У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 січня 2009 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України у складі:
головуючого Сеніна Ю.Л.
суддів: Левченка Є.Ф., Лихути Л.М.,
Охрімчук Л.І., Романюка Я.М.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжі до ОСОБА_1, Територіального управління державного департаменту промислової безпеки охорони праці та гірничого нагляду по Запорізькій області про визнання недійсними акту розслідування нещасного випадку та акту про нещасний випадок,
в с т а н о в и л а :
У червні 2008 року відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжі (далі - відділення Фонду) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1, Територіального управління державного департаменту промислової безпеки охорони праці та гірничого нагляду по Запорізькій області про визнання недійсними акта розслідування нещасного випадку та акту про нещасний випадок.
Ухвалою Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 25 червня 2008 року позов відділення Фонду до ОСОБА_1, Територіального управління державного департаменту промислової безпеки охорони праці та гірничого нагляду по Запорізькій області про скасування акта розслідування нещасного випадку та акта про нещасний випадок залишено без розгляду.
Ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 30 липня 2008 року апеляційну скаргу відділення Фонду на ухвалу Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 25 червня 2008 року залишено без розгляду.
У касаційній скарзі Фонд просить скасувати ухвалу апеляційного суду Запорізькій області від 30 липня 2008 року, посилаючись на порушення судом норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Постановляючи ухвалу від 30 липня 2008 року, згідно з якою апеляційну скаргу відділення Фонду на ухвалу Шевченківського районного суду
м. Запоріжжя від 25 червня 2008 року залишено без розгляду, апеляційний суд виходив із того, що заява про апеляційне оскарження подана 1 липня 2008 року, а апеляційна скарга - 11 липня 2007 року, тобто після закінчення строків, установлених ст. 294 ЦПК України, та в матеріалах справи відсутнє клопотання про поновлення строку.
Проте з такими висновками апеляційного суду погодитися не можна.
Відповідно до ч. 2 ст. 294 ЦПК України заяву про апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції може бути подано протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Відповідно до ч. 3, ч. 6 ст. 70 ЦПК України, якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв'язку.
Відповідно до ст. 69 ЦПК України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.
Останнім днем строку на подання заяви про апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції від 25 червня 2008 року є 30 червня 2008 року, який був загальнодержавним неробочим днем, а тому останнім днем цього строку вважається 1 липня 2008 року.
На а.с. 47 міститься апеляційна скарга на вищевказану ухвалу суду першої інстанції, яка зареєстрована в Шевченківському районному суді м. Запоріжжя 11 липня 2008 року.
Крім того, до скарги приєднано ксерокопію реєстру відправлення пошти та фіскального чеку, в яких зазначено, що на адресу Шевченківському районному суді м. Запоріжжя апеляційну скаргу було відправлено 8 липня 2008 року.
За таких обставин, коли суд не перевірив, яким чином і коли було подано заяву про апеляційне оскарження й апеляційну скаргу на ухвалу суду першої інстанції та чи дотримано встановлених строків, і безпідставно залишив скаргу без розгляду, ухвала апеляційного суду Запорізької області від 30 липня 2008 року підлягає скасуванню з передачею справи до апеляційного суду для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги.
Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжі задовольнити.
Ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 30 липня 2008 року скасувати, а справу передати до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Ю.Л. Сенін Судді: Є.Ф. Левченко Л.М. Лихута Л.І. Охрімчук Я.М. Романюк