Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
08 червня 2017 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Маляренка А.В., Іваненко Ю.Г., Ступак О.В.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом Публічного акціонерного товариства Всеукраїнського Акціонерного банку "ВіЕйБі Банк" до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про стягнення заборгованості за кредитним договором, за касаційною скаргою ОСОБА_6, який діє в інтересах ОСОБА_4, на ухвалу апеляційного суду Одеської області від 09 листопада 2016 року,
в с т а н о в и л а:
Заочним рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 16 листопада 2010 року позов ПАТ Всеукраїнського Акціонерного банку "ВіЕйБі Банк" до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про стягнення заборгованості за кредитним договором задоволено у повному обсязі.
03 листопада 2016 року представником відповідача ОСОБА_4 - ОСОБА_7 на заочне рішення суду подано апеляційну скаргу.
Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 09 листопада 2016 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження.
У касаційній скарзі ОСОБА_6, який діє в інтересах ОСОБА_4, просить скасувати оскаржувану ухвалу апеляційного суду та постановит нову ухвалу, якою повернути ОСОБА_4 апеляційну скаргу, обґрунтовуючи свою вимогу порушенням судом норм процесуального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-УІІІ "Про судоустрій статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Суд апеляційної інстанції дійшов правильного висновку про відмову у відкритті апеляційного провадження, оскільки представник ОСОБА_4 - ОСОБА_7 оскаржує в загальному порядку заочне рішення, без попереднього звернення до суду першої інстанції з заявою про перегляд заочного рішення, а також оскаржуване заочне рішення суду, відповідно до матеріалів справи, не є повторним.
Таким чином, ухвала судді апеляційного суду є законною та обґрунтованою, постановленою із додержанням норм процесуального права, підстави для її скасування відсутні, тому відповідно до вимог ч. 3 ст. 332 ЦПК України вона підлягає залишенню без змін, а касаційна скарга - відхиленню.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_6, який діє в інтересах ОСОБА_4, відхилити.
Ухвалу апеляційного суду Одеської області від 09 листопада 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
А.В. Маляренко
Ю.Г.Іваненко
О.В.Ступак