Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 листопада 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Головуючого Мостової Г.І.,суддів: Кадєтової О.В., Карпенко С.О., розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом Публічного акціонерного товариства комерційного банку "ПриватБанк" до ОСОБА_4, третя особа - ОСОБА_5, про звернення стягнення на предмет іпотеки, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на ухвалу апеляційного суду Донецької області від 11 червня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2013 року ПАТ КБ "ПриватБанк" звернулося до суду з позовом до ОСОБА_4 про звернення стягнення на предмет іпотеки.
Рішенням Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 14 березня 2014 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 11 червня 2015 року, позов ПАТ КБ "ПриватБанк" задоволено. В рахунок погашення заборгованості за кредитним договором від 28 лютого 2008 року № 11/МК-08, укладеним між ПАТ КБ "ПриватБанк" та ОСОБА_4, яка утворилась станом на 21 травня 2013 року у розмірі 632 893,83 доларів США, що еквівалентно 5 056 821 грн 70 коп., та складається із заборгованості за кредитом у розмірі 585 638,24 доларів США, заборгованості за процентами за користування кредитом у розмірі 44 617,26 доларів США, пені у розмірі 2 638,33 доларів США, звернуто стягнення на предмет іпотеки: вбудоване нежитлове приміщення, загальною площею 142,10 кв. м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, приміщення 69, що належить ОСОБА_4 на підставі договору купівлі-продажу від 28 лютого 2008 року. Надано право ІІАТ КБ "ПриватБанк" провести реалізацію предмета іпотеки шляхом продажу вказаного нежитлового приміщення з укладанням від імені ОСОБА_4 договору купівлі-продажу, будь-яким способом з іншою особою покупцем, з отриманням витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, з реєстрацією правочину купівлі-продажу предмету іпотеки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, з проведенням дій щодо коригування технічної документації відповідно до поточного стану нерухомості, її перепланування та перебудови, з проведенням дій щодо оформлення та отримання дублікатів правовстановлюючих документів на нерухомість у відповідних установах, підприємствах або організаціях незалежно від форм власності та підпорядкування, з можливістю здійснення ПАТ КБ "ПриватБанк" всіх передбачених нормативно-правовими актами держави дій, необхідних для продажу предмету іпотеки. Початкову ціну предмету іпотеки для його реалізації встановлено на рівні не нижчому за звичайні ціни на нерухоме майно на підставі оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності на час реалізації майна.
У касаційній скарзі ПАТ КБ "ПриватБанк" порушує питання про скасування ухвали апеляційної інстанції із направленням справи на новий розгляд до цього ж суду, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Згідно з частиною 2 статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки при проведенні її попереднього розгляду встановлено обставини, передбачені ч. 5 ст. 332 ЦПК України.
Керуючись ч. 5 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Справу за позовом Публічного акціонерного товариства комерційного банку "ПриватБанк" до ОСОБА_4, третя особа - ОСОБА_5, про звернення стягнення на предмет іпотеки призначити до судового розгляду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
Г.І. Мостова
О.В. Кадєтова
С.О. Карпенко