У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
28 січня 2009 року
м. Київ
( Додатково див. ухвалу Апеляційного суду Рівненської області (rs2538253) )
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Сеніна Ю.Л.,
суддів:
Левченка Є.Ф., Лихути Л.М., Охрімчук
Л.І., Романюка Я.М., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа - Рівненська районна державна нотаріальна контора, про визнання частково недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом та поділ спадкового майна,
в с т а н о в и л а:
Рішенням Рівненського районного суду Рівненської області від 10 липня 2001 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено. Визнано недійсним свідоцтво від 29 грудня 1998 року, видане Рівненською райдержнотконторою на ім'я ОСОБА_3 Визнано за ОСОБА_1 право власності на частину будинку АДРЕСА_1; виділено йому у власність: кухню 1-1, жилу кімнату 1-4, жилу кімнату 1-5, хлів, 1/3 хліва 11 у будівлі хліва "Б-1", навіс "б", огорожі № 1, огорожу № 2 та ворота з хвірткою № 3 - усього на суму 9 156 грн. Зобов'язано ОСОБА_1 виконати такі роботи з переобладнання будинку на дві квартири: закласти дверні отвори № 1, № 2, № 3; влаштувати вхід з двору в приміщення 1-4; влаштувати вхід з приміщення 11 у 1-2, з 1-2 у 1-03. Виділено у власність ОСОБА_2: веранду 1, котельню 11, погріб "ПГ/а", жилу кімнату 1-2, жилу кімнату 1-3, хлів "В", 2/3 хліва 11 у будівлі хліва "Б-1" з погребом "Пг/Б", убиральню "Г", огорожі № 1 - усього на суму 8 302 грн. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 350 грн. витрат на правову допомогу, 388 грн. 42 коп. державного мита. У задоволенні додаткових позовних вимог у частині поділу грошей за продану корову відмовлено.
У червні 2007 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про ухвалення додаткового рішення в зазначеній справі.
Додатковим рішенням Рівненського районного суду Рівненської області від 23 жовтня 2007 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Рівненської області від 13 грудня 2007 року, заяву ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення у справі задоволено. Зобов'язазно ОСОБА_1 провести за власний рахунок такі роботи: з закладення дверних отворів № 1, № 2, № 3 та з влаштування входу з двору в приміщення 1-4. Зобов'язазно ОСОБА_2 провести за власний рахунок роботи з влаштування входу з приміщення ІІ у 1-2, з 1-2 у 1-3.
У касаційній скарзі ОСОБА_2 просить скасувати зазначені судові рішення, а справу - передати на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на порушення судами норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи заяву ОСОБА_1 та ухвалюючи додаткове рішення у справі, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, виходив із того, що судом першої інстанції при ухваленні рішення 10 липня 2001 року не було визначено перелік робіт з переобладнання житлового будинку.
Проте погодитися з такими висновками судів не можна.
Відповідно до ст. 220 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою осіб, які беруть участь у справі, чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної суми грошових коштів, які підлягають стягненню, майно, яке підлягає передачі, або які дії треба виконати; 3) суд не допустив негайного виконання рішення у випадках, встановлених статтею 367 цього Кодексу; 4) судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд ухвалює додаткове рішення після розгляду питання в судовому засіданні з повідомленням сторін. Їх присутність не є обов'язковою. На додаткове рішення може бути подано скаргу. Про відмову в ухваленні додаткового рішення суд постановляє ухвалу.
Установлено, що в березні 1999 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання частково недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом та поділ спадкового майна. Рішенням суду першої інстанції позовні вимоги було задоволено та зобов'язано ОСОБА_1 виконати роботи з переобладнання будинку на дві квартири.
Як роз'яснив Пленум Верховного Суду України в п. 12 постанови від 29 грудня 1976 року N 11 "Про судове рішення" (v0011700-76) , додаткове рішення може бути постановлено лише у випадках, передбачених ЦПК України (1618-15) , і не може змінити суті основного рішення або містити в собі висновки про права і обов'язки осіб, які не брали участі в справі.
Ухвалюючи додаткове рішення, суд першої інстанції на зазначені вимоги процесуального закону уваги не звернув та не взяв до уваги, що додаткове рішення може бути ухвалено лише у випадках, передбачених ст. 220 ЦПК України, і не може змінювати суті основного рішення.
Апеляційний суд на зазначене уваги не звернув та в порушення вимог ст.ст. 303, 315 ЦПК України належним чином не перевірив доводів апеляційної скарги, в ухвалі не зазначив конкретних обставин і фактів, що спростовують такі доводи, і залишив додаткове рішення без змін.
Керуючись ст. 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верхового Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити.
Додаткове рішення Рівненського районного суду Рівненської області від 23 жовтня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 13 грудня 2007 року скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Ю.Л. Сенін
Судді:
Є.Ф. Левченко
Л.М. Лихута
Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк