ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
26 липня 2016 року м. Київ К/800/9954/16
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 в інтересах Депутата Дніпропетровської обласної ради VII скликання ОСОБА_2
на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 січня 2016 року
та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 24 березня 2016 року
у справі № 804/16611/15
за позовом Депутата Дніпропетровської обласної ради VII скликання ОСОБА_2
до Дніпропетровської обласної ради Дніпропетровської області, Голови Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_3
про визнання протиправним та скасування рішення,
встановив:
Депутат Дніпропетровської обласної ради VII скликання ОСОБА_2 у грудні 2015 року звернувся до суду з позовом до Дніпропетровської обласної ради, Голови Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_3, в якому просив визнати незаконним, протиправним та скасувати рішення Дніпропетровської обласної ради від 16 грудня 2015 року № 3-1/VІІ "Про вибори заступника голови Дніпропетровської обласної ради VII скликання".
Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 січня 2016 року, залишеною без змін Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 24 березня 2016 року, у задоволенні позовних вимог відмовлено.
Не погоджуючись із рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, представник позивача подав касаційну скаргу, в якій просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та прийняти нове рішення, яким його позовні вимоги задовольнити повністю.
Перевіривши доводи касаційної скарги, рішення судів першої та апеляційної інстанцій щодо правильності застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційну скаргу слід залишити без задоволення, з наступних підстав.
Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що 16 грудня 2015 року відбулась перша сесія Дніпропетровської обласної ради VII скликання, на якій головою Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_3 було винесено на голосування питання щодо заступника голови Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_4
За результатами голосування було прийнято рішення № 3-1/VІІ "Про вибори заступника голови Дніпропетровської обласної ради VII скликання" відповідно до якого заступником голови Дніпропетровської обласної ради було обрано ОСОБА_4
Відповідно до частини 15 статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" порядок проведення першої сесії ради, порядок обрання голови та заступника (заступників) голови районної у місті, районної, обласної ради, секретаря сільської, селищної, міської ради, скликання чергової та позачергової сесії ради, призначення пленарних засідань ради, підготовки і розгляду питань на пленарних засіданнях, прийняття рішень ради про затвердження порядку денного сесії та з інших процедурних питань, а також порядок роботи сесії визначаються регламентом ради з урахуванням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (1160-15) .
До прийняття регламенту ради чергового скликання застосовується регламент ради, що діяв у попередньому скликанні.
Заступник голови районної, районної у місті (у разі її створення) ради, перший заступник, заступник голови обласної ради обираються відповідною радою в межах строку її повноважень з числа депутатів цієї ради шляхом таємного голосування і здійснюють свої повноваження до припинення ними повноважень депутата ради відповідного скликання, крім випадків дострокового припинення їх повноважень у порядку, встановленому частинами третьою та четвертою цієї статті.
Розділом ІX регламенту Дніпропетровської обласної ради VII скликання (далі - регламент) визначено порядок обрання голови обласної ради, першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради.
Відповідно до статті 73 регламенту голова обласної ради представляє раді кандидатури на посаду першого заступника голови ради та заступника голови ради.
Статтею 74 регламенту визначено, що обрання першого заступника голови та заступника голови обласної ради проводиться таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. Голосування по виборах першого заступника голови та заступника голови обласної ради проводиться в порядку обрання голови ради.
У статті 75 регламенту зазначено, що рішення про обрання першого заступника голови обласної ради та заступника голови обласної ради підписує голова ради.
Таким чином, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про те, що лише голова обласної ради наділений повноваженнями представляти раді кандидатури на посаду заступника голови ради.
Отже, доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального чи процесуального права, що призвело або могло б призвести до невірного вирішення спору, а тому оскаржувані судові рішення є законними та обґрунтованими, і підстави для їх скасування відсутні.
Керуючись статтями 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, -
ухвалив:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 в інтересах Депутата Дніпропетровської обласної ради VII скликання ОСОБА_2 відхилити.
Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 січня 2016 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 24 березня 2016 року залишити без змін.
Ухвала підлягає перегляду Верховним Судом України у порядку, строки та з підстав, передбачених главою третьою розділу ІV Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) .
Головуючий
Судді
А.Ф. Загородній
В.І. Ємельянова
В.М. Кочан