ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
01029, м. Київ, вул. Московська, 8, корп. 5
УХВАЛА
Іменем України
08.11.2016 № К/800/16451/16
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів: головуючого судді Юрченко В.П., суддів: Веденяпіна О.А., Голубєвої Г.К., розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Львова Головного управління ДФС у Львівській області на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 15.03.2016 та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 31.05.2016 у справі № 813/6120/15 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фабрика Світла" до третя особа Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Львова Головного управління ДФС у Львівській області Державний реєстратор відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, легалізації об'єднань громадян та засобів масової інформації Львівського міського управління юстиції Возний Л.Є. про визнання протиправним та скасування рішення,-
ВСТАНОВИВ:
Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 15.03.2016, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 31.05.2016, задоволено позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Фабрика Світла", визнано протиправним і скасовано рішення Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Львова ГУ ДФС у Львівській області про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість № 57 від 16.10.2015.
Не погоджуючись з рішенням судів першої та апеляційної інстанцій, відповідач подав касаційну скаргу, в якій просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, оскільки вважає, що постанову та ухвалу було прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Заперечення на касаційну скаргу не надходили, що не перешкоджає їх розгляду по суті.
Переглянувши судові рішення в межах касаційної скарги, перевіривши повноту встановлення судовими інстанціями фактичних обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального та процесуального права, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку про наявність підстав для відхилення касаційної скарги, виходячи з наступного.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що 18.09.2015 за вих. № 0520/1817 державний реєстратор відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, легалізації об'єднань громадян та засобів масової інформації Львівського міського управління юстиції Возний Л.Є. направив ТОВ "Фабрика Світла" повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.
В повідомленні з посиланням на ч. 12, ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" зазначалось про необхідність підтвердження реєстраційних відомостей про товариство у строк до 18.10.2015.
15.10.2015 було внесено запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ "Фабрика Світла", а 20.10.2015 цей запис скасовано, про що було повідомлено електронними засобами ведення реєстру ДПІ у Шевченківському районі м. Львова для відповідного реагування. Запис проведений 15.10.2015 визнано нечинним.
Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з чим погодився апеляційний суд, дійшов висновку, що, оскільки внесення державним реєстратором запису від 15.10.2015 було здійснено передчасно, тобто до закінчення обумовленого законом строку наданого для отримання підтвердження відомостей про юридичну особу, тому рішення податкового органу про анулювання реєстрації позивача платником ПДВ підлягає скасуванню.
Судова колегія касаційної інстанції погоджується з позицією судів першої та апеляційної інстанцій, з огляду на наступне.
Відповідно до підпункту "ж" 184.1 ст. 184 Податкового кодексу України реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.
Згідно пункту 184.2 статті 184 Податкового кодексу України анулювання реєстрації на підставі, визначеній у підпункті "а" пункту 184.1 цієї статті, здійснюється за заявою платника податку, а на підставах, визначених у підпунктах "б" - "з" пункту 184.1 цієї статті, може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного органу державної податкової служби.
Згідно статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" відомості про юридичну особу включаються до ЄДР шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.
Частиною 11 статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" передбачено, що юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомості про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.
За змістом частини 12 статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", у разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки. У разі надходження державному реєстратору від органу доходів і зборів повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.
Відповідно до частини 14 статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.
Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, державним реєстратором 18.09.2015 надіслано на адресу позивача, поштовим відправленням, повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. В повідомленні з посиланням на ч. 12, ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" зазначалось про необхідність підтвердження реєстраційних відомостей про товариство у строк до 18.10.2015.
15.10.2015 було внесено запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ "Фабрика Світла".
16.10.2015 ДПІ у Шевченківському районі м. Львова прийняла рішення № 57 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ "Фабрика Світла".
18.10.2015 до реєстраційної служби надійшло підтвердження реєстраційних відомостей про ТОВ "Фабрика Світла".
20.10.2015 запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ "Фабрика Світла" скасовано, про що було повідомлено електронними засобами ведення реєстру ДПІ у Шевченківському районі м. Львова для відповідного реагування.
Підсумовуючи викладене, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли вірного висновку, не спростованого доводами касаційної скарги, що рішення Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Львова ГУ ДФС у Львівській області про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість № 57 від 16.10.2015, яке ґрунтується на підставі помилково внесеного державним реєстратором запису, підлягає скасуванню
За таких обставин та з урахуванням вимог ч. 3 ст. 2, ч. 2 ст. 71 КАС України, суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку щодо наявності підстав для задоволення позову.
Суд касаційної інстанції не вбачає порушень судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права при вирішенні даної справи та вважає, що суди повно встановили обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, та надали їм правову оцінку на підставі норм закону, що підлягали застосуванню до даних правовідносин.
Відповідно до пункту 3 статті 220-1 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
За наведених обставин та з урахуванням викладеного, колегія суддів Вищого адміністративного суду України не знаходить підстав, які могли б призвести до скасування оскаржуваних судових рішень.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 220, 220-1, 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -
УХВАЛИВ:
1. Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Львова Головного управління ДФС у Львівській області відхилити.
2. Постанову Львівського окружного адміністративного суду від 15.03.2016 та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 31.05.2016 залишити без змін.
3. Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення копій особам, що беруть участь у справі, та може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, передбачених статтею 237 Кодексу адміністративного судочинства України, у порядку та в строки, встановлені статтями 236 - 2391 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) .
Головуючий суддя
Судді
В.П.Юрченко
О.А.Веденяпін
Г.К.Голубєва