Борщівський районний суд Тернопільської області
В И Р О К
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 грудня 2009 року
Справа № 1-110/09
( Додатково див. ухвалу Верховного суду України (rs12988176) )
Борщівський районний суд Тернопільської області
в складі: головуючого судді Чепесюка О.В.
за участю секретаря Окулянко У.Г.
прокурора Носовського М.В.
потерпілої ОСОБА_1
представника потерпілої ОСОБА_2
захисника ОСОБА_3
розглянуши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Борщеві кримінальну справу про обвинувачення ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця с.Добровляни Заліщицького району Тернопільської області, українця, громадянина України, освіта вища, одруженого, інваліда 2-ї групи загального захворювання, жителя АДРЕСА_1, раніше не судимого,
у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України, суд, -
в с т а н о в и в :
Підсудний ОСОБА_4 17 жовтня 2009 року біля 19.30 год., знаходячись на власній земельній ділянці, що розташована неподалік м.Борщева, під час суперечки із потерпілою ОСОБА_1 умисно наніс чисельні удари дерев"яною палицею по ногах та тілу потерпілої, в результаті чого спричинив їй закритий перелом нижньої третини лівої ліктьової кістки без зміщення, що відноситься до категорії середньої тяжкості.
Підсудний ОСОБА_4 вину у вчиненому визнав повністю і суду пояснив, що 17 жовтня 2009 року заховався на своїй земельній ділянці, що неподалік м.Борщева, щоб виявити крадія посіву люцерни. Коли на земельну ділянку зайшли та стали жати дві жінки, він підійшов до них. В одній впізнав потерпілу ОСОБА_1 Жінки стали втікати. Розізлившись на потерпілу побіг за нею, вдарив дерев"яною палицею по ногах, та впала. Далі палицею наніс кілька ударів по тілу, руках останньої.
Суд, об"єктивно дослідивши всі зібрані та перевірені у судовому засіданні докази, прийшов до переконання про доведеність обвинувачення підсудного у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України. В цьому суд переконали наступні докази.
Потерпіла ОСОБА_1 показала, що ввечері 17 жовтня 2009 року, коли вона проходила повз земельну ділянку підсудного, останній несподівано вийшов до неї, вона злякалася і стала бігти. Згодом на оклик підсудного зупинилася. Той, підійшовши до неї, наніс удар палицею дерев"яною по ногах, від чого вона впала на землю. Підсудний вимагав від неї, щоб вона призналася у крадіжці з його земельної ділянки люцерни. Підсудний наніс їй численні удари палицею по тілу, ногах, руках, від яких вона відчула сильну фізичну біль. Як наслідок ударів у неї був виявлений закритий перелом нижньої третини лівої ліктьової кістки без зміщення та чисельні синьці та садна. Заявлений цивільний позов підтримує, просить задовольнити повністю.
Згідно висновку судово-медичної експертизи від 27 жовтня 2009 року № 227\221 (а.с.52-53) у ОСОБА_1 виявлені синці на нижній губі, грудній клітці, лівому та правому плечах, правому ліктьовому суглобі, правому передпліччі, лівому стегні, лівому колінному суглобі, лівій гомілці, правому стегні, правій гомілці та тильній поверхні правої ступні, також набряк на тильній поверхні правої ступні, закритий перелом нижньої третини лівої ліктьової кістки без зміщення.
Перелом ліктьової кістки відноситься до категорії середньої тяжкості, інші ушкодження кваліфікуються як легкі тілесні ушкодження. Усі ушкодження могли утворитися при нанесенні удару дерев"яною палкою 17 жовтня 2009 року.
Вину підсудного також повністю доведено іншими, наявними в матеріалах справи доказами, які в порядку ст. 299 КПК України не досліджувалися в судовому засіданні, проти чого ніхто з учасників судового засідання не заперечував.
Аналізуючи всі дані в їх сукупності, суд вважає, що підсудний ОСОБА_4 умисно заподіяв потерпілій ОСОБА_1 тілесне ушкодження, що відноситься до категорії середньої тяжкості, і такі його дії слід кваліфікувати за ч.1 ст. 122 КК України.
При призначенні міри покарання підсудному ОСОБА_4 суд враховує ступінь тяжкості скоєного злочину, особу винного, який по місцю проживання характеризується позитивно, злочин вчинив вперше, його похилий вік, стан здоров"я, пом"якшуючі його покарання обставини: щире каяття, сприяння розкриттю злочину. Судом також враховується думка потерпілої, яка просить обрати підсудному міру покарання у відповідності до вимог закону.
Судом також враховується можливість виправлення підсудного без відбування покарання у виді позбавлення волі, а тому його слід звільнити від відбування покарання з випробуванням і з іспитовим строком.
У відповідності до ст. 76 КК України на підсудного ОСОБА_4 слід покласти певний обов"язок.
Потерпілою ОСОБА_1 заявлено цивільний позов, в якому вона просить стягнути з підсудного в її користь 10000 грн. на відшкодування моральної шкоди та 800 грн. витрат на правову допомогу.
Потерпілій ОСОБА_1 заподіяно моральну шкоду, яка виразилася в перенесенні фізичного болю внаслідок отриманих тілесних ушкоджень, душевних страждань, через довготривале лікування не могла обходитися без сторонньої допомоги, обходити самостійно себе та домашнє господарство, відчувала з цього приводу постійні незручності, порушився звичний ритм її життя.
При визначенні розміру суми відшкодування суд, виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості, враховуючи всі обставини справи, матеріальний стан підсудного, вважає, що позов в частині відшкодування моральної шкоди слід задовольнити частково, а саме, на відшкодування шкоди ОСОБА_1 слід стягнути 4000 грн.
Витрати на правову допомогу у сумі 800 грн. слід стягнути з підсудного в користь потерпілої повністю.
Речові докази, що знаходяться в камері зберігання речових доказів Борщівського РВ УМВСУ: поліетиленовий пакет з трьома частинами дерев"яної палиці слід знищити; жіночий светер, хустку, футболку, полотняний мішок та серп слід повернути потерпілій ОСОБА_1; жіночі тапочки повернути підсудному.
Керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України, суд
з а с у д и в :
Визнати винним ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України, і призначити покарання 2 (два) роки позбавлення волі.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_4 звільнити від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком 1 (один) рік.
На підставі ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 обов"язок в період іспитового строку не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції.
Міру запобіжного заходу засудженому ОСОБА_4 до набрання вироком законної сили залишити підписку про невиїзд.
Цивільний позов потерпілої ОСОБА_1 задовольнити частково.
Стягнути з ОСОБА_4 в користь ОСОБА_1 4000 грн. на відшкодування моральної шкоди та 800 грн. витрат на правову допомогу.
Речові докази, що знаходяться в камері зберігання речових доказів Борщівського РВ УМВСУ: поліетиленовий пакет з трьома частинами дерев"яної палиці - знищити; жіночий светер, хустку, футболку, полотняний мішок та серп повернути потерпілій ОСОБА_1; жіночі тапочки повернути підсудному.
На вирок може бути подана апеляція до апеляційного суду Тернопільської області через Борщівський районний суд протягом п"ятнадцяти діб з моменту його оголошення.
Головуючий:
підпис
З оригіналом згідно.
Голова Борщівського районного суду Чепесюк О.В.