Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 грудня 2011 р.
м. Київ
( Додатково див. рішення апеляційного суду Херсонської області (rs9856562) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Гвоздика П.О.,
суддів: Євграфової Є.П., Євтушенко О.І.,
Журавель В.І., Завгородньої І.М., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до ВАТ АБ "Укргазбанк" про встановлення факту нещасного випадку на виробництві, зобов‘язання скласти акт про нещасний випадок на виробництві, за касаційною скаргою ОСОБА_3 на рішення апеляційного суду Херсонської області від 15 вересня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
ОСОБА_3 звернулась до суду з позовом про встановлення факту нещасного випадку на виробництві, що стався 24 червня 2005 року близько 15 год. у орендованому ВАТ АБ "Укргазбанк" (Херсонська філія ВАТ АБ "Укргазбанк") приміщенні за адресою: АДРЕСА_1, посилаючись на те, що у зв’язку із переїздом філії в інше приміщення, перебуваючи на посаді провідного спеціаліста відділу пластикових карток, переносячи теки із банківською документацією, оступилась на сходах між третім та другим поверхом, у зв’язку з чим травмувала хребет, тобто одержала травму на робочому місті.
Відповідач як роботодавець відмовився провести розслідування та скласти акт про нещасний випадок на виробництві за формою Н-1 та не вніс цю подію до обліку нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом.
Просила суд встановити факт нещасного випадку на виробництві, що стався з нею 24 червня 2005 року та зобов’язати відповідача скласти акт про нещасний випадок, пов'язаний із виробництвом за формою Н-1.
Рішенням Дніпровського районного суду м. Херсона від 28 травня 2009 року позов задоволено. Визнано факт нещасного випадку на виробництві, що стався з ОСОБА_3 24 червня 2005 року. Зобов’язано ВАТ АБ "Укргазбанк" скласти акт про нещасний випадок, пов'язаний із виробництвом за формою Н-1, що стався з ОСОБА_3 24 червня 2005 року.
Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 15 вересня 2009 року зазначене судове рішення скасовано. Ухвалено нове рішення, яким в задоволенні позову відмовлено.
У поданій касаційній скарзі ОСОБА_3, посилаючись на порушення апеляційним судом норм процесуального та матеріального права, просить скасувати рішення апеляційного суду Херсонської області від 15 вересня 2009 року та залишити в силі рішенням Дніпровського районного суду м. Херсона від 28 травня 2009 року.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Суд першої інстанції, задовольняючи позов, правильно виходив із того, що дослідженими в справі доказами доведено факт одержання позивачкою 24 червня 2005 року травми хребта на робочому місці, що є нещасним випадком відповідно до ст. 14 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві на професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності". У результаті позивачка проходила лікування, 18 серпня 2007 року після обстеження з використанням магнітної резонансної томографії поясничної області хребта встановлено, що три роки тому вона одержала травму хребта; як наслідок поставлений діагноз "небольшое левостороннєе медико-латеральное выпадение связки диска в области L 5/S 1". Також суд виходив із того, що 27 червня 2005 року позивачка зверталася до відповідача з письмовою заявою про визнання факту нещасного випадку, проте заява не була зареєстрована та розглянута відповідно до вимог законодавства. При цьому суд, в тому числі, посилався на показання спеціаліста лікаря-невропатолога ОСОБА_4, допитаного в якості свідка, та на медичні документи.
Апеляційний суд, скасовуючи рішення та відмовляючи в позові, виходив із недоведеності позивачкою нещасного випадку й задоволенні позову на припущеннях останньої. Між тим, апеляційний суд дійшов помилкового висновку, який спростовується наведеним вище.
За таких обставин рішення апеляційного суду підлягає скасуванню із залишенням в силі рішення суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 339 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити.
Рішення апеляційного суду Херсонської області від 15 вересня 2009 року скасувати, рішення Дніпровського районного суду м. Херсона від 28 травня 2009 року – залишити в силі.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
судді:
П.О. Гвоздик
Є.П. Євграфова
О.І. Євтушенко
В.І. Журавель
І.М. Завгородня