ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
15 березня 2016 року м. Київ К/800/36741/15
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів : Логвиненко А.О. (доповідач), Донець О.Є., Мороз В.Ф.
розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_3 на постанову Великоновосілківського районного суду Донецької області та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду у справі
за позовом ОСОБА_3
до відповідача Управління соціального захисту населення Великоновосілківської районної державної адміністрації Донецької області
про визнання бездіяльності посадових осіб незаконною, стягнення соціальних виплат, -
В С Т А Н О В И В :
20.03.2015 р. ОСОБА_3 звернулась до суду з позовом до Управління соціального захисту населення Великоновосілківської районної державної адміністрації Донецької області (далі Управління), в якому просила визнати незаконною бездіяльність та зобов'язати відповідача призначити тимчасову допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів та державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям з 19.11.2014 р. і стягнути з відповідача моральну шкоду в розмірі 10000 грн.
Постановою Великоновосілківського районного суду Донецької області від 24.04.2015 р., залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 7.07.2015 р., в задоволенні позову відмовлено.
Не погодившись з рішеннями судів попередніх інстанцій, ОСОБА_3 звернулась з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, просила їх скасувати та задовольнити позов. При цьому скаржник зазначила, що суди дійшли помилкового висновку про необґрунтованість позовних вимог.
Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.
Під час розгляду справи судами першої та апеляційної інстанцій встановлено наступне.
19.11.2014 р. ОСОБА_3 подала до Управління заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсації, субсидій та пільг для отримання допомоги при народженні дитини, допомогу одиноким матерям, державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям відповідно та тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.
22.01.2015 р. розпорядженням Управління відмовило та листом від 16.02.2015 р. повідомило позивачку про відмову в призначенні допомоги малозабезпеченим сім'ям у зв'язку з тим, що відсутня електронна справа та повідомлено про необхідність звернення до управління із заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги за формою, що затверджується наказом Мінпраці з наданням оригіналу та копії документа, що посвідчує особу; оригіналу та копії свідоцтва про народження дитини; довідки про склад сім'ї, довідки про наявність та розмір земельної частки (паю). Що стосується призначення тимчасової державної допомоги дітям батьки яких ухиляються від сплати аліментів, то запропоновано надати рішення суду, довідку державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним із батьків протягом шести місяців.
Для призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, відповідно до п. 6 Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання невідоме, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 22.02.2006 р. № 189 (189-2006-п) , необхідно надати наступні документи: заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики; копію свідоцтва про народження дитини; довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини; довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) одержувача.
Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються: рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення; довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі; повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.
За змістом пункту 6 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, для призначення соціальної допомоги уповноважений представник сім'ї подає органу праці та соціального захисту населення наступні документи: заяву; документ, що посвідчує особу; довідку про склад сім'ї; декларацію про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї); довідку про наявність та розмір земельної частки(паю).
Відповідно до п.8 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям встановлено, що соціальна допомога призначається з місяця звернення, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи. У разі коли до заяви не додані необхідні документи, орган праці та соціального захисту населення повідомляє уповноваженого представника сім'ї, які документи повинні бути подані додатково. Орган праці та соціального захисту населення видає уповноваженому представнику сім'ї повідомлення про прийняття заяви та документів із зазначенням дати прийняття.
Як встановлено судами попередніх інстанцій, позивачкою було надано не повний пакет документів для призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, зокрема, не додано копію рішення суду про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину, про що було зроблено відповідний запис в заяві від 19.11.2014 р.
Крім цього, 4.12.2014 р. відповідачем було отримано з державного підприємства "Інформаційно-обчислюваного центра Міністерства соціальної політики України" електронні справи позивача. Виплату допомоги при народженні дитини, допомогу на дітей одиноким матерям позивачу було призначено з листопада 2014 року. Нарахування по виплаті державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям в електронній справі відсутні.
Враховуючи вище наведене, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про відсутність підстав для задоволення позову.
Згідно зі статтею 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
Керуючись статтями 222, 223, 224, 230, 231, 254 КАС України, -
У Х В А Л И В :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 залишити без задоволення, а постанову Великоновосілківського районного суду Донецької області від 24.04.2015 р. та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 7.07.2015 р. - без змін.
ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, оскарженню не підлягає, але може бути переглянута Верховним Судом України в порядку, передбаченому ст. 235- 244 КАС України.
Судді
А.О. Логвиненко
О.Є. Донець
В.Ф. Мороз