ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
02 листопада 2016 року м. Київ К/800/11255/16
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
Суддів Рецебуринського Ю.Й.(судді-доповідача),
Олексієнка М.М.,
Штульман І.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні адміністративну справу
за позовом ОСОБА_3 до Кременчуцького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії,
за касаційною скаргою ОСОБА_3 на постанову Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 19 лютого 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 7 квітня 2016 року,
В С Т А Н О В И Л А:
У квітні 2015 року ОСОБА_3 звернувся до суду з адміністративним позовом до Кременчуцького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області про зобов'язання призначити пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2 відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з лютого 2013 року.
Постановою Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 19 лютого 2016 року, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 7 квітня 2016 року, позов задоволено частково.
Рішення Управління Пенсійного фонду України в м. Кременчуці Полтавської області №176 від 14 травня 2015 року про відмову в призначенні ОСОБА_3 пенсії на пільгових умовах за Списком № 2 скасовано. Зобов'язано відповідача розглянути заяву про призначення ОСОБА_3 пенсії на пільгових умовах за Списком № 2 з прийняттям відповідного рішення. В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_3, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просить скасувати ухвалені судові рішення та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог в повному об'ємі.
З'ясувавши обставини справи, перевіривши правильність застосування апеляційним судом норм матеріального та процесуального права згідно статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів приходить до висновку про відмову у задоволенні касаційної скарги з врахуванням наступного.
Задовольняючи позовні вимоги, суди дійшли висновку, що оскільки були виявлені розбіжності в наданих документах про призначення пенсії на пільгових умовах для підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах, позивачу необхідно звернутися до комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.
Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, 1 вересня 2014 року позивач направив Управлінню Пенсійного фонду України в м. Кременчуці Полтавської області заяву про призначення пенсії на пільгових умовах. До заяви позивач долучив нотаріально завірену копію трудової книжки, довідку про заробіток, документи про трудовий стаж, нотаріально завірені копію паспорту та ідентифікаційного коду, диплом, військовий квиток, свідоцтво підприємства, цей перелік документів зазначений в заяві.
Відповідно до записів в трудовій книжці він працював в КСУ-58 треста "Термоізоляція" майстром з 17 листопада 1983 року по 1 лютого 1984 року та з 1 жовтня 1987 року по 18 липня 1991 року, з 19 липня 1991 року по 01 лютого 1997 року виконробом.
Професії майстра та виконроба входять до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.
Пунктом "в" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" передбачено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць. При цьому чоловіки мають право на таку пенсію після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.
Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.
У разі, коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 № 637 (637-93-п) (далі - Порядок № 637).
Згідно з пунктом 1 Порядку № 637 підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.
У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків (пункт 2 Порядку № 637).
Пунктом 3 Порядку № 637 передбачено, що у разі відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.
Пунктом 3 Порядку № 637 застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчислені стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383 (z1451-05) ( зареєстровано в Міністерстві юстиції України 1 грудня 2005 року за № 1451/11731 (z1451-05) ), при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21 серпня 1992 року та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21 серпня 1992 року.
Відповідно до пункту 4.5 вказаного Порядку, якщо атестація з 21 серпня 1992 року не проводилася чи за результатами атестації, вперше проведеної після 21 серпня 1997 року, право не підтвердилось, до пільгового стажу зараховується лише період роботи із шкідливими умовами праці на даному підприємстві, в установі чи організації до 21 серпня 1992 року включно, тобто до набуття чинності Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 (442-92-п) (далі - Порядок № 442). У такому ж порядку зараховується пільговий стаж, якщо за результатами атестації, вперше проведеної до 21 серпня 1997 року, право на пільгове пенсійне забезпечення не підтвердилось.
Атестація робочих місць здійснюється на підприємствах, в організаціях та установах незалежно від форм власності і господарювання згідно з Порядком та розробленими на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 (442-92-п) Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Міністерства праці України (далі - Мінпраці) від 1 вересня 1992 року № 41 (далі - Методичні рекомендації).
Відповідно до положень Порядку № 442 відомості про результати атестації робочих місць заносяться до картки умов праці, форма якої затверджується Мінпраці разом з Міністерством охорони здоров'я України. Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників, який складається за результатами проведеної атестації робочих місць, після погодження з профспілковим комітетом затверджується наказом по підприємству, організації і зберігається протягом 50 років. Витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії та посади яких внесено до переліку.
Так судами встановлено, та підтверджено матеріалами справи, що позивачем були надані довідки Кременчуцького спеціалізованого управління № 58 "Термормоізоляція" за № 35 від 5 липня 2012 року та № 16/09-1 від 16 вересня 2013 року; два накази за № 80-ок від 18 липня 1991 року, що відрізняються між собою за змістом. Так, в одному наказі зазначено, що ОСОБА_3 переведений для подальшої роботи виконробом дільниці № 2, а в другому - переведений для подальшої роботи виконробом - начальником дільниці № 2.
Згідно з копією наказу № 80-ок від 18 липня 1991 року ОСОБА_3 був переведений для подальшої роботи виконробом-начальником дільниці № 2.
Відповідно до переліку робочих місць, які підлягають атестації за умовами праці від 8 грудня 2015 року, атестації підлягають: ізолювальник на термоізоляції, майстер та виконавець робіт. Зазначені робочі місця на підставі наказу № 31 від 5 вересня 1998 року по Кременчуцькому спеціалізованому управлінню № 58 мають право на пільгове пенсійне забезпечення по Списку №2.
З наданих архівним відділом виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області штатних розкладів на 1991 рік з затвердженого 27 травня 1991 року, вбачається, що на дільниці № 2 передбачено старший прораб та 2 майстра; а з затвердженого 22 жовтня 1991 року: на дільниці № 2 - прораб та 2 майстра.
Таким чином, записи в трудовій книжці ОСОБА_3 не відповідають архівним документам - копії наказу № 80-к від 18 липня 1991 року та штатним розкладам на 1991 рік по Кременчуцькому спеціалізованому управлінню № 58.
Згідно з правовою позицією Верховного Суду України, викладеною у постанові від 12 квітня 2016 року у справі 477/2598/14-а, комплексний аналіз норм Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) та Порядку проведення атестації робочих місць дає підстави дійти висновку, що необхідними умовами для виникнення у особи права на пенсійне забезпечення на пільгових умовах відповідно до пункту "б" статті 13 цього Закону є встановлення факту перебування особи на посаді або виконання нею робіт, що містяться у списку № 2, а також документальне підтвердження зайнятості працівника за відповідною професією за результатами атестації умов праці, яке полягає у наявності результатів атестації відповідного робочого місця за умовами праці. Документами, які підтверджують результати атестації робочого місця за умовами праці, можуть бути: карта умов праці, наказ по підприємству про затвердження переліку робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників; трудова книжка із записом про витяг із зазначеного наказу або з додатком такого витягу. Постановою правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006 року №18-1 (z1231-06) було затверджено Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, який визначає механізм роботи механізм підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи та організації без визначення правонаступника. Підтвердження періодів роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.
Отже суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку, що позивач має право в установленому законодавством порядку підтвердити періоди роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах, оскільки до припинення Кременчуцьке спеціалізоване управління № 58 "Термоізоляція" не надало відповідачу по справі документи, які необхідні для призначення позивачу такої пенсії.
Суди першої та апеляційної інстанції повно і всебічно встановили обставини справи, дали їм належну юридичну оцінку, правильно застосували норми матеріального і процесуального права, тому відсутні підстави для скасування або зміни прийнятих судових рішень.
Керуючись статтями 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів
У Х В А Л И ЛА:
Касаційну скаргу ОСОБА_3 залишити без задоволення.
Постанову Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 19 лютого 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 7 квітня 2016 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі та може бути переглянута у порядку і з підстав, передбачених статтями 235- 237 Кодексу адміністративного судочинства України.
Судді Ю.Й. Рецебуринський
М.М. Олексієнко
І.В. Штульман