ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 листопада 2016 року м.Київ К/800/8429/15
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:
головуючий суддя Голяшкін О.В. (доповідач),
судді Донець О.Є.,
Мороз В.Ф.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Запчастини" на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2014 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 04 лютого 2015 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Запчастини" до Управління Держземагентства у Хмельницькому районі Хмельницької області, Хмельницького міськрайонного управління юстиції Хмельницької області в особі Реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції, третя особа - Хмельницький завод "Полімер", про визнання протиправними, скасування державної реєстрації та рішення, -
ВСТАНОВИВ:
У серпні 2014 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Запчастини" звернулося з позовом до Управління Держземагентства у Хмельницькому районі Хмельницької області, Хмельницького міськрайонного управління юстиції Хмельницької області в особі Реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції, в якому просило визнати незаконною (протиправною) та скасувати державну реєстрацію земельної ділянки, сформованої на підставі технічної документації із землеустрою щодо відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) у м.Хмельницькому по вул.Пілотській, 77/3 від 22 червня 2012 року, виготовленої приватним підприємством "ЮрЗемЦентр" та зареєстрованої в Державному земельному кадастрі, а саме земельної ділянки площею 1,2031 га, кадастровий номер № 6810100000:05:004:0056, що знаходиться у м.Хмельницькому по вул.Пілотській, 77/3; визнати незаконним (протиправним) та скасувати рішення про державну реєстрацію від 18 грудня 2013 року права постійного користування земельною ділянкою Хмельницькому заводу "Полімер" в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо об'єкта нерухомого майна - земельної ділянки площею 1,2031 га, кадастровий номер № 6810100000:05:004:0056 у м.Хмельницькому по вул.Пілотській, 77/3.
В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив про протиправність оскаржуваних рішень та державної реєстрації, оскільки вони прийняті з порушенням положень Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (1952-15) , Земельного кодексу України (2768-14) ; порушують його права та інтереси.
Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2014 року, залишеною без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 04 лютого 2015 року, в задоволенні позову відмовлено.
При винесенні рішень суди першої та апеляційної інстанцій виходили із правомірності дій відповідачів щодо державної реєстрації права постійного користування Хмельницького заводу "Полімер" щодо земельної ділянки по вул.Пілотській, 77/3 у м.Хмельницькому та відсутності підстав для відмови у державній реєстрації.
Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, Товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Запчастини" звернулося до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального та процесуального права, просить судові рішення скасувати, ухвалити нове рішення, яким адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.
Хмельницьке міськрайонне управління юстиції Хмельницької області в особі Реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції у поданих запереченнях просить залишити касаційну скаргу без задоволення, судові рішення - без змін.
Заслухавши доповідача, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню виходячи з наступного.
Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, на підставі розпорядження Хмельницької міської ради від 24 грудня 1993 року № 2867 Хмельницькому заводу "Полімер" видано Державний акт на право постійного користування землею від 17 березня 1998 року II-ХМ № 000571 площею 2,88 га по вул.Пілотській, 77/3 у м.Хмельницькому.
На протязі 2000 - 2011 років Хмельницькою міською радою із земель Хмельницького заводу "Полімер", загальна площа яких становила 2,88 га, наділялися землі певним суб'єктам - юридичним та фізичним особам, по факту придбання ними нерухомого майна.
Загальна площа таких вилучень землі становить 1,2758 га. З урахуванням фактичних вилучень у натурі, залишок земельної ділянки становить 1,6042 га, що у свою чергу в повному обсязі знайшло відображення в Державному акті на право постійного користування землею від 17 березня1998 року ІІ-ХМ № 000571.
Управлінням Держкомзему у м.Хмельницькому Хмельницької області внесені відповідні зміни до Державного акту на право постійного користування від 17 березня 1998 року № 737.
Листом Департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міської ради від 25 липня 2013 року за № 1547/01-11 підтверджено правомірність користування Хмельницьким заводом "Полімер" земельною ділянкою в розмірах згідно з Державним актом на право постійного користування землею.
18 грудня 2013 року Хмельницьким заводом "Полімер" в особі Галкіна Вадима Анатолійовича подано до Реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції Хмельницької області заяву про державну реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою, що розташована: Хмельницька обл., м.Хмельницький, вул.Пілотська,77/3, кадастровий номер 6810100000:05:004:0056, до якої був доданий Державний акт на право постійного користування землею від 17 березня 1998 року ІІ-ХМ № 000571, зареєстрований в книзі записів Державних актів на право постійного користування землею за № 737ХМ.
Рішенням Державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції Хмельницької області Росновською Наталією Володимирівною від 18 грудня 2013 року № 9185417, на підставі ч.2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", п.16 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2011 року № 703 (703-2011-п) , проведено державну реєстрацію іншого речового права - право постійного користування земельною ділянкою площею 1,2031 га, що розташована: Хмельницька обл., м.Хмельницький, вул.Пілотська, 77/3, кадастровий номер земельної ділянки 6810100000:05:004:0056, за суб'єктом - Хмельницький завод "Полімер".
Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно, відповідно до ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (далі також Закон № 1952-ІV (1952-15) - у редакції чинній на момент виникнення спірних відносин), - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; нерухоме майно - земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення.
Відповідно до п.2 ч.1 ст. 4 Закону № 1952-ІV обов'язковій державній реєстрації підлягає право постійного користування земельною ділянкою, а відповідно до ч.1 ст.5 Закону 1952-ІV у Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки.
Відповідно до ст.15 Закону 1952-ІV державна реєстрація прав та їх обтяжень проводиться в такому порядку: 1) прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень, реєстрація заяви; 2) встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви про державну реєстрцію прав та/або їх обтяжень; 3) прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відмову в ній або зупинення державної реєстрації; 4) внесення записів дл Державного реєстру прав; 5) видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону: 6) надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/аюо їх обтяження.
Частиною 1 ст. 19 Закону № 1952-ІV встановлено, що державна реєстрація прав проводиться на підставі: договорів, укладених у порядку, встановленому законом; свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих відповідно до вимог цього Закону; свідоцтв про право власності, виданих органами приватизації наймачам житлових приміщень у державному та комунальному житловому фонді; державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом; рішень судів, що набрали законної сили; інших документів, що підтверджують виникнення, перехід, припинення прав на нерухоме майно, поданих органу державної реєстрації прав разом із заявою.
Статтею 24 Закону № 1952-ІV визначені підстави відмови в державній реєстрації прав та обтяжень. Зокрема, відповідно до п.4 ч.1 вказаної статті Закону у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують.
Як встановлено ч.4 ст. 24 Закону № 1952-IV, відмова в державній реєстрації прав та їх обтяжень з підстав, не передбачених цим Законом, заборонена.
Згідно ст. 1 Закону України "Про Державний земельний кадастр" державна реєстрація земельної ділянки - внесення до Державного земельного кадастру передбачених цим Законом відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.
Відповідно до ч.1 ст.9 вказаного Закону внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей здійснюються державними кадастровими реєстраторами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.
Згідно ст.16 Закону про Державний земельний кадастр земельній ділянці, відомості про яку внесені до Державного земельного кадастру, присвоюється кадастровий номер. Кадастровий номер земельної ділянки є її ідентифікатором у Державному земельному кадастрі. Система кадастрової нумерації земельних ділянок є єдиною на всій території України. Структура кадастрових номерів земельної ділянки визначається Кабінетом Міністрів України. Кадастрові номери земельних ділянок зазначаються у рішеннях органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування про передачу цих ділянок у власність чи користування, зміну їх цільового призначення, визначення їх грошової оцінки, про затвердження документації із землеустрою та оцінки земель щодо конкретних земельних ділянок. Кадастровий номер скасовується лише у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки. Зміна власника чи користувача земельної ділянки, зміна відомостей про неї не є підставою для скасування кадастрового номера. Скасований кадастровий номер земельної ділянки не може бути присвоєний іншій земельній ділянці. Інформація про скасовані кадастрові номери земельних ділянок зберігається у Державному земельному кадастрі постійно.
Суди обґрунтовано відзначили про правомірність внесення до Державного земельного кадастру земельної ділянки по вул.Пілотській, 77/3 у м.Хмельницькому площею 1,2031 га, кадастровий номер № 6810100000:05:004:0056, та проведення державної реєстрації права постійного користування Хмельницького заводу "Полімер" на земельну ділянку на підставі чинного Державного акту на право постійного користування землею від 17 березня 1998 року II ХМ № 000571 та інших документів у відповідності до вимог нормативно-правових актів, дійсних на момент здійснення реєстрації, та дійшли вірного висновку про відмову у задоволені позовних вимог ТОВ "Агро-Запчастини".
Відповідно до ч.1 ст. 220 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.
Доводи касаційної скарги встановлених обставин справи та висновків судів першої та апеляційної інстанції не спростовують, фактично збігаються з доводами позовної заяви, та не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.
Відповідно до ч.3 ст. 220-1 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись ст.ст. 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -
УХВАЛИВ:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Запчастини" відхилити.
Постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2014 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 04 лютого 2015 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строки та в порядку, передбачених ст.ст. 237 - 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.
Судді