ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 листопада 2011 року
м. Київ
( Додатково див. рішення апеляційного суду Чернівецької області (rs16367181) )
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в складі:
суддів: Амеліна В.І., Карпенко С.О., Ступак О.В.
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітнього ОСОБА_3, ОСОБА_4 про припинення права власності на земельну ділянку та її поділ в натурі, за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення апеляційного суду Чернівецької області від 08 червня 2011 року,
в с т а н о в и л а:
ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2, яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітнього ОСОБА_5, ОСОБА_4 про припинення права власності ОСОБА_4 на земельну ділянку загальною площею 0,0864 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та скасування Державного акту на право приватної власності на землю від 06.208.2002 року, який зареєстровано в книзі запису державних актів на право приватної власності на землю за №9192 та поділ в натурі земельної ділянки загальною площею 0,0864 га між ОСОБА_6 та ОСОБА_2 і ОСОБА_3
В обґрунтування позовних вимог зазначала, що ухвалою Шевченківського районного суду м. Чернівці від 19.07.2010 року відбувся поділ в натурі домоволодіння, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1, між його співвласниками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 і ОСОБА_3 Спірна земельна ділянка належить на праві власності попередньому власнику ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю від 06.208.2002 року. 22.12.2004 року ОСОБА_4 відповідно до договору купівлі-продажу продав домоволодіння, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1, в рівних частинах ОСОБА_1 та ОСОБА_7 У свою чергу, ОСОБА_7 13.02.2008 року подарував належну йому Ѕ частину домоволодіння ОСОБА_2 та ОСОБА_3
Рішенням Шевченківського районного суду м. Чернівці від 18 квітня 2011 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволені.
Припинено право власності ОСОБА_4 на земельну ділянку загальною площею 0,0864 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та скасовано Державний акт на право приватної власності на землю від 06.208.2002 року.
Поділено в натурі земельну ділянку загальною площею 0,0864 га між ОСОБА_1 та ОСОБА_2, ОСОБА_3 відповідно до варіанту 1 висновку №1688 будівельно-технічної експертизи.
Рішенням апеляційного суду Чернівецької області від 08 червня 2011 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 та ОСОБА_4 задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.
В касаційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду не спростовують, отже рішення апеляційного суду Чернівецької області від 08 червня 2011 року ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 відхилити.
Рішення апеляційного суду Чернівецької області від 08 червня 2011 року залишити без зміни.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.І. Амелін
С.О. Карпенко
О.В. Ступак