Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
12 квітня 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Коротуна В.М., Дем'яносова М.В., Касьяна О.П.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом органу опіки та піклування виконавчого комітету Ялтинської міської ради Автономної Республіки Крим в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4 до ОСОБА_5, треті особи: прокуратура м. Ялти, ОСОБА_6 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів, за касаційною скаргою органу опіки та піклування виконавчого комітету Ялтинської міської ради Автономної Республіки Крим в інтересах малолітнього ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 14 січня 2013 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2012 року орган опіки та піклування виконавчого комітету Ялтинської міської ради Автономної Республіки Крим в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4 звернувся до суду із вказаним позовом, обґрунтовуючи вимоги тим, що ОСОБА_5 має малолітнього сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та протягом тривалого часу ухиляється від виконання передбачених законодавством обов'язків по вихованню та утриманню дитини, неодноразово здійснювала фізичне насилля відносно дитини за що притягувалась до адміністративної відповідальності. Просив позбавити ОСОБА_5 батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_4 та стягнути на користь батька дитини, ОСОБА_6, аліменти на утримання ОСОБА_4, в розмірі Ѕ частки всіх видів заробітку відповідача, але не менше 30 % прожиткового мінімуму встановленого на дитину відповідного віку.
Рішенням Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від 1 серпня 2012 року, позов органу опіки та піклування виконавчого комітету Ялтинської міської ради Автономної Республіки Крим в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4 було задоволено частково. Позбавлено ОСОБА_5 батьківських прав відносно сина ОСОБА_4 Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_6 аліменти в розмірі ј частки заробітної плати щомісячно на утримання сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, починаючи з 19 червня 2012 року і до досягнення дитиною повноліття.
Рішенням апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 14 січня 2013 року, рішення суду першої інстанції скасовано та у справі ухвалено нове рішення, яким в задоволенні позову було відмовлено. Попереджено ОСОБА_5 про необхідність змінити ставлення до виховання сина ОСОБА_4 та покладено на орган опіки та піклування виконавчого комітету Ялтинської міської ради АР Крим контроль за виконанням ОСОБА_5 своїх батьківських обов'язків.
У касаційній скарзі орган опіки та піклування виконавчого комітету Ялтинської міської ради Автономної Республіки Крим в інтересах малолітнього ОСОБА_4 просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, мотивуючи свою вимогу порушенням судом норм процесуального права й неправильним застосуванням норм матеріального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права.
Зокрема, докази та обставини, на які посилається заявник були предметом дослідження апеляційного суду і при їх дослідженні та встановленні, судом були дотриманні норми матеріального та процесуального права.
Наведені в касаційній скарзі доводи висновків апеляційного суду не спростовує.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу органу опіки та піклування виконавчого комітету Ялтинської міської ради Автономної Республіки Крим в інтересах малолітнього ОСОБА_4 відхилити.
Рішення апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 14 січня 2013 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів: В.М. Коротун М.В. Дем'яносов О.П. Касьян