Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 жовтня 2015 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ступак О.В., вирішуючи питання про відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3 на рішення Кам'янсько-Дніпровського районного суду Запорізької області від 07 квітня 2015 року та ухвалу Запорізької області від 02 вересня 2015 року за позовом ОСОБА_2 до Великознам'янської сільської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області про встановлення факту володіння будинком, визнання права власності на житловий будинок та господарські споруди,
в с т а н о в и в :
У жовтні 2015 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ подано вищезазначену касаційну скаргу після закінчення строку, встановленого ст. 325 ЦПК України.
Касаційна скарга містить заяву про поновлення строку на касаційне оскарження з посиланням на поважність причин його пропуску.
Відповідно до ст. 325 ЦПК України касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду.
У разі пропущення строку, встановленого частиною першою цієї статті, з причин, визнаних поважними, суддя касаційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк.
Зважаючи на те, що з матеріалів касаційної скарги вбачається, що строк на касаційне оскарження пропущено з поважних причин, суд вважає за можливе поновити його.
Подана касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду судом, оскільки заявником не в повному обсязі сплачено судовий збір відповідно до Закону України "Про судовий збір" (3674-17) .
Відповідно до ч. 3 ст. 2 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.
Відповідно до Закону України "Про судовий збір" (3674-17) , зі змінами внесеними із Законом України від 22 травня 2015 року № 484-VIII (484-19) , який набрав чинності 01 вересня 2015 року, судовий збір за подання касаційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду справляється у розмірі, що становить 120 відсотків ставки, яка підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.
За подання фізичною особою позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового (не менше 243 грн 60 коп. та не більше 3654 грн) та немайнового характеру (243 грн 60 коп.).
Судовий збір за подання касаційних скарг на судові рішення до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ повинен бути сплачений на рахунок за наступними реквізитами: одержувач - УДК у Печерському районі м. Києва; код ЄДРПОУ - 38004897; банк одержувача - ГУ ДКУ у м. Києві; р/р 31212253700007; МФО 820019; КЕКД - 22030003; символ звітності банку - 253.
Крім того, у порушення вимог ч. 4 ст. 326 ЦПК України до касаційної скарги не додано належних документів, що посвідчують повноваження ОСОБА_3 на представництво інтересів ОСОБА_2
Згідно ст. 42 ЦПК України довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на службі, стаціонарному лікуванні чи за рішенням суду, або за місцем його проживання.
Виходячи з вищевикладеного, заявнику необхідно надати документ, що посвідчує повноваження представника.
Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦПК України у разі якщо касаційна скарга не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 326 цього Кодексу, а також у разі несплати суми судового збору застосовуються положення статті 121 цього Кодексу, про що суддею-доповідачем постановляється відповідна ухвала.
Ураховуючи наведене, касаційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням заявнику та його представнику строку для усунення недоліків, а саме: доплати судового збору та надання документу, що посвідчує повноваження представника.
Керуючись ч. 1 ст. 121, ч. 2 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
Поновити представнику ОСОБА_2 - ОСОБА_3 строк на касаційне оскарження рішення Кам'янсько-Дніпровського районного суду Запорізької області від 07 квітня 2015 року та ухвалу Запорізької області від 02 вересня 2015 року.
Касаційну скаргу представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3 залишити без руху та надати для усунення зазначеного недоліку строк до 23 листопада 2015 року, але не більше п'яти днів з дня отримання ухвали.
У разі невиконання вимог ухвали суду, касаційна скарга буде визнана неподаною та повернута заявнику.
ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ О.В. Ступак