ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
30 березня 2016 року м. Київ К/800/19570/13
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України
в складі: головуючий - Стародуб О.П.,
судді - Кочан В.М., Тракало В.В.
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Чорноморському районі Автономної Республіки Крим на постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 31.08.2012 р. та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 19.02.2013 р. у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Чорноморському районі Автономної Республіки Крим до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Рассвєт" про стягнення заборгованості, -
в с т а н о в и л а:
У липні 2012 року УПФУ в Чорноморському районі Автономної Республіки Крим звернулося до суду з позовом про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за червень 2012 року в розмірі 7634,03 грн.
Постановою Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 31.08.2012 р., яка залишена без змін ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 19.02.2013 р., у задоволенні позову відмовлено.
З такими рішеннями суду першої та апеляційної інстанцій не погодився позивач, подав касаційну скаргу, в якій посилається на порушення судами норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Просить скасувати ухвалені судами рішення та прийняти нове про задоволення позову.
Заслухавши доповідача по справі та перевіривши матеріали справи колегія суддів приходить до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних мотивів та передбачених законом підстав.
Так, відповідно до пункту 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 п. 2.1 цієї Інструкції - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зокрема, у розмірі 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.
Згідно до пункту 6.4 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний фонд України, розмір сум до відшкодування за поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058 (1058-15) , які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.
Частиною 4 статті 59 Господарського кодексу України передбачено, що у разі поділу суб'єкта господарювання усі його майнові права й обов'язки переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частках до кожного з нових суб'єктів господарювання, що утворені внаслідок цього поділу. У разі виділення одного або кількох нових суб'єктів господарювання до кожного з них переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частках майнові права і обов'язки реорганізованого суб'єкта.
Відповідно до пункту 6.3 Інструкції у разі ліквідації або зміни власника підприємства суми витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "а", "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" Пенсійному фонду вносять правонаступники.
В ході розгляду справи судами встановлено, що на підставі розпорядження Чорноморської районної державної адміністрації АР Крим № 333-р від 19.07.2001 р. КСП "Дальний" було ліквідовано та його правонаступниками стали: СВК "Рассвет", СВК "Колос", СВТ "Дальний", АФ "Александр", АФ "Мурад", АФ "Халил", ПП "Дальний".
СВК "Рассвєт" є одним з правонаступників КСП "Дальний".
У зв'язку з отриманням відповідачем статусу діючого підприємства на його адресу УПФУ в Чорноморському районі АР Крим були направлені розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за червень 2012 року в розмірі 7634,03 грн.
Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив з того, що відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", має проводитися всіма правонаступниками КСП "Дальний" відповідно до розподільчого балансу, а витрати на виплату та доставку пенсій, призначених особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, має покриватися зазначеними підприємствами - правонаступниками пропорційно до стажу роботи.
З такими висновками судів колегія суддів погоджується і вважає, що вони відповідають нормам матеріального та процесуального права і фактичним обставинам справи.
Мотиви та доводи касаційної скарги висновки судів не спростовують і є безпідставними, оскільки частка відшкодування витрат на доставку пільгових пенсій для кожного з правонаступників КСП "Дальний" повинна визначатися виключно на пропорційній основі, виходячи з об'єму переданих майнових прав і обов'язків відповідно до розподільчого балансу, а тому суди дійшли обгрунтованого висновку про відмову у задоволенні позову.
Відповідно до частини 1 статті 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
За наведених обставин колегія суддів приходить до висновку, що судами першої та апеляційної інстанцій правильно встановлено обставини справи та ухвалено рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, а тому касаційну скаргу слід залишити без задоволення, а судові рішення - без змін.
Керуючись статтями 210, 220, 220-1, 223, 224, 230, 231, 254 Кодексу адміністративного судочинства України,-
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Чорноморському районі Автономної Республіки Крим залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 31.08.2012 р. та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 19.02.2013 р. у даній справі - без змін.
ухвала набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав та в порядку передбаченому главою 3 розділу IV КАС України (2747-15) .
Головуючий:
Судді:
О.П. Стародуб
В.М. Кочан
В.В. Тракало