ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У х в а л а
іменем україни
4 лютого 2009 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Пшонки М.П., Жайворонок Т.Є.,
Мазурка В.А., Перепічая В.С., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом прокурора Нижньосірогозького району Херсонської області в інтересах ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Таврійський аграрний союз" (далі - ТОВ "Таврійський аграрний союз") про стягнення заборгованості з орендної плати, розірвання договору оренди земельної ділянки за касаційною скаргою ТОВ "Таврійський аграрний союз" на рішення Нижньосірогозького районного суду Херсонської області від 9 червня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 21 серпня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2008 року позивач звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому просив стягнути з відповідача заборгованість з орендної плати за користування земельною ділянкою за 2007 рік та припинити дію договору оренди земельної ділянки, оскільки відповідач порушив істотні умови договору, викладені в п. 7 стосовно строків розрахунку; не розрахувався за оренду землі в 2007 році в установлений термін - 31 грудня 2007 року; і на час звернення до суду розрахунок не провів.
Рішенням Нижньосірогозького районного суду Херсонської області від 9 червня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Херсонської області від 21 серпня 2008 року, позов задоволено. На користь ОСОБА_1 з ТОВ "Таврійський аграрний союз" стягнуто борг з орендної плати за 2007 рік у розмірі 573 грн. 75 коп. та припинено дію договору оренди землі від 4 жовтня 2006 року, укладеного між орендодавцем та орендарем - ТОВ "Таврійський аграрний союз" - шляхом розірвання.
У касаційній скарзі ТОВ "Таврійський аграрний союз" ставить питання про скасування судових рішень і передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.
Відповідно до ст. 338 ЦПК України судове рішення підлягає обов'язковому скасуванню з передачею справи на новий розгляд, якщо справу розглянуто за відсутності будь-кого з осіб, які беруть участь у справі, належним чином не повідомлених про час і місце судового засідання.
З матеріалів справи вбачається, що апеляційний суд розглянув справу за відсутності ТОВ "Таврійський аграрний союз" (а. с. 63-64). У справі відсутні будь-які дані про належне його повідомлення про час і місце слухання справи відповідно до ст. ст. 74- 76 ЦПК України.
З урахуванням наведеного ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею справи на новий апеляційний розгляд із підстав, передбачених п. 3 ч. 1 ст. 338 ЦПК України.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Таврійський аграрний союз" задовольнити частково.
Ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 21 серпня 2008 року скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
М.П. Пшонка
Т.Є. Жайворонок
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай