Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У х в а л а
Іменем України
10 квітня 2013 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Кузнєцова В.О.
суддів: Кадєтової О.В., Мостової Г.І.,
Наумчука М.І., Остапчука Д.О.
розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_3, заінтересована особа - Стоянівська сільська рада, про визнання права власності на землю, за касаційною скаргою прокурора Великомихайлівського району Одеської області на ухвалу апеляційного суду Одеської області від 17 січня 2012 року,
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2007 року ОСОБА_3 звернулась до суду з позовом про визнання права власності на землю. Зазначала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати ОСОБА_4 Після її смерті відкрилась спадщина до складу якої входить земельна ділянка АДРЕСА_1. Померла склала заповіт на ім'я позивача. Остання проживала разом із спадкодавцем на момент смерті, тому із з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори не зверталась, оскільки вважала себе такою, що прийняла спадщину.
Посилаючись на викладене просила визнати за нею право власності на земельну ділянку в порядку спадкування.
Рішенням Великомихайлівського районного суду Одеської області від 22 листопада 2007 року позов задоволено. Визнано за ОСОБА_3 право власності на земельну ділянку, площею 5,98 га, розташовану у межах Стоянівської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області.
Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 17 січня 2012 року у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою прокурора Великомихайлівського району Одеської області в інтересах держави в особі відділу Державного комітету України із земельних ресурсів у Великомихайлівському районі Одеської області на вказане рішення відмовлено.
Прокурор Великомихайлівського району Одеської області звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу апеляційного суду, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, направити справу на новий розгляд.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню.
Відмовляючи у відкритті апеляційного провадження суд апеляційної інстанції виходив з того, що апеляційна скарга подана прокурором після спливу одного року з моменту проголошення оскаржуваного судового рішення, у зв'язку з чим апеляційне провадження за такою скаргою не може бути відкрите.
Проте, з такими висновками суду погодитись не можна.
Відповідно до ч. 3 ст. 297 ЦПК України, в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку здійснення судочинства" (4176-17) , який набрав чинності 15 січня 2012 року, незалежно від поважності причини пропуску строку апеляційного оскарження апеляційний суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у разі, якщо апеляційна скарга прокурора, органу державної влади чи органу місцевого самоврядування подана після спливу одного року з моменту оголошення оскаржуваного судового рішення.
Оскільки згідно ч. 3 ст. 2 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи, то положення ч. 3 статті 297 цього Кодексу підлягали застосуванню після набрання чинності вказаним Законом.
З матеріалів справи вбачається, що оскаржуване в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції ухвалено 22 листопада 2007 року.
Апеляційну скаргу на це рішення подано прокурором 4 листопада 2011 року, тобто до набрання чинності ч. 3 ст. 297 ЦПК України в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку здійснення судочинства" (4176-17) .
За таких обставин питання щодо прийняття апеляційної скарги, в т. ч. дотримання строку на апеляційне оскарження та наслідків його пропуску мало вирішуватись відповідно до норм цивільного процесуального законодавства, що діяли на час її подання.
З огляду на викладене ухвала суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню з підстав, передбачених ч. 2 ст. 342 ЦПК України, з передачею питання про відкриття апеляційного провадження на новий розгляд до цього суду.
Керуючись ст.ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу прокурора Великомихайлівського району Одеської області задовольнити частково.
Ухвалу апеляційного суду Одеської області від 17 січня 2012 року скасувати, питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою прокурора Великомихайлівського району Одеської області в інтересах держави в особі відділу Державного комітету України із земельних ресурсів у Великомихайлівському районі Одеської області передати на новий розгляд до цього суду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.О. Кузнєцов Судді: О.В. Кадєтова Г.І. Мостова М.І. Наумчук Д.О. Остапчук