Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 червня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
суддів:
Завгородньої І.М., Коротуна В.М., Попович О.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до прокуратури Полтавської області, третя особа - Головне управління Державної казначейської служби України в Полтавській області, про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, завданої незаконними рішеннями, незаконними діями та бездіяльністю органів прокуратури при проведенні досудового (попереднього) слідства, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 04 жовтня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 09 листопада 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 2016 року позивач звернувся до суду з даним позовом, зазначивши в його обґрунтування, що 08 червня 2008 року на виробництві Кобеляцького комунального підприємства "Водоканал" (далі - Кобеляцьке КП "Водоканал") стався нещасний випадок, в результаті якого внаслідок отруєння каналізаційними газами загинула на місці події його дружина, майстер житлового фонду - ОСОБА_5 19 червня 2008 року прокурором Кобеляцького району Полтавської області порушено кримінальну справу № 08580025 щодо службових осіб Кобеляцького КП "Водоканал" за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України.
На стадії досудового слідства працівниками районної, обласної прокуратури протягом 2009-2013 років матеріали кримінального провадження неодноразово поверталися для проведення додаткового розслідування. Фактично досудове розслідування по вказаній справі розпочалося 19 червня 2008 року, а закінчилося 02 лютого 2015 року з направленням до суду обвинувального акта.
22 липня 2013 року прокуратурою Козельщинського району внесено відомості до ЄРДР за № 42013180200000016 за ч. 2 ст. 272 КК України за фактом смерті на виробництві 18 червня 2008 року працівників Кобеляцького КП "Водоканал": ОСОБА_6, ОСОБА_5 та отруєння ОСОБА_7
Вироком Новосанжарського районного суду Полтавської області від 12 лютого 2016 року директора Кобеляцького КП "Водоканал" ОСОБА_8 засуджено за ч. 2 ст. 272 КК України до покарання у виді 3 років обмеження волі з позбавленням праваобіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності строком на 1 (один) рік. Відповідно до ст. 75 КК України звільнено від відбування основного призначеного покарання у виді обмеження волі строком на 1 рік.
Посилаючись на те, що з 16 грудня 2008 року до 21 квітня 2011 року дружина перебувала в стані притягнутої до кримінальної відповідальності, на перевищення розумних строків кримінального провадження та наявність у справі незаконних рішень, вчинення відносно нього, як чоловіка померлої, незаконних дій та бездіяльності органами прокуратури, що завдало моральної шкоди (фізичних, душевних та психічних страждань, приниження честі і гідності, суттєвої втрати здоров'я) і матеріальної шкоди у вигляді витрат та власного часу на відновлення прав, просив суд стягнути з відповідача на свою користь моральну шкоду у розмірі 411 074 гривень та матеріальну шкоду у розмірі 10 000 гривень.
Рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 04 жовтня 2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Полтавської області від 09 листопада 2016 року, відмовлено у задоволенні позову.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалу апеляційного суду і ухвалити нове рішення про задоволення позову, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Згідно з правилами ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими. При цьому суд касаційної інстанції перевіряє законність і обґрунтованість постановлених судових рішень в межах позовних вимог, заявлених у суді першої інстанції, та доводів касаційної скарги.
Судами встановлено, що 18 червня 2008 року при виконанні робіт по прочистці каналізаційного колодязя, який знаходиться за адресою: вул. Садова, 2А, м. Кобеляки, Полтавська область, двоє працівників Кобеляцького КП "Водоканал", серед яких була дружина позивача, загинули внаслідок отруєння каналізаційними газами.
19 червня 2008 року прокурором Кобеляцького району Полтавської області за даним фактом порушено кримінальну № 08580025 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України.
16 грудня 2008 року помічником прокурора Кобеляцького району Полтавської області винесено постанову про притягнення у якості обвинуваченого ОСОБА_5 за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України.
Постановою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 12 січня 2009 року кримінальну справу № 08580025 закрито на підставі п. 8 ч. 1 ст. 6 КПК України (у зв'язку зі смертю обвинуваченої - ОСОБА_5).
17 липня 2009 року апеляційним судом Полтавської області постанову Кобеляцького районного суду Полтавської області від 12 січня 2009 року скасовано та направлено справу до прокуратури Кобеляцького району на додаткове розслідування.
Протягом 2009-2013 років матеріали кримінального провадження неодноразово поверталися для проведення додаткового розслідування.
22 липня 2013 року прокуратурою Козельщинського району Полтавської області внесено відомості до ЄРДР за № 42013180200000016 за ч. 2 ст. 272 КК України, за фактом смерті на виробництві 18 червня 2008 року працівників Кобеляцького КП "Водоканал": ОСОБА_6, ОСОБА_5 та отруєння ОСОБА_7
Вироком Новосанжарського районного суду Полтавської області від 12 лютого 2016 року директора Кобеляцького КП "Водоканал" ОСОБА_8 засуджено за ч. 2 ст. 272 КК України до покарання у виді 3 років обмеження волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності строком на 1 (один) рік. Відповідно до ст. 75 КК України звільнено від відбування основного призначеного покарання у виді обмеження волі строком на 1 рік.
Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 1176 ЦК України шкода, завдана фізичній особі внаслідок її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування як запобіжного заходу тримання під вартою або підписки про невиїзд, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт, відшкодовується державою у повному обсязі незалежно від вини посадових і службових осіб органу дізнання, попереднього (досудового) слідства, прокуратури або суду. Право на відшкодування шкоди, завданої фізичній особі незаконними діями органів діяння, досудового слідства, прокуратури або суду, виникає у випадках, передбачених законом.
Врахувавши відсутність підстав для відшкодування позивачу шкоди в порядку, передбаченому Законом України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду" (266/94-ВР) , оскільки не встановлена незаконність вчинених відносно нього процесуальних дій в ході кримінального провадження, суд першої інстанції, з яким погодився й апеляційний суд, дійшов обґрунтованого висновку про відмову у задоволенні позову.
Оскільки доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку, що при розгляді справи судами допущено порушення норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, які передбачені ст.ст. 338 - 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 04 жовтня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 09 листопада 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
І.М. Завгородня
В.М. Коротун
О.В. Попович