ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"02" березня 2016 р. м. Київ К/800/10980/15
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:
Сороки М.О., Смоковича М.І., Чумаченко Т.А.,
секретаря судового засідання: Носенко Л.О.,
за участю представника Генеральної прокуратури України Гудеменко Ю.В.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ПП "Марс-Скад" до відділу Держкомзему в Скадовському районі Херсонської області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії, за касаційною скаргою заступника прокурора Одеської області на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 2 листопада 2011 року і ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2015 року, -
в с т а н о в и в:
У вересні 2011 року ПП "Марс-Скад" звернулось до суду з позовом, у якому просило визнати протиправними дії відділу Держкомзему в Скадовському районі Херсонської області щодо скасування державної реєстрації договору суборенди землі за № 4АА 002211-041072800074 та зобов'язати відповідача поновити державну реєстрацію зазначеного договору суборенди землі.
Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 2 листопада 2011 року, залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2015 року, позов задоволено. Визнано протиправними дії відділу Держкомзему у Скадовському районі Херсонської області щодо внесення запису про скасування державної реєстрації договору суборенди землі від 09.08.2010, укладеного між ОСОБА_5 та ПП "Марс-Скад" строком на 10 років, загальною площею 440,75 га, розташованої на території Радгоспненської сільської ради, який зареєстровано 24.12.2010 за № 4АА002211-041072800074. Зобов'язано відділ Держкомзему у Скадовському районі Херсонської області поновити державну реєстрацію договору суборенди земельної ділянки від 09.08.2010, укладеного між ОСОБА_5 та ПП "Марс-Скад" строком на 10 років, загальною площею 440,75 га, розташованої на території Радгоспненської сільської ради.
У касаційній скарзі заступник прокурора Одеської області, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просить рішення судів попередніх інстанцій скасувати та ухвалити нове судове рішення про відмову у задоволенні позову в частині позовних вимог про зобов'язання відділу Держкомзему у Скадовському районі Херсонської області поновити державну реєстрацію договору суборенди земельної ділянки.
У запереченні на касаційну скаргу ПП "Марс-Скад", посилаючись на законність судових рішень, просить залишити їх без змін.
01.02.2016 відділ Держгеокадастру у Скадовському районі Херсонської області звернувся до Вищого адміністративного суду України із заявою про заміну сторони виконавчого провадження.
З`ясувавши обставини справи в межах, передбачених статтею 220 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України (2747-15) ), колегія суддів приходить до висновку про часткове задоволення касаційної скарги з таких підстав.
Встановлено, що 09.08.2010 між ОСОБА_5 (орендар) та ПП "Марс-Скад" (суборендар) укладено договір суборенди землі, за умовами якого орендар надає, а суборендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 440.75 га, яка знаходиться на території Радгоспненської сільської ради терміном на 10 років.
Листом від 29.03.2011 Комісія з проведення реорганізації Відділу Держкомзему у Скадовському районі Херсонської області повідомила ПП "Марс-Скад" про те, що державна реєстрація договору суборенди земельної ділянки, наданої йому в суборенду, скасована на підставі заяв директора вказаного підприємства ОСОБА_6 № 3 та № 4 від 25.02.2011.
Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, виходив з наступного.
Згідно з вимогами статті 1 Закону України "Про оренду землі" № 161-XIV від 06.10.1998 (далі - Закон № 161-XIV (161-14) ) оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.
У частинах 3, 4 статті 31 та у статті 32 Закону № 161-XIV визначено, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.
Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.
На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України (2768-14) та іншими законами України.
За таких обставин суди вказали, що підставою для дострокового розірвання договору оренди (суборенди) земельної ділянки є рішення суду щодо невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону.
Відтак судами попередніх інстанцій зроблено висновок про наявність підстав для визнання протиправними дій відділу Держкомзему у Скадовському районі Херсонської області щодо внесення запису про скасування державної реєстрації договору суборенди землі від 09.08.2010 та зобов'язання відповідача поновити державну реєстрацію вказаного договору.
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає вказаний висновок таким, що зроблений на неповно з'ясованих обставинах справи з огляду на наступне.
За змістом статті 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Відносини із реєстрації договорів оренди землі на час виникнення спірних відносин регулювалися, зокрема, Законом України "Про оренду землі" № 161-XIV від 06.10.1998 (161-14) (далі - Закон № 161-XIV (161-14) ), Порядком ведення Поземельної книги і Порядком ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 09.09. 2009 № 1021 (1021-2009-п) (далі - Порядок № 1021), Порядом державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 2073 від 25.12.1998 (2073-98-п) (далі - Порядок № 2073).
Договір суборенди земельної ділянки, як визначено у частині 5 статті 8 Закону України № 161-XIV, підлягає державній реєстрації.
У пунктах 13, 14 чинного на час укладання договору суборенди Порядку державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 2073 від 25.12.1998 (2073-98-п) , визначено, що після засвідчення факту державної реєстрації договір оренди реєструється у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі, яка ведеться державним органом земельних ресурсів за формою згідно з додатком.
Датою реєстрації договору оренди у Книзі записів є дата засвідчення факту державної реєстрації.
За змістом пунктів 22, 23 Порядку № 1021 (1021-2009-п) запис про державну реєстрацію документа, що посвідчує право на земельну ділянку, в розділі Книги записів скасовується (поновлюється) посадовою особою на підставі рішення суду.
Скасування (поновлення) запису здійснюється шляхом внесення до автоматизованої системи відомостей про скасування (поновлення) із зазначенням дати та підстави скасування (поновлення), посади, прізвища та ініціалів посадової особи, яка скасувала (поновила) запис, і формування з використанням автоматизованої системи нових аркушів Книги записів, що засвідчується підписом посадової особи та скріплюється печаткою територіального органу Держземагентства.
Отже, поновлення запису про державну реєстрацію договору суборенди не є втручанням у дискреційні повноваження відповідача, оскільки такий обов'язок прямо регламентовано вказаною нормою.
Між тим, матеріали справи не містять належних доказів на підтвердження наявності засвідченого факту державної реєстрації договору суборенди землі від 09.08.2010 та скасування цього запису за заявою директора підприємства від 09.02.2011.
Оскільки судами попередніх інстанцій не були предметом дослідження вказані обставини, колегія суддів Вищого адміністративного суду України позбавлена можливості зробити висновок щодо можливих протиправних дій відповідача у вказаних правовідносинах.
Спростовуються матеріалами справи решта доводів касаційної скарги щодо незалучення судами попередніх інстанцій до участі у справі в якості третьої особи власника земельної ділянки - Скадовської районної державної адміністрації, оскільки за умовами зазначеного договору суборенди вона не є його стороною, а отже цей спір не впливає на її права, свободи, інтереси та обов'язки.
Частиною 2 статті 227 КАС України передбачено, що підставою для скасування судових рішень судів першої та (або) апеляційної інстанцій і направлення справи на новий судовий розгляд є порушення норм процесуального права, які унеможливили встановлення фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи.
З врахуванням того, що у справі необхідно досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені у судових рішеннях, колегія суддів Вищого адміністративного суду України приходить до висновку про їх скасування та направлення справи до суду першої інстанції на новий судовий розгляд.
Під час нового розгляду справи судам необхідно повно та всебічно з'ясувати всі обставини справи, вірно застосувати норми матеріального та процесуального права, що регулюють спірні правовідносини та ухвалити законні і обґрунтовані рішення.
Оскільки колегія суддів Вищого адміністративного суду України дійшла висновку про наявність підстав для скасування рішень судів попередніх інстанцій та направлення справи на новий судовий розгляд, тобто спір вважається не вирішеним по суті позовних вимог, відсутні підстави для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження.
Керуючись ст. ст. 220, 221, 223, 227, 230, 231 КАС України, суд, -
у х в а л и в:
Касаційну скаргу заступника прокурора Одеської області - задовольнити частково.
Постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 2 листопада 2011 року і ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2015 року - скасувати.
Справу направити до суду першої інстанції на новий судовий розгляд.
ухвала набирає законної з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.
Судді: