оскільки він не може укласти договір купівлі-продажу магазину, просив визнати вказані дії Бірюка О.В. незаконними, зобов’язати останнього зняти заборону на відчуження магазину та внести відповідні дані в Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна.
Рішенням Драбівського районного суду Черкаської області від 13 липня 2009 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Черкаської області від 21 серпня 2009 року, позов ОСОБА_1 задоволено частково, визнано дії приватного нотаріуса Драбівського районного нотаріального округу Бірюка О.В. щодо накладення заборони на відчуження магазину такими, що не відповідають вимогам ст. 73 Закону України "Про нотаріат". В задоволенні решти позову відмовлено.
У касаційній скарзі приватний нотаріус Драбівського районного нотаріального округу Бірюк О.В. ставить питання про скасування судових рішень й закриття провадження у справі, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального і порушення норм процесуального права.
У відкритті касаційного провадження у даній справі слід відмовити.
За змістом ч. 1 ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні судів першої та апеляційної інстанції чи відкинуті ними, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу та про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи касаційної скарги і зміст оскаржуваних судових рішень не дають підстав для висновку про те, що судами допущено порушення норм процесуального або неправильне застосування норм матеріального права, яке призвело до неправильного вирішення справи, та зазначені доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України, у разі якщо касаційна скарга є необгрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи, суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі.
Керуючись ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
У відкритті касаційного провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Драбівського районного нотаріального округу Бірюка Олега Васильовича про усунення перешкод у розпорядженні майном за касаційною скаргою приватного нотаріуса Драбівського районного нотаріального округу Бірюка Олега Васильовича на рішення Драбівського районного суду Черкаської області від 13 липня 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Черкаської області від 21 серпня 2009 року відмовити.
Копію ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами направити особі, яка подавала касаційну скаргу.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України А.Г. Ярема