ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"25" жовтня 2016 р. м.Київ К/800/23577/16 К/800/23964/16
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:
головуючий суддя Голяшкін О.В. (доповідач),
судді Стрелець Т.Г.,
Швед Е.Ю.,
розглянувши в порядку письмового провадження касаційні скарги Малого колективного багатопрофільного підприємства "Зевс" та Державного реєстратора Харківської районної державної адміністрації Харківської області Боклаг Сергія Сергійовича на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 18 липня 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 22 серпня 2016 року у справі за позовом Приватного підприємства "Сподобівка Агро Плюс" до Державного реєстратора Харківської районної державної адміністрації Харківської області Боклаг Сергія Сергійовича, третя особа - Мале колективне багатопрофільне підприємство "Зевс", про скасування рішень та зобов'язання вчинити дії, -
ВСТАНОВИВ:
У травні 2016 року Приватне підприємство "Сподобівка Агро Плюс" звернулося з позовом до Державного реєстратора Харківської районної державної адміністрації Харківської області Боклаг С.С., в якому просив: скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 27 квітня 2016 року індексний номер 29442348 та індексний номер 29443168; зобов'язати державного реєстратора поновити записи про державну реєстрацію іншого речового права, номер запису 14237181 про право оренди земельної ділянки кадастровий НОМЕР_1 площею 14,5382 га, а також номер запису 14238647 про право оренди земельної ділянки кадастровий НОМЕР_2 площею 81,2535 га, орендар Приватне підприємство "Сподобівка Агро Плюс" на підставі договору оренди від 02 жовтня 2016 року та додаткової угоди до договору оренди землі від 30 травня 2012 року, укладеного між ПП "Сподобівка Агро Плюс" та Шевченківською районною державною адміністрацією Харківської області.
15 липня 2016 року позивачем подано заяву про уточнення позовних вимог, якою збільшено позовні вимоги з викладенням їх наступним чином: скасувати записи до реєстру № 14345083 щодо права постійного користування МКБП "Зевс" земельною ділянкою площею 81,2535 га та № 14345036 щодо права постійного користування МКБП "Зевс" земельною ділянкою площею 14,5382 га; скасувати відповідні записи, якими 27 квітня 2016 року було припинено право користування вищевказаними ділянками ПП "Сподобівка Агро Плюс".
В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив про протиправність оскаржуваних рішень про державну реєстрацію інших речових прав, оскільки вони прийняті відповідачем в порушення вимог чинного законодавства, всупереч існуючій невідповідності заявлених прав поданим документам та суперечності між заявленими та вже зареєстрованими правами. Вказував про неправомірність реєстрації права власності на підставі Державного акта на право користування землею серії НОМЕР_3, виданого 01 січня 1993 року, оскільки він не є державним актом на право постійного користування землею, за цим актом неможна ідентифікувати особу, якій він виданий, а площа земельної ділянки, яка надана в користування малому підприємству "Зевс" складає 309,23 га, тоді як державний реєстратор здійснив державну реєстрацію прав на земельні ділянки площею 14,5382 га та 81,2535 га.
Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 19 травня 2016 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, - Мале колективне багатопрофільне підприємство "Зевс".
Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 18 липня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 22 серпня 2016 року, позов задоволено частково; скасовано рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 27 квітня 2016 року № 29442348 про проведення державної реєстрації іншого речового права, права постійного користування земельною ділянкою, кадастровий номер НОМЕР_2, розташованою за адресою: Харківська область, Шевченковський район, с/рада Сподобівка, запис № 14345083, за МКБП "Зевс", а також № 29443168 про проведення державної реєстрації іншого речового права, права постійного користування земельною ділянкою, кадастровий номер НОМЕР_1 розташованою за адресою: Харківська область, Шевченковський район, с/рада Сподобівка, запис № 14345036, за МКБП "Зевс"; в задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Рішення судів попередніх інстанцій в частині задоволення позову, з посиланням на зазначені у позовній заяві обставини, мотивовані неправомірністю оспорюваних рішень, які стали підставою для внесення записів № 14345083 щодо права постійного користування МКБП "Зевс" земельною ділянкою площею 81,2535 га та № 14345036 щодо права постійного користування МКБП "Зевс" земельною ділянкою площею 14,5382 га, які прийняті державним реєстратором з порушенням вимог чинного законодавства, всупереч існуючій невідповідності заявлених прав та поданих документів, ігноруючи суперечності, що існують між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами.
Не погоджуючись із вказаними рішеннями, Мале колективне багатопрофільне підприємство "Зевс" та Державний реєстратор Харківської районної державної адміністрації Харківської області Боклаг Сергій Сергійович звернулися до Вищого адміністративного суду України з касаційними скаргами, в яких, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просять рішення першої та апеляційної інстанцій скасувати, ухвалити нове судове рішення, яким у задоволенні позову відмовити у повному обсязі.
У касаційних скаргах зазначають про припинення речових прав позивача на земельні ділянки на підставі рішення господарського суду Харківської області від 27 грудня 2012 року у справі № 5023/5361/12 та відсутність будь-яких суперечностей між заявленими правами та наданими документами при проведенні державної реєстрації права постійного користування на земельні ділянки на підставі Державного акта на право безстрокового користування землею. Вказують про правомірність оскаржуваних дій та рішень державного реєстратора, дотримання державним реєстратором вимог Закону України "Про державну реєстрацію" (1952-15) , які прийняті на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України.
Приватне підприємство "Сподобівка Агро Плюс" у поданих запереченнях просить касаційну скаргу Малого колективного багатопрофільного підприємства "Зевс" залишити без задоволення, судові рішення залишити без змін.
Заслухавши доповідача, обговоривши доводи касаційних скарг, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційні скарги підлягають задоволенню з наступних підстав.
Як встановлено ч.2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України.
Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Статтею 126 Земельного кодексу України встановлено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (1952-15) .
Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (далі також Закон № 1952-IV (1952-15) - у чинній на момент виникнення спірних відносин редакції) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Як передбачено ч.ч.3, 4 ст. 3 Закону № 1952-IV, речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов'язкової реєстрації.
Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними згідно з частиною третьою цієї статті, та у випадках, визначених статтею 28 цього Закону.
Відповідно до п.1 ч.3 ст. 10 Закону № 1952-IV державний реєстратор встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема: відповідність обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення у випадках, передбачених законом; відповідність повноважень особи, яка подає документи для державної реєстрації прав; відповідність відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що містяться у Державному реєстрі прав, відомостям, що містяться у поданих документах; наявність обтяжень прав на нерухоме майно; наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або відповідний правочин пов'язує можливість виникнення, переходу, припинення речового права, що підлягає державній реєстрації.
Як встановлено ч.1 ст. 11 Закону № 1952-IV, державний реєстратор самостійно приймає рішення за результатом розгляду заяв про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.
Згідно ч.1 ст. 18 Закону № 1952-IV державна реєстрація прав проводиться в такому порядку: формування та реєстрація заяви в базі даних заяв; прийняття документів, що подаються разом із заявою про державну реєстрацію прав, виготовлення їх електронних копій шляхом сканування (у разі подання документів у паперовій формі) та розміщення їх у Державному реєстрі прав; встановлення черговості розгляду заяв про державну реєстрацію прав, що надійшли на розгляд; перевірка документів на наявність підстав для зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, зупинення державної реєстрації прав та прийняття відповідних рішень; прийняття рішення про державну реєстрацію прав або про відмову в такій реєстрації; відкриття (закриття) розділу в Державному реєстрі прав та/або внесення до Державного реєстру прав відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав; формування інформації з Державного реєстру прав для подальшого використання заявником; видача документів за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав.
Відповідно до ч.2 ст. 18 Закону № 1952-IV перелік документів, необхідних для державної реєстрації прав, та порядок державної реєстрації прав визначаються Кабінетом Міністрів України у Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
Державній реєстрації підлягають виключно заявлені речові права на нерухоме майно та їх обтяження, за умови їх відповідності законодавству і поданим документам (ч.4 ст. 18 Закону № 1952-IV).
Відповідно до п.6 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 (1127-2015-п) , (далі - Порядок № 1127) державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб'єкта державної реєстрації прав або нотаріуса, крім випадків, передбачених цим Порядком.
Пунктом 12 Порядку № 1127 (1127-2015-п) встановлено, що розгляд заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, здійснюється державним реєстратором, який встановлює черговість розгляду заяв, що зареєстровані в базі даних заяв на це саме майно, а також відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами та їх обтяженнями.
Відповідно до п.13 Порядку № 1127 (1127-2015-п) у разі коли під час розгляду заяви державним реєстратором встановлено наявність раніше зареєстрованих інших заяв на це саме майно, ніж заява, що ним розглядається, державний реєстратор невідкладно приймає рішення про розгляд заяви після прийняття рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації за результатом розгляду заяви, яка зареєстрована в базі даних заяв раніше.
Черговість розгляду заяв застосовується як під час розгляду заяв про державну реєстрацію речових прав, так і під час розгляду заяв про державну реєстрацію обтяжень таких прав.
Відповідно до ч.1 ст. 27 Закону № 1952-IV державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі, зокрема державного акта на право приватної власності на землю, державного акта на право власності на землю, державного акта на право власності на земельну ділянку або державного акта на право постійного користування землею, виданих до 1 січня 2013 року (п.8); рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно (п.9).
Як вбачається із матеріалів справи, рішенням господарського суду Харківської області від 27 грудня 2012 року у справі № 5023/5361/12 за позовом Малого колективного багатопрофільного підприємства "ЗЕВС" до Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Сподобівська сільська рада Харківської області, Товариство з обмеженою відповідальністю "Сподобівське", Фізична особа-підприємець ОСОБА_4, Фізична особа-підприємець ОСОБА_5, про визнання недійсним розпорядження, залишеним без змін постановою Вищого господарського суду України від 24 липня 2013 року, задоволено заяву Малого колективного багатопрофільного підприємства "Зевс" про перегляд за рішення від 12 серпня 2009 року за нововиявленими обставинами; скасовано рішення господарського суду Харківської області від 12 серпня 2009 року по справі № 59/79-09; позов задоволено повністю; визнано недійсним та скасовано розпорядження Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області від 17 червня 2002 року № 106 "Про припинення права постійного користування земельною ділянкою Малого колективного багатопрофільного підприємства "Зевс" та у випадку надання даної земельної ділянки іншим особам на праві власності або користування - визнано незаконними дії щодо такого надання та припинено право власності або користування даною земельною ділянкою іншими особами; зобов'язано Шевченківську районну державну адміністрацію Харківської області поновити порушене право користування земельною ділянкою Малого колективного багатопрофільного підприємства "Зевс" площею 310,8 га., в тому числі: ріллі 205,2 га., сіножатей 31,6 га., пасовищ 31,2 га., під водою 33,1 га., ліс 2,6 га., доріг 2,8 га., інших угідь 4,3 га., у відповідності до Державного акта серія НОМЕР_3 на безстрокове користування землею Малим колективним багатопрофільним підприємством "Зевс".
Також із матеріалів справи вбачається та судами попередніх інстанцій встановлено, що за результатами розгляду заяв про державну реєстрацію прав та обтяжень від 26 квітня 2016 року реєстраційні номери №№ 16663649, 16664665, від 27 квітня 2016 року реєстраційні номери №№ 16677276, 16678512, державним реєстратором прав на нерухоме майно Боклаг С.С. на підставі рішення господарського суду Харківської області від 27 грудня 2012 року у справі № 5023/5361/12 прийняті рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 27 квітня 2016 року №№ 29442116 та 29442278, якими припинені речові права позивача ПП "Сподобівка Агро Плюс" - право оренди земельними ділянками кадастровий НОМЕР_2 площею 81,2535 га та кадастровий НОМЕР_1 площею 14,5382 га відповідно, та прийняті рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 27 квітня 2016 року № 29442348 і № 29443168 про проведення державної реєстрації іншого речового права - права постійного користування земельними ділянками на підставі Державного акту на право користування землею серії НОМЕР_3, виданого 01 січня 1993 року Шевченківською районною радою народних депутатів Харківської області, за Малим колективним багатопрофільним підприємством "Зевс" на земельні ділянки, розташовані на території Сподобівської сільської ради Шевченківського району Харківської області, кадастровий № НОМЕР_2 площею 81,2535 га та кадастровий № НОМЕР_1 площею 14,5382 га відповідно, на підставі яких державним реєстратором 27 квітня 2016 року внесені записи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію іншого речового права №№ 14345083 та 14345836.
Доводи позивача в обґрунтування позовних вимог щодо оскарження вищезазначених реєстраційних дій з посиланням на наявність суперечностей між заявленими та зареєстрованими правами на земельні ділянки, а також на невідповідність заявлених прав поданим документам, підлягають відхиленню через їх необґрунтованість та безпідставність.
На момент прийняття державним реєстратором рішень про державну реєстрацію права постійного користування на земельні ділянки за Малим колективним багатопрофільним підприємством "Зевс" державна реєстрація права оренди цих земельних ділянок за ПП "Сподобівка Агро Плюс" була припинена з виключенням з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про позивача як суб'єкта речового права, тому будь-яких суперечностей між заявленими та зареєстрованими правами на земельні ділянки не існувало.
Згідно Державного акта на право користування землею серії НОМЕР_3 земельна ділянка закріплена за малим підприємством "Зевс" у безстрокове користування, що свідчить про надання земельної ділянки у постійне користування. Факт належності державного акта серії НОМЕР_3 третій особі - Малому колективному багатопрофільному підприємству "Зевс", встановлений рішенням господарського суду Харківської області від 27 грудня 2012 року у справі № 5023/5361/12 і, у відповідності до положень ч.1 ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України, вважається доведеним.
Також, відповідно до листів відділу Держгеокадастру у Шевченківському районі Харківської області від 25 квітня 2016 року № 29-20.29-0.1-683/2-16 та від 16 березня 2016 року № 29-20.29-0.1-437/2-16 в межах земельної ділянки загальною площею 309,2 га, що відображена в державному акті на право користування землею НОМЕР_3, знаходяться земельні ділянки зокрема кадастровий номер НОМЕР_2 площею 81,2535 га, кадастровий номер НОМЕР_1 площею 14,5382 га, що достеменно підтверджує їх належність третій особі МКБП "Зевс" як складових земельної ділянки на праві постійного користування.
Вищенаведені обставини свідчать про правомірність оскаржуваних дій та рішень державного реєстратора, безпідставність заявлених позовних вимог та помилковість рішень судів попередніх інстанцій про їх задоволення.
Відповідно до ст. 229 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення, якщо обставини справи встановлені повно і правильно, але суди першої та апеляційної інстанцій порушили норми матеріального чи процесуального права, що призвело до ухвалення незаконних судових рішень.
З урахуванням вищезазначеного рішення судів першої та апеляційної інстанцій підлягають скасуванню з винесенням нової постанови про відмову в задоволенні позовних вимог.
Керуючись ст.ст. 220, 222, 223, 229, 230, 232 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -
ПОСТАНОВИВ:
Касаційні скарги Малого колективного багатопрофільного підприємства "Зевс" та Державного реєстратора Харківської районної державної адміністрації Харківської області Боклаг Сергія Сергійовича задовольнити.
Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 18 липня 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 22 серпня 2016 року скасувати та ухвалити нове рішення.
В задоволенні позову Приватного підприємства "Сподобівка Агро Плюс" відмовити.
Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення копії особам, які беруть участь у справі, та може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строки та в порядку, передбачених ст.ст. 237 - 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.
Судді