Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
5 січня 2012 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Донецької області (rs9836652) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в складі:
Черненко В.А., Гулька Б.І., Диби В.Г.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом комунального підприємства "Артемівськжитлосервіс" у м. Артемівськ Донецької області до ОСОБА_4, ОСОБА_5, про стягнення заборгованості за касаційною скаргою ОСОБА_6 на рішення Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 9 грудня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 26 травня 2010 року,
в с т а н о в и л а :
У серпні 2009 року КП "Артемівськжитлосервіс" в м. Артемівськ Донецької області звернулося до суду з позовом до відповідачів про стягнення заборгованості за послуги по утриманню житлового будинку та прибудинкової території.
Свої вимоги позивач мотивував тим, що відповідачі ОСОБА_4 та ОСОБА_5 мешкають в приватизованій чотирьохкімнатній квартирі АДРЕСА_1. КП "Артемівськжитлосервіс" проводить обслуговування та ремонт вказаного будинку, видалення з будинку та прибудинкової території твердих та рідких побутових відходів, згідно тарифі, затверджених рішенням Артемівської міської ради від 15 вересня 2006 року. Відповідачами не виконуються обов’язки по оплаті вказаних послуг, що спричинило виникнення заборгованості за період з 1 серпня 2006 року по 1 квітня 2008 року в сумі 2 062 грн. 91 коп.
Рішенням Артемівського міськрйонного суду Донецької області від 9 грудня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 26 травня 2010 року, позовні вимоги задоволено. Стягнуто з ОСОБА_4, ОСОБА_5 солідарно на користь КП "Артемівськжитлосервіс" у м. Артемівськ Донецької області заборгованість у сумі 1 767 грн. 31 коп. Вирішено питання про розподіл судових витрат.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати судові рішення, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвалою судді Верховного Суду України від 20 вересня 2010 року відкрито провадження у вказані справі.
13 листопада 2011 року набрав чинності Закон України від 20 жовтня 2011 року № 3932-VI (3932-17) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розгляду справ Верховним Судом України ("Голос України" від 12 листопада 2011 року № 213 (5213)).
Відповідно до пункту 2 розділу XIII "Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (2453-17) касаційні скарги (подання), не розглянуті Верховним Судом України до 1 листопада 2011 року включно, передаються ним до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, про що постановляється ухвала.
Ухвалою Верховного Суду України від 30 листопада 2011 року вказану справу передано до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, законність та обґрунтованість судових рішень в межах касаційного оскарження, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи касаційної скарги, матеріали витребуваної справи, зміст оскаржуваних судових рішень, не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права, які передбачені ст.ст. 338- 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 9 грудня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 26 травня 2010 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
Черненко В.А.,
Гулько Б.І.
Диба В.Г.