Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31 серпня 2011 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Кузнєцова В.О.
суддів Амеліна В.І., Дербенцевої Т.П.,
Євтушенко О.І., Юровської Г.В.
розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Страхової компанії "Країна" про стягнення страхових виплат, пені та збитків,
за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства "Страхова компанія "Країна", подані представником Матяш Т.В. на рішення Суворовського районного суду м. Херсона від 18 січня 2011 року та на рішення апеляційного суду Херсонської області від 21 квітня 2011 року,
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2010 року ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до Страхової компанії "Країна" про стягнення страхових виплат, пені та збитків
Посилався на те, що 25 лютого 2010 року близько 23 год. у м. Херсоні з автомобілем Хонда Акорд, який належить позивачу, зіткнувся автомобіль Мерседес Бенц під керуванням ОСОБА_6, цивільна відповідальність якого застрахована. Страхова компанія, порушуючи умови договору добровільного страхування цивільної відповідальності, укладеного між нею та ОСОБА_6, відмовляється виплатити страхове відшкодування по страховому випадку. Тому просив суд стягнути на його користь страхове відшкодування у сумі 200 000 грн., та пеню за порушення зобов'язання та збитки.
Справа розглядалась судами неодноразово. Останнім рішенням Суворовського районного суду м. Херсона від 18 січня 2011 року позов задоволено. Стягнуто на користь ОСОБА_3 з ВАТ Страхової компанії "Країна" 200 000 грн. страхового відшкодування, 18 123 грн. пені., 3000 грн. у відшкодуванні витрат на оплату правової допомоги адвоката та 120 грн. у відшкодуванні ІТЗ, а всього 221 243 грн.
Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 21 квітня 2011 року рішення Суворовського районного суду м. Херсона від 18 січня 2011 року в частині розміру пені та загальної суми змінено, зменшені вказані суми відповідно з 18 123 гривень до 3172, 60 гривень, з 221 243 гривень до 206 292, 60 гривень. В решті рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У поданій до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційній скарзі представник ПАТ "Страхова компанія "Країна" - Матяш Т.В. просить скасувати зазначені вище судові рішення та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 відмовити, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права.
Касаційна скарга ПАТ "Страхова компанія "Країна", подана представником Матяш Т.В не підлягає задоволенню з таких підстав.
Судом встановлено, що відповідно до свідоцтв про реєстрацію транспортний засіб автомобіль Мерседес-Бенц, державний номер № НОМЕР_2, належить на праві власності ОСОБА_7, а автомобіль Хонда Акорд державний номер № НОМЕР_1 - позивачу.
30 листопада 2009 року ОСОБА_7 уклав з BAT "CK Країна" договір добровільного страхування наземного транспорту автомобіля Мерседес-Бенц, держномер НОМЕР_2, відповідно до умов якого страхова компанія зобов'язувалася здійснити відшкодування за шкоду, в тому числі, заподіяну третім особам (потерпілим), якщо за заподіяння цієї шкоди, згідно з законодавством, несе відповідальність страхувальник. Ліміт страхової відповідальності за договором становить 200 000 грн. Пунктом 4 цього договору передбачається, що договір є чинним при керуванні транспортним засобом крім Страхувальника, також будь-які особи, що допущені до керування на законних підставах.
25 лютого 2010 року, близько 23.00 години, по вул. Українській, біля будинку №32 в м. Херсоні, ОСОБА_6, керуючи транспортним засобом Мерседес-Бенц держ. №НОМЕР_2, за довіреністю від ОСОБА_7, не впорався з керуванням транспортного засобу, та здійснив наїзд на стоячий на зустрічній смузі руху автомобіль Хонда Акорд держ. № НОМЕР_1 позивача.
Тобто, мала місце страхова подія за участю застрахованого автомобілю.
Вказані обставини підтверджуються: протоколом огляду, поясненням водіїв, постановою Бориславського районного суду Херсонської області від 13 квітня 2010 року, якою ОСОБА_6 був притягнутий до адміністративної відповідальності, визнаний винним в скоєнні цього ДТП та на нього був накладений штраф в розмірі 340 грн.
Згідно висновку спеціаліста №37 від 30 березня 2010 року експертного авто-товарознавчого дослідження вартість матеріальних збитків завданих позивачу в наслідок ДТП складає 204 184.85 гривень, остаточна вартість автомобіля на момент зіткнення.
Позивачем відповідно до умов договору у встановлені строки були надані всі необхідні документи для виплати страхового відшкодування (заяву, протокол огляду транспортного засобу, копії документів, первину довідку ДАЇ, та інше), що сторонами також не заперечувалося, що всі необхідні документи надійшли до відповідача 28.05.2010 року.
Листом СК "Країна" від 19.10.2010 року у виплаті страхового відшкодування було відмовлено з посиланням на висновок автотехнічного дослідження спеціаліста ОСОБА_8, згідно з яким версії водіїв ОСОБА_3 та ОСОБА_6 в частині розвитку подій перед пригодою є технічно неспроможними, здійснене дослідження свідчить про те, що в момент контакту Мерседес-Бенс знаходився в нерухомому стані, а автомобіль Хонда перебував у русі, що свідчить про неправдиві відомості про факт настання страхового випадку та є підставою для відмови у здійсненні страхового відшкодування згідно з ч. 1 ст. 26 Закону України "Про страхування".
Задовольняючи позов ОСОБА_3 в частині стягнення страхових сум, суд першої інстанції виходив з того, що Страхова компанія безпідставно відмовила у виплаті страхового відшкодування, а тому позов підлягає задоволенню, стягненню також підлягає пеня за неналежне виконання грошового зобов’язання, яка є заходом відповідальності за несвоєчасне проведення страхової виплати.
Змінюючи рішення суду першої інстанції в частині розміру пені та загальної суми, апеляційний суд правильно виходив із того, що оскільки договором розмір пені не визначено, тому відповідно до ст. 625 ЦК України пеня визначається у розмірі не більше 3% річних від простроченої суми, визначивши розмір залежно від терміну прострочки.
Згідно з абз. 3 ч. 1 ст. 988 ЦК України та ч. 17 ст. 9 Закону України "Про страхування" страхова виплата за договором майнового страхування (страхове відшкодування) не може перевищувати розміру реальних збитків (прямого збитку), якого зазнав страхувальник.
Реальними збитками є витрати, яких особа зазнала у зв’язку із знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права.( ст. 22 ЦК України).
Наведені в касаційній скарзі доводи висновків судів не спростовують.
Виходячи з вищевказаного, рішення судів першої та апеляційної інстанції ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права, а тому підстав для їх скасування немає.
Керуючись ст. 336, ст. 344, 346 ЦПК України, колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Страхова компанія "Країна", подану представником Матяш Т.В. – відхилити.
Рішення Суворовського районного суду м. Херсона від 18 січня 2011 року та рішення апеляційного суду Херсонської області від 21 квітня 2011 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
В.О. Кузнєцов
Судді:
В.І. Амелін
Т.П. Дербенцева
О.І. Євтушенко
Г.В. Юровська