ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
28 квітня 2016 року м. Київ К/800/5805/15
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючого, суддіГорбатюка С.А. (доповідач)СуддівМороз Л.Л. Шведа Е.Ю. провівши у касаційному порядку попередній розгляд адміністративної справи за позовом Управління Пенсійного фонду (далі - УПФ) України у Бродівському районі Львівської області до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі - ВВД ФСС НВВПЗ) України у Бродівському районі Львівської області про стягнення коштів за касаційною скаргою ВВД ФСС НВВПЗ України у Бродівському районі Львівської області на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 21 січня 2015 року
в с т а н о в и л а :
У жовтні 2013 року УПФ України у Бродівському районі Львівської області у Львівському окружному адміністративному суді пред'явило позов до ВВД ФСС НВВПЗ України у Бродівському районі Львівської області про стягнення коштів.
Просило:
- зобов'язати відповідача включити до актів звірки та прийняти до відшкодування виплачену пенсію ОСОБА_4 за період з квітня 2013 року по серпень 2013 року включно у сумі 531,30 грн.;
- стягнути з відповідача на користь УПФ України у Бродівському районі Львівської області виплачений розмір пенсії ОСОБА_4 за період з квітня по серпень 2013 року включно у сумі 531,30 грн.
Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2013 року у задоволені позовних вимог відмовлено.
Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 21 січня 2015 року апеляційну скаргу УПФ України у Бродівському районі Львівської області частково задоволено.
Постанову Львівського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2013 року скасовано.
Позов УПФ України у Бродівському районі Львівської області до ВВД ФСС НВВПЗ України у Бродівському районі Львівської області про стягнення коштів частково задоволено.
Стягнуто з ВВД ФСС НВВПЗ України у Бродівському районі Львівської області на користь УПФ України у Бродівському районі Львівської області виплачений розмір пенсії ОСОБА_4 за період з квітня по серпень 2013 року включно, у сумі 531,30 грн.
В решті позовних вимог відмовлено.
Не погоджуючись з рішенням судів першої та апеляційної інстанцій в частині задоволення позовних вимог ВВД ФСС від НВВПЗ України у Бродівському районі Львівської області подало касаційну скаргу, в якій вказало на те, що оскаржуване рішення суду апеляційною інстанцією у справі прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права, просить його скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи касаційної скарги та перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.
Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що позивач та відповідач в період з квітня по серпень 2013 року щомісячно підписували акти щомісячної звірки витрат по особових справах потерпілих, яким виплачено пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
Також, УПФ України у Бродівському районі Львівської області виплачено ОСОБА_4 пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві за період з квітня по серпень 2013 року включно в сумі 531,30 грн.
Відповідно до положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (1105-14) Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України зобов'язаний відшкодувати шкоду, заподіяну працівнику внаслідок ушкодження його здоров'я.
Постановою правління Пенсійного фонду та правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків від 04 березня 2003 року № 5-4/4 (z0376-03) затверджений Порядок відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (далі - Порядок № 5-4/4).
Згідно з пунктом 4 цього Порядку відшкодуванню підлягають суми, що виплачуються відповідно до Законів України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) та Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (1105-14) та інших нормативно-правових актів, а саме: сума основного розміру пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; щомісячна цільова грошова допомога на прожиття, якщо така надавалася пенсіонеру, який одержував вищезазначену пенсію; допомога на поховання сім'ї померлого або особі, яка здійснила поховання особи, яка отримувала вищезазначену пенсію; сума витрат Пенсійного фонду з виплати і доставки вищезазначених пенсій.
Положеннями статті 21 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" не передбачено можливість відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань витрат по оплаті державної адресної допомоги.
Крім того, статтею 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" передбачено, що якщо після призначення застрахованій особі матеріальної допомоги чи надання соціальних послуг між Фондом соціального страхування від нещасних випадків і страховиками з інших видів соціального страхування виникають спори щодо понесених витрат, виплата здійснюється страховиком, до якого звернувся застрахований. При цьому страховик, до якого звернувся застрахований, має право звернутися до відповідного страховика з інших видів соціального страхування щодо відшкодування понесених ним витрат.
Отже, задовольняючи частково позовні вимоги суд апеляційної інстанції правильно виходив із того, що до ВВД ФСС НВВПЗ України у Бродівському районі Львівської області повинен відшкодувати УПФ України у Бродівському районі Львівської області витрати, пов'язані з виплатою пенсіонеру ОСОБА_4 пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві за період з квітня по серпень 2013 року включно в сумі 531,30 грн.
Оскаржуване рішення суду апеляційної інстанції є законним і обґрунтованим, підстав для його скасування або зміни немає.
Доводи касаційної скарги правильність висновку суду не спростовують.
Відповідно до частини першої статті 224 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчинення процесуальних дій.
Оскільки апеляційним судом не допущено порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні оскаржуваних судових рішень, то підстав для його скасування чи зміни немає.
На підставі викладеного, керуючись статтями 210, 220, 220-1 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Бродівському районі Львівської області залишити без задоволення, а оскаржувану постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 21 січня 2015 року в адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України у Бродівському районі Львівської області до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Бродівському районі Львівської області про стягнення коштів - без зміни.
ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі.
Судді
Горбатюк С.А.
Мороз Л.Л.
Швед Е.Ю.