Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 грудня 2011 року м. Київ
( Додатково див. рішення Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області (rs18650162) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Хмельницької області (rs19495544) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Головуючого Кузнєцова В.О.,
Суддів:
Ізмайлової Т. Л., Кадєтової О.В., Мартинюка В.І., Мостової Г.І.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Шепетівського міжрайонного прокурора в інтересах неповнолітніх дітей - ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до ОСОБА_8, ОСОБА_9, про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, за касаційною скаргою ОСОБА_8 на рішення Апеляційного суду Хмельницької області від 23 вересня 2011 року,-
в с т а н о в и л а :
У квітні 2011 року Шепетівський міжрайонний прокурор звернувся до суду в інтересах неповнолітніх дітей ОСОБА_5, ОСОБА_6 ОСОБА_7 з позовом до ОСОБА_8, ОСОБА_9 про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.
Вимоги за позовом обґрунтовував тим, що відповідачі ухиляються від виховання своїх неповнолітніх дітей ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_3. Відповідачка ОСОБА_8 ніде не працює, схильна до зловживання спиртних напоїв, відповідач ОСОБА_9 перебуває на обліку, як особа, що схильна до зловживання спиртних напоїв. Будинок в якому проживають неповнолітні діти та їх батьки, знаходиться в антисанітарному стані. Навчанням дітей та їх здоров`ям батьки не цікавляться. Малолітня ОСОБА_7 згідно рішення виконавчого комітету Плесенської сільської ради вилучена із сім`ї у зв’язку із загрозою її життю та здоров`ю та влаштована у дитяче відділення Шепетівської центральної районної лікарні. З 05 квітня 2011 року малолітня ОСОБА_7 перебуває в спеціалізованому будинку дитини "Берізка" м. Хмельницького. Тому прокурор просив відібрати неповнолітніх дітей від їх батьків без позбавлення останніх батьківських прав та стягнути з ОСОБА_8, ОСОБА_9 аліменти на їх неповнолітніх дітей в розмірі Ѕ частини від усіх видів заробітку з кожного з батьків, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, аліменти на малолітню ОСОБА_7 стягнути на користь спеціалізованого будинку дитини "Берізка" м. Хмельницького.
Рішенням Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 11 серпня 2011 року в задоволенні позову відмовлено.
Рішенням Апеляційного суду Хмельницької області від 23 вересня 2011 року рішення Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 11 серпня 2011 року було скасовано та ухвалено нове про задоволення позову. Відібрано у ОСОБА_8 та ОСОБА_9 без позбавлення батьківських прав дітей: ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_3, і передати дітей органу опіки та піклування Шепетівської райдержадміністрації Хмельницької області. Стягнуто з ОСОБА_8, ОСОБА_9 аліменти на утримання неповнолітніх дітей у розмірі Ѕ частини заробітку (доходу) з кожного з батьків, починаючи з 08 квітня 2011 року до досягнення дітьми повноліття.
У поданій касаційній скарзі ОСОБА_8 просить зазначене рішення апеляційного суду скасувати, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали справи та перевіривши наведені в скарзі доводи, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Згідно з вимогами ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються ; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.
Відмовляючи в задоволенні позову про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, суд першої інстанції виходив з того, що відібрання дітей від батьків позбавить дітей батьківської турботи та допомоги; що батьки неповнолітніх мають всі умови для належного виховання дітей; відповідачі змінили свою поведінку на краще.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про задоволення позову, апеляційний суд виходив з того, що умови проживання неповнолітніх дітей є небезпечними для життя та здоров’я і нормального виховання, а саме, відповідачі не цікавляться навчанням та не займаються вихованням неповнолітніх дітей, які через бездоглядність та безконтрольність з боку батьків за місцем їх навчання мають безпричинні пропуски занять та схильні до вчинення правопорушень та рішенням виконкому Плесенської сільської ради Шепетівського району від 23 листопада 2010 року № 1 малолітня ОСОБА_7 вилучена із сім`ї та влаштована до дитячого відділення Центральної районної лікарні м. Шепетівка, де перебуває й на даний час.
Однак, такий висновок зроблено судом без належного з`ясування дійсних обставин справи, прав та обов’язків сторін та без належної оцінки наданих ними доказів.
Судом першої інстанції встановлено, що відповідачі ОСОБА_8 та ОСОБА_9 є батьками неповнолітніх ОСОБА_5 - ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_6 - ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 - ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується свідоцтвами про народження.
Відповідачі мешкають разом із двома старшими дітьми за адресою: АДРЕСА_1. Малолітня ОСОБА_7 знаходиться в спеціалізованому будинку дитини "Берізка" в м. Хмельницькому.
Відповідно до ч. 1 ст. 170 Сімейного Кодексу України, суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених п. 2-5 частини першої ст.. 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання.
Як правило, відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення батьківських прав є тимчасовим заходом, яке, має безстроковий характер. Тому якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками (наприклад, той з батьків, хто був психічно хворим, видужав, батьки перестали бути хронічними алкоголіками або наркоманами), суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини. При цьому суд керується інтересами дитини.
Судом першої інстанції встановлено, що батьки неповнолітніх мають всі умови для належного виховання дітей; відповідачі змінили свою поведінку, починаючи з квітня 2011 року алкогольними напоями не зловживають, працевлаштувалися і позитивно характеризуються, ведуть підсобне господарство, тобто діти забезпечені нормальним харчуванням, житло приведено в належний для проживання стан, зроблено ремонт; координаційна рада при Плесенській сільській раді клопоче перед судом про залишення дітей в сім`ї.
Встановивши такі обставини, суд першої інстанції дійшов до вірного висновку, що при вирішенні даного спору необхідно враховувати не тільки підстави, передбачені законом, а й принципи моралі, що відповідачі по справі – батьки неповнолітніх дітей мають всі умови для належного виховання дітей, можуть налагодити з ними контакти для подальшого виховання, а відібрання ж дітей від батьків, позбавить дітей батьківської турботи та допомоги і призведе до влаштування їх в подальшому до дитячого будинку.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції, апеляційний суд не навів обґрунтованих мотивів на спростування висновків суду першої інстанції, покладених в основу рішення та доказів, наданих ОСОБА_8 Крім того, висновки про те, що житлово-побутові умови сім`ї не придатні для проживання дітей, ґрунтуються виключно на доповідях, складених представниками відповідних міських служб за результатами окремих несистематичних перевірок помешкання заявників.
Таким чином, апеляційним судом було помилково скасовано рішення суду першої інстанції, яке ухвалено згідно із законом.
Враховуючи наведене, рішення апеляційного суду підлягає скасуванню з підстав, передбачених ст.ст. 336, 339 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,-
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_8 задовольнити.
Рішення Апеляційного суду Хмельницької області від 23 вересня 2011 року скасувати.
Рішення Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 11 серпня 2011 року залишити в силі.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Кузнєцов В.О.
Судді:
Ізмайлова Т.Л.
Кадєтова О.В.
Мартинюк В.І.
Мостова Г.І.