Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 січня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Сахна Р. І.,
суддів: Єлфімова О. В., Крещенка А. М.,
розглянувши в судовому засіданні касаційні скарги засудженого ОСОБА_1 на вирок Суворовського районного суду м. Одеси від 08 червня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 15 жовтня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
З долучених до касаційних скарг судових рішень вбачається, що вказаним вироком, залишеним без змін апеляційним судом, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, засуджено до покарання: за ч. 4 ст. 187 КК - у виді позбавлення волі на строк 15 років із конфіскацією майна, яке є його власністю, за п. 6 ч. 2 ст. 115 КК - до довічного позбавлення волі із конфіскацією майна, яке є його власністю. На підставі ст. 70 КК за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим ОСОБА_1 визначено остаточне покарання у виді довічного позбавлення волі із конфіскацією майна, яке є його власністю.
У касаційних скаргах засуджений, посилаючись на невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого, внаслідок суворості, просить постановлені щодо нього судові рішення змінити та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років.
Перевіривши відповідність касаційної скарги вимогам ст. 427 КПК, колегія суддів дійшла висновку, що касаційну скаргу слід залишити без руху, встановивши скаржнику строк для усунення недоліків.
Згідно з пунктами 4 ст. 427 КПК касаційна скарга повинна містити обґрунтування заявлених скаржником вимог із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судових рішень.
Проте всупереч наведеним положенням процесуального закону у поданій скарзі не міститься обґрунтування необхідності зміни як вироку місцевого суду так і ухвали апеляційного суду на підставах, передбачених ч. 1 ст. 438 КПК, з огляду на положення ст. 414 цього Кодексу та зважаючи на приписи статей 50, 65 КК.
Оскільки касаційні скарги не відповідають вимогам, передбаченим ст. 427 КПК, колегія суддів вважає за необхідне на підставі ч. 1 ст. 429 КПК залишити скарги без руху та встановити строк для усунення допущених недоліків, що не може перевищувати п'ятнадцяти днів з дня отримання ухвали особою, яка подала касаційну скаргу.
Враховуючи викладене та керуючись ч. 1 ст. 429 КПК, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційні скарги засудженого ОСОБА_1 залишити без руху і встановити йому строк для усунення недоліків - п'ятнадцять днів із дня отримання копії ухвали.
У разі невиконання ухвали касаційну скаргу буде повернуто скаржнику.
ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Р. І. Сахно
О. В. Єлфімов
А. М. Крещенко