ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"29" березня 2016 р. м. Київ К/800/37467/15
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів: Логвиненко А.О. (доповідач), Донець О.Є., Мороз В.Ф.
розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Салгановської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області на постанову Одеського апеляційного адміністративного суду у справі
за позовом суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_4
до відповідача Салгановської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області
про визнання протиправним та скасування рішення, -
В С Т А Н О В И В :
16.11.2010 р. ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом про визнання протиправним та скасування рішення Салгановської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області від 30.12.2009 р. Свої вимоги позивач мотивувала тим, що вказаним рішенням відповідач встановив нормативну грошову оцінку земель населених пунктів Салгановської сільської ради та на цій підставі сільрада запропонувала ОСОБА_4 змінити умови укладеного раніше договору оренди земельної ділянки та звернулась до господарського суду з позовом про спонукання її внести зміни до договору оренди. Вважаючи, що при прийнятті рішення від 30.12.2009 р. відповідач діяв з порушенням вимог чинного законодавства, позивач просила задовольнити позов.
Справа неодноразово розглядалась адміністративними судами різних рівнів.
Постановою Білгород-Дністровського районного суду Одеської області від 17.02.2011 р. в задоволенні позову відмовлено.
Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 23.07.2015 р. скасовано судове рішення місцевого суду та задоволено позов.
Не погодившись з постановою апеляційного суду, відповідач звернувся з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального та процесуального права, просив її скасувати та залишити в силі рішення першої інстанції. При цьому скаржник зазначив, що суд дійшов помилкового висновку про обґрунтованість позовних вимог.
У своїх запереченнях позивач вважає постанову суду апеляційної інстанції законною та обґрунтованою.
Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з огляду на таке.
Матеріалами справи встановлено, що 28.12.2007 р. між позивачем та Салганською сільрадою укладено договір оренди земельної ділянки несільськогосподарського призначення загальною площею 1,00 га, строком на 15 років.
Рішенням відповідача від 30.12.2009 р. затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель; введено в дію нову нормативну грошову оцінку земель населених пунктів Салганської сільської ради з 1.01.2010 р.; припинено дію грошової оцінки земель, розроблену у 2004 році ДП "ЦДЗК" та затвердженою рішенням сесії Салганської сільради від 2.07.2007 р.; вирішено до 1.02.2010 р. внести необхідні зміни до договорів оренди землі в розділ "Орендна плата" за земельні ділянки, які раніше були передані в оренду суб'єктам підприємницької діяльності.
Станом на час прийняття оскаржуваного рішення питання встановлення грошової нормативної оцінки землі внормовувались положеннями Земельного Кодексу України (2768-14) , Закону України "Про оцінку земель" (1378-15) та Методикою нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 р. N 213 (213-95-п) .
Відповідно до статті 18 Закону України "Про оцінку земель" нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться відповідно до державних стандартів, норм, правил, а також інших нормативно-правових актів на землях усіх категорій та форм власності та виконується юридичними особами, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою.
Статтею 23 Закону України "Про оцінку земель" обумовлено, що технічна документація з нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах населених пунктів затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою.
Технічну документацію з нормативної грошової оцінки було виготовлено ДП "Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", щодо неї отримано позитивний висновок державної експертизи, і позивачем не оскаржується відповідність виготовленої технічної документації з нормативної оцінки землі вимогам чинного на той час законодавства, зокрема, Методиці нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів. Відтак, у відповідача не було перешкод для затвердження технічної документації.
Оскільки положеннями Законів України "Про плату за землю" (2535-12) та "Про оренду землі" (161-14) (в редакції, чинній на час прийняття рішення) обумовлено, що нормативна грошова оцінка землі може вплинути на розмір орендної плати, відповідачем обґрунтовано та у відповідності до приписів закону прийнято рішення здійснити дії щодо перегляду розмірів орендної плати по укладеним договорам оренди. Водночас, законом, зокрема, Господарським (436-15) та Цивільним Кодексами України (435-15) , встановлено порядок внесення зміни до господарських договорів і з матеріалів справи вбачається, що питання щодо зміни укладеного між позивачем та відповідачем господарського договору передано на розгляд господарського суду.
Здійснивши аналіз матеріалів справи, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про те, що затвердивши технічну документацію з нормативної оцінки землі, відповідач діяв у відповідності до чинного законодавства та в межах повноважень, наданих йому Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) , не порушуючи при цьому законні права та інтереси позивача, що унеможливлює задоволення адміністративного позову.
Відповідно до статті 226 КАС України суд касаційної інстанції скасовує судове рішення суду апеляційної інстанції та залишає в силі рішення суду першої інстанції, яке ухвалено відповідно до закону і скасоване або змінене помилково.
Керуючись статтями 222, 223, 226, 230, 231, 254 КАС України, -
У Х В А Л И В :
Касаційну скаргу Салгановської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області задовольнити.
Скасувати постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 23.07.2015 р., залишивши в силі постанову Білгород-Дністровського районного суду Одеської області від 17.02.2011 р.
ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, оскарженню не підлягає, але може бути переглянута Верховним Судом України в порядку, передбаченому ст. 235- 244 КАС України.
Судді
А.О. Логвиненко
О.Є. Донець
В.Ф. Мороз