ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
01029, м. Київ, вул. Московська, 8, корп. 5
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
14 лютого 2017 року К/800/57757/13
|
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів: головуючого судді Борисенко І.В. суддів Бухтіярової І.О. Голубєвої Г.К., розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників податків у м.Одесі Міжрегіонального головного управління Міндоходів на постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 29.10.2013 у справі № 1570/7059/2012 за позовом Приватного акціонерного товариства "Одеський завод шампанських вин" до Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників податків у м.Одесі Державної податкової служби про скасування податкового повідомлення-рішення від 13.08.2012 № 0000902200, -
ВСТАНОВИВ:
Приватне акціонерне товариство "Одеський завод шампанських вин" звернулося до суду з позовом, в якому, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, просить скасувати податкове повідомлення-рішення Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Одесі Державної податкової служби від 13.08.2012 № 0000902200.
Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 30.04.2013 в задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю.
Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 29.10.2013 постанову суду першої інстанції скасовано, позов задоволено. Скасовано податкове повідомлення-рішення від 13.08.2012 № 0000902200.
Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, Спеціалізована державна податкова інспекція з обслуговування великих платників податків у м.Одесі Міжрегіонального головного управління Міндоходів (правонаступник Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників податків у м.Одесі Державної податкової служби) подала касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та ухвалити нове судове рішення про відмову в задоволенні позову повністю, оскільки вважає, що оскаржувана постанова була прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права.
На підставі розпорядження керівника апарату від 12.10.2016 № 978 та відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.10.2016 справа № 1570/7059/2012 була перерозподілена на суддю Борисенко І.В.
Переглянувши судові рішення в межах касаційної скарги, перевіривши повноту встановлення судовими інстанціями фактичних обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального та процесуального права, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги, з огляду на таке.
Судами попередніх інстанцій встановлено наступні обставини.
Спеціалізованою державною податковою інспекцією з обслуговування великих платників податків у м.Одесі Державної податкової служби проведено виїзну планову документальну перевірку з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2011 по 31.12.2011, за результатами якої складено акт від 21.05.2012 № 41/22-0/32224466/3.
На підставі вказаного акта перевірки складено податкове повідомлення-рішення від 29.05.2012 № 0000642200 про визначення Приватному акціонерному товариству "Одеський завод шампанських вин" грошового зобов'язання з акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (виноробна продукція) в сумі 375912,93 грн. за основним платежем та в сумі 56423,04 грн. за штрафними (фінансовими) санкціями.
Рішенням про результати розгляду первинної скарги від 03.08.2012 № 20698/10/10-2007 Державної податкової служби в Одеській області скасовано податкове повідомлення-рішення від 29.05.2012 № 0000642200 у частині застосування фінансової санкції в сумі 5280,79 грн. У решті податкове повідомлення-рішення від 29.05.2012 № 0000642200 залишено без змін.
За результатами адміністративного оскарження Спеціалізованою державною податковою інспекцією прийнято нове податкове повідомлення-рішення від 13.08.2012 № 0000902200 про визначення Приватному акціонерному товариству "Одеський завод шампанських вин" грошового зобов'язання з акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (виноробна продукція) в сумі 375912,93 грн. за основним платежем та в сумі 51142,25 грн. за штрафними (фінансовими) санкціями.
Підставою для визначення позивачу грошового зобов'язання з акцизного податку слугували висновки, викладені в акті перевірки, про порушення позивачем положень пп. 1.1.2, п. 4 Норм втрат сировини при виробництві виноробної продукції, затверджених ДААК ДПА України.
Податковим органом встановлено, що позивачем у 2011 році, використовуючи резервний періодичний метод, вироблено вин ігристих та шампанського України у кількості 4617377 пляшок місткістю 0,75 л, загальним об'ємом 346303,28 дал. За 2011 рік задекларовано втрат сировини при виготовленні вин ігристих та шампанського України (від процесу подачі бродильної суміші на повторне бродіння в резервуари (акратафори) до передачі готової продукції в експедицію) у кількості 11955,3 дал.
Обґрунтовуючи порушення зазначених положень законодавства, податковий орган вказав, що факти втрат продукції підтверджуються тільки зведеними актами розливу вин і шампанського та зведеними актами оздоблення та упаковки вин і шампанського, без проведення інвентаризації. Щомісячна інвентаризація у цеху розливу не проводилася, чим порушено вимоги КДУ 0001150-15.9-2:2010 "Інструкція про проведенню інвентаризації на підприємствах виноробної промисловості", а саме: п. 4.1 Інструкції. Індивідуальні норми втрат продукції при виробництві шампанського України резервуарним методом для Приватного акціонерного товариства "Одеський завод шампанських вин" за період з 01.01.2011 по 31.12.2011, які б були розроблені та погоджені у встановленому чинним законодавством порядку, відсутні. Списання втрат продукції здійснювалося щомісячно без проведення інвентаризації. Крім того, при приготуванні та використанні у виробництві експедиційного та резервуарного лікеру мали місце понаднормативні втрати лікерів. Відповідно до п. 4 Норм втрат сировини при виробництві виноробної продукції визначено норму втрат у виробництві, зберіганні (витримці) лікерів, які використовуються у виробництві шампанських та газових вин у кількості: 0,85% від кількості приготованого експедиційного лікеру та 0,67 % від кількості приготованого резервуарного лікеру. Інших нормативних втрат лікерів при переливці та фільтрації у виробництві шампанських та ігристих вин Норми втрат від 12.04.2012 не містять. Тому, безпідставним є списання понаднормативних втрат продукції при виробництві вин ігристих шампанського та України у кількості 11955,3 дал, а також є безпідставним нарахування 170,89 дал як втрати лікерів при переливах та фільтрації та списання при проведенні інвентаризації станом на 01.03.2011, 01.06.2011 та 28.12.2011.
Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що втрати позивача шампанських виноматеріалів у кількості 11955,3 дал є понаднормативними втратами у виробництві, оскільки позивачем індивідуальні норми втрат продукції при виробництві шампанського резервуарним методом в період з 01.01.2011 по 31.12.2011 не були розроблені та погоджені у встановленому чинним законодавством порядку та списання втрат продукції у 2011 році здійснювалося без проведення щомісячної інвентаризації.
Скасовуючи постанову суду першої інстанції та задовольняючи позов, суд апеляційної інстанції виходив з того, що позивач, керуючись пп. "б" та пп. "е" пп. 4.1. п. 4 Інструкції про проведення інвентаризації на підприємствах виноробної промисловості, правомірно проводив інвентаризацію двічі на рік: у червня та грудні 2011 року, складаючи при кожному розливі зведені акти розливу, в яких застосовувались та нараховувались норми втрат сировини в межах дозволених та затверджених 22.01.1997 Держсадвінпромом України та ДПВП "Плодвинконсерв" норм витрат сировини при виробництві шампанського та ігристих вин, розрахованих на 1000 пляшок готової продукції.
Суд касаційної інстанції погоджується з такими висновками суду апеляційної інстанції, з огляду на таке.
Відповідно до статті 13 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" норми втрат і виходу спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового та алкогольних напоїв затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України. За понаднормативні втрати, не виправдані згідно з чинним законодавством, та незабезпечення виходу продукції суб'єкти господарювання сплачують акцизний податок у розмірі, визначеному законом.
Відповідно до пп. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України платником податку є особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини.
Згідно з п. 213.1.6 п. 213.1 ст. 213 Податкового кодексу України об'єктами оподаткування є обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів (продукції), що перевищують встановлені норми втрат з урахуванням пункту 214.6 статті 214 цього Кодексу.
Пунктом 214.6 ст. 214 Податкового кодексу України визначено, що у разі наявності наднормативних втрат спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового та алкогольних напоїв, допущених з вини виробника під час виробництва підакцизних товарів (продукції), базою оподаткування є вартість (кількість) цих товарів, які можна було б виробити з наднормативно втрачених товарів (продукції).
Норми втрат і виходу спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового та алкогольних напоїв затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до п. 214.7 ст. 214 Податкового кодексу України при псуванні, знищенні, втраті підакцизних товарів (продукції), крім випадків, передбачених у пункті 216.3 статті 216 цього Кодексу, базою оподаткування є вартість та обсяги втрачених товарів (продукції), що перевищують встановлені норми втрат згідно з пунктом 214.6 статті 214 цього Кодексу.
Пунктом 216.3 ст. 216 Податкового кодексу України передбачено, що податкове зобов'язання щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, якщо:
а) платник податку документально зафіксував ці втрати та надав контролюючим органам необхідні докази того, що відповідний підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим;
б) підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом. Ця вимога застосовується у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.
Норми виробничих втрат і виходу визначено у пункті 2 Постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання державного регулювання виробництва спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 15.02.1999 № 186 (186-99-п)
. Відповідно до цього пункту постанови норми виробничих втрат і виходу щодо спирту коньячного, плодового та виноградного, коньяку, виноробної продукції та інших міцних напоїв, що виготовляються із спирту коньячного, плодового та виноградного, затверджуються Міністерством фінансів за поданням Комітету з питань садівництва, виноградарства та виноробної промисловості. Головною організацією з розроблення цих норм визначено Державне науково-виробниче підприємство "Плодвинконсерв" (м. Київ).
Державне науково-виробниче підприємство "Плодвинконсерв" встановило Порядок розроблення норм виробничих втрат і витрат сировини та допоміжних матеріалів на підприємствах виноробної галузі. Цей порядок був затверджений Міністерством аграрної політики України 20.12.2007.
Відповідно до п. 3.7 Порядку розроблення норм виробничих втрат і витрат сировини та допоміжних матеріалів на підприємствах виноробної галузі, затвердженого Міністерством аграрної політики України 20.12.2007, для підприємств з виробництва шампанських та ігристих вин встановлюються індивідуальні норми втрат і витрат сировини на 1000 пляшок готової продукції.
Пунктом 9 постанови Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та справлянням акцизного збору" від 07.08.2001 № 940 (940-2001-п)
було доручено Державній податковій адміністрації розробити і затвердити у тижневий термін Положення про Департамент, в якому передбачити основні завдання щодо участі в реалізації державної політики у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, сплати акцизного збору, здійснення міжгалузевої координації у цій сфері, зокрема: затвердження норм втрат та виходу спирту, виноматеріалів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, порядку їх розроблення і застосування, погодження стандартів, технічних умов, рецептур, регламентів та технологічних інструкцій на виробництво зазначеної продукції.
Відповідно до пп. 1.1.2 п. 1.1 Норм втрат сировини при виробництві виноробної продукції, затверджених ДААК Державної податкової адміністрації України 12.04.2004, фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактичної наявності сировини або виноробної продукції з даними бухгалтерського обліку.
Як вбачається з матеріалів справи, податковий орган свою позицію про безпідставне списання позивачем понаднормативних втрат сировини при виробництві вин ігристих та шампанського України у кількості 11955,3 дал обґрунтовує тим, що позивач, у порушення вимог пп. "з" п. 4.1. Інструкції про проведенню інвентаризації на підприємствах виноробної промисловості КДУ00011050-15.9-2:2010, не проводив щомісячної інвентаризації, на підставі якої визначаються щомісячні втрати.
Позивачем заперечується така позиція податкового органу і наголошується на тому, що ним у 2011 році, використовуючи резервуарний періодичний метод, було вироблено вин ігристих та шампанського України у кількості 4617377 пляшок місткістю 0,75 л, загальним об'ємом 346303,28 дал. Відповідно до Технологічної інструкції на виробництво шампанського України ТІУ 00011050-15.93.11-4:2009 та Технологічної інструкції на виробництво вин ігристих ТІУ 00011050-15.93.11-3:2009, виробництво шампанського України та вин ігристих резервуарним періодичним методом передбачає бродіння відповідної суміші в нержавіючих, емальованих резервуарах (акратофорах) чи інших посудинах, що витримують тиск. Бродильну (резервуарну) суміш готують із оброблених розливостійких купажів виноматеріалів шампанських, резервуарного лікеру і розводки чистої культури дріжджів. Публічним акціонерним товариством "Одеський завод шампанських вин", як підприємством вторинного виноробства, правомірно проводилась інвентаризація двічі на рік: у червні 2011 року на підставі наказу Голови правління від 27.05.2011 № 49, про що складені акти інвентаризації від 01.06.2011, інвентаризаційний опис станом на 01.06.2011, та у грудні 2011 року на підставі наказу Голови правління від 28.11.2011 № 110, про що складені акти інвентаризації від 29.12.2011, інвентаризаційний опис станом на 28.12.2011. Окрім того, при кожному розливі складались зведені акти розливу, в яких застосовувались та нараховувались норми втрат сировини в межах дозволених та затверджених 22.01.1997 Держсадвінпромом України та ДПВП "Плодвинконсерв" норм витрат сировини при виробництві ігристих вин та шампанського України, розрахованих на 1000 пляшок готової продукції. На підставі актів інвентаризації та інвентаризаційних описів складались порівняльні відомості. Позивач здійснював контроль за дотриманням норм втрат сировини, визначав фактичні втрати шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактичної наявності сировини або виноробної продукції з даними бухгалтерського обліку і при виявленні надлишків втрат - проводив оприбуткування. Також позивач наголошує на неможливості щомісячного проведення інвентаризації, зважаючи на те, що бродильна суміш знаходиться в резервуарах (акротофорах) під певним тиском та температурою, а також на тривалість процесу виробництва шампанського та вин ігристих, з урахуванням неробочих днів, що може складати більше місяця. Так, згідно з ТІ У 00011050-15.93.11-4:2009 та ТІ У 00011050-15.93.11-3:2009 спочатку проводиться теплова обробка підготовленого для приготування бродильної суміші знекисненого купажу виноматеріалів шампанських при температурі 55-60єС пртягом 24 годин, потім - готується бродильна суміш, яку заливають у акратофор для бродіння, процес шампанізації вина у акратофорі становить 25 діб, у тому числі процес бродіння не менше 20 діб, а далі - вино відстоюється та охолоджується на менше 48 годин. Охолоджене вино допускається до фільтрації за температури не менше мінус 3єС у попередньо охолоджений резервуар, з якого направляють вино на розлив, але не раніше ніж після 6 годин витримки та вказаних температури і тиску. Щодо втрат лікерів при переливах та фільтрації при виробництві ігристих вин і шампанського України застосовувались ті ж самі норми втрат, що застосовуються при переливанні та фільтрації виноматеріалів, оскільки лікер є виномістким матеріалом.
Згідно з п. 38 ч. 1 Закону України "Про виноград та виноградне вино" (2662-15)
підприємства вторинного виноробства - підприємства, які займаються витримкою виноматеріалів, обробкою виноматеріалів та розливом або тільки розливом вин у споживчу тару відповідно до нормативних документів.
Публічне акціонерне товариство "Одеський завод шампанських вин" є підприємством вторинного виноробства у розумінні наведеної вище норми закону.
Згідно пп.1.1.2 Норм втрат сировини при виробництві виноробної продукції, затверджених ДААК ДПА України 12.04.2004, фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактичної наявності сировини або виноробної продукції з даними бухгалтерського обліку.
Відповідно до п. 3.7 Порядку розроблення норм виробничих втрат і витрат сировини та допоміжних матеріалів на підприємствах виноробної галузі, затвердженого Міністерством аграрної політики України 20.12.2007, для підприємств з виробництва шампанських та ігристих вин встановлюються індивідуальні норми втрат і витрат сировини на 1000 пляшок готової продукції.
При виробництві вин шампанських та ігристих методом резервуарної шампанізації для розрахунку гранично допустимих втрат сировини Публічне акціонерне товариство "Одеський завод шампанських вин" використовувало норми витрат, розроблені заступником Голови правління та головним бухгалтером, та погоджені Головою правління.
Відповідно до пп."з" пп.4.1 п.4 Інструкції про проведенню інвентаризації на підприємствах виноробної промисловості КД У 0001150-15.9-2:2010 інвентаризація проводиться по кожному місцю зберігання в наступні терміни: вин виноградних і плодово-ягідних, коньяків України, міцних напоїв і іншої продукції в цехах розливу і на складах готової продукції - щомісячно.
Колегія суддів суду касаційної інстанції погоджується з позицією суду апеляційної інстанції про безпідставне застосування податковим органом до спірних правовідносин положень пп. "з" пп. 4.1 п. 4 Інструкції про проведенню інвентаризації на підприємствах виноробної промисловості КД У 0001150-15.9-2:2010, з огляду на те, що строк проведення інвентаризації на заводах вторинного виноробства, до яких належить позивач, встановлено пп. "б" пп. 4.1 п. 4 зазначеної інструкції.
Так, відповідно до пп. "б" пп. 4.1 п. 4 Інструкції про проведенню інвентаризації на підприємствах виноробної промисловості КД У 0001150-15.9-2:2010 інвентаризація проводиться по кожному місцю зберігання в наступні терміни: виноматеріалів, соків плодово-ягідних зброджених, зброджено-спиртованих і спиртованих, вин виноградних (окрім вин на витримці) і плодово-ягідних, свіжих, консервованих і концентрованих соків, цукру, винних і спиртових настоїв, містелів, виноградного і плодово-ягідного спирту-сирцю і відходів виноробства - не менше двох разів на рік: на заводах первинного виноробства - за станом на 1 серпня і 1 грудня, на заводах вторинного виноробства - за станом на 1 червня і 1 грудня.
Окрім того, пп."е" пп.4.1 п.4 Інструкції про проведенню інвентаризації на підприємствах виноробної промисловості КД У 0001150-15.9-2:2010 інвентаризація проводиться по кожному місцю зберігання в наступні терміни: витриманих коньячних спиртів на заводах по виробництву вин ігристих, шампанського України і коньяків на заводах вторинного виноробства - не менше двох разів на рік - на 1 червня і 1 грудня.
До того ж визначений у пп. "з" пп. 4.1 п. 4 Інструкції про проведенню інвентаризації на підприємствах виноробної промисловості КД У 0001150-15.9-2:2010 щомісячний строк проведення інвентаризації не може застосовуватися з огляду на технологічні умови виготовлення ігристих вин та шампанського України, визначені у ТІ У 00011050-15.93.11-4:2009 та ТІ У 00011050-15.93.11-3:2009, з яких випливає, що тривалість процесу виробництва зазначеної продукції займає більше місяця.
Застосування позивачем для лікерів тих самих норм втрат, які застосовуються при переливанні та фільтрації виноматеріалів, що передбачені Нормами втрат сировини при виробництві виноробної продукції, затвердженими ДААК ДПА України 12.04.2004, є обґрунтованим з огляду на те, що лікер є виномістким матеріалом. Це випливає з ТІ У 00011050-15.93.11-4:2009 та ТІ У 00011050-15.93.11-3:2009, згідно з якими для виробництва лікерів використовуються високоякісні оброблені купажі виноматеріалів, сахароза, спирт коньячний та лимонна чи винна кислота.
Також судом апеляційної інстанції встановлено, що при кожному розливі позивачем складались зведені акти розливу, в яких застосовувались та нараховувались норми втрат сировини в межах дозволених та затверджених 22.01.1997 Держсадвінпромом України та ДПВП "Плодвинконсерв" норм витрат сировини при виробництві шампанських та ігристих вин, розрахованих на 1000 пляшок готової продукції. Нові індивідуальні норми для позивача не встановлювались і не змінювались, тому вони є чинними до розроблення нових норм виробничих витрат і виходу при виробництві шампанських і ігристих вин.
Враховуючи наведене, суд касаційної інстанції погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про правомірність визначення позивачем норм втрат сировини при виробництві ігристих вин та шампанського України шляхом проведення інвентаризації двічі на 2011 рік у червні та грудні та порівняння фактичної наявності сировини або виноробної продукції з даними бухгалтерського обліку.
Суд касаційної інстанції не вбачає порушень судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права при вирішенні даної справи та вважає, що суд повно встановили обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, та надав їм правову оцінку на підставі норм закону, що підлягали застосуванню до даних правовідносин.
Відповідно до ст. 224 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанції не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України не знаходить підстав, які могли б призвести до скасування оскаржуваного судового рішення.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 220, 220-1, 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -
УХВАЛИВ:
1. Касаційну скаргу Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників податків у м.Одесі Міжрегіонального головного управління Міндоходів залишити без задоволення, а постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 29.10.2013 - без змін.
2. Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, передбачених статтею 237 Кодексу адміністративного судочинства України, у порядку та в строки, встановлені статтями 236 - 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.
Головуючий суддя
Судді
|
І.В. Борисенко
І.О. Бухтіярова
Г.К. Голубєва
|