Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
5 січня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Наумчука М.І.,
суддів: Мартинюка В.І., Мостової Г.І.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до державного підприємства "Бурштин України" про незаконну відмову у поворотному прийнятті на роботу, за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 22 серпня 2014 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 8 жовтня 2014 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2014 року ОСОБА_1 звернувся до суду з указаним позовом. Зазначав, що згідно наказу державного підприємства "Бурштин України" (далі - ДП "Бурштин України") від 21 травня 2013 року № 30-к його прийнято на роботу гірничим майстром. 1 грудня 2013 року із штатного розпису інженерно-технічних працівників Клесівської гірничої дільниці виведено посаду гірничого майстра - одну одиницю. На підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України трудові відносини між ним та ДП "Бурштин України" припинені. Відповідно до наказу ДП "Бурштин України" від 10 квітня 2014 року № 113 "Про внесення змін в штатний розпис підприємства" було введено посаду гірничого майстра на період видобутку, а з 15 квітня 2014 року прийнято на роботу працівника, який відповідає кваліфікаційним вимогам. 30 квітня 2014 року звернувшись із заявою до відповідача про прийняття його на роботу йому було відмовлено. Оскільки вважає таку відмову незаконною, просив задовольнити позов.
Рішенням Рівненського міського суду Рівненської області від 22 серпня 2014 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Рівненської області від 8 жовтня 2014 року, у задоволенні позову відмовлено.
ОСОБА_1 звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із касаційною скаргою, в якій просить оскаржувані судові рішення скасувати, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Статтею 337 ЦПК України визначено, що суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права, доводи скарги про неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права безпідставні.
Враховуючи наведене та положення ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів дійшла висновку про необхідність відхилення касаційної скарги і залишення судових рішень без змін.
Керуючись статтями 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 відхилити.
Рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 22 серпня 2014 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 8 жовтня 2014 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
М.І. Наумчук
В.І. Мартинюк
Г.І. Мостова