Шумський районний суд Тернопільської області
В И Р О К
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"16" лютого 2011 р.
Справа № 1-12/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs18633081) )
Шумський районний суд Тернопільської області
в складі: головуючого суду О. В. Ковтунович
при секретарі: Кухарчук О.М.
за участю прокурора: Гончар О.П.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Шумськ справу про обвинувачення ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.Монастирок Жовківського району Львівської області, жителя с.Кордишів Шумського району Тернопільської області, українця, громадянина України, освіта вища, не одруженого, на утриманні одна неповнолітня дитина, приватного підприємця, не судимого,
за ч.1 ст. 309 КК України
В С Т А Н О В И В :
У вересні 2010 року ОСОБА_2 скошував траву в садку, що знаходиться біля його будинку за адресою: с.Кордишів Шумського району та між зарослями кропиви побачив дикорослий кущ рослин коноплі. У цей момент у нього виник злочинний намір, направлений на незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів без мети збуту.
Реалізовуючи свій злочинний намір ОСОБА_2 в порушення вимог ст. 2, 7 Закону України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори"від 22.12.2006року та списку № 1 Таблиці № 1 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000р. (770-2000-п) , незаконно придбав шляхом збирання листки дикорослої рослини коноплі у садку за місцем свого проживання, висушиВ їх, після чого подрібнив шляхом перетирання руками, внаслідок чого виготовив особливо –небезпечний наркотичний засіб, який має ботанічні ознаки верхівкових частин рослин коноплі, містить тетрагідроканабінол і сумішю канабіноїдів, та є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено –канабісом ( марихуанаю ), маса якої в перерахунку на суху речовину становить 10,08грам.
В судовому засіданні підсудний свою вину визнав повністю, у скоєному розкаявся, та суду пояснив, що фактичні дані, викладені в обвинувальному висновку відповідають дійсним обставинам справи і ним не оспорюються.
Враховуючи те, що учасниками судового розгляду не оспорювалися фактичні обставини справи і судом встановлено, що учасники судового розгляду правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви у добровільності та істинності їх позицій, вислухавши думку учасників судового розгляду та роз’яснивши їм положення ст. 299 КПК України про те, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини справи у апеляційному порядку, суд визнає не доцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, за виключенням документів, що характеризують особу підсудного.
Таким чином суд приходить до висновку, що вина ОСОБА_2 доведена повністю і його дії вірно кваліфіковані за ч.1 ст. 309 КК України за ознакою незаконне придбання, виготовлення та зберігання без мети збуту особливо небезпечного наркотичного засобу –макової соломи.
При призначенні покарання підсудному ОСОБА_2 у відповідності до вимог ст.ст. 65, 66, 67 КК України суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу підсудного, його вік те, що він щиро розкаявся у скоєному злочині, позитивно характеризується по місцю проживання, вперше притягується до кримінальної відповідальності, має утриманця - як обставини, що пом’якшують відповідальність.
Обставин, передбачених ст. 67 КК України судом в діях ОСОБА_2 судом не вбачається.
З врахуванням всіх вище перелічених обставин суд вважає, що виправлення та перевиховання ОСОБА_2 можливі без ізоляції від суспільства, а тому, підсудному слід призначити покарання у вигляді штрафу у межах санкції вміненої статті .
Міру запобіжного заходу залишити без змін.
Керуючись ст.ст. 323, 324, 328, 330, 331 КПК України суд
З А С У Д И В:
ОСОБА_2 визнати винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України та призначити йому за даною статтею покарання у вигляді штрафу в сумі 1000 ( тисячу гривень ).
Стягнути з ОСОБА_2 на користь НДЕКЦ при управлінні МВС України у Тернопільській області 1031,04 грн. судових витрат за проведення судово - хімічної експертизи.
Речові докази по справі –9,79 грм. канабісу, який знаходиться на збереженні в Шумському РВ УМВСУ, - знищити.
Міру запобіжного заходу до вступу вироку в законну силу залишити без змін.
На вирок може бути подана апеляція на протязі п’ятнадцяти діб з моменту його оголошення, а для засуджених, які знаходяться під вартою на протязі п’ятнадцяти діб з моменту отримання вироку до апеляційного суду Тернопільської області через Шумський районний суд.
Суддя:
О. В. Ковтунович