ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
01 грудня 2015 року м. Київ К/800/36734/13
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого Донця О.Є.,
суддів: Логвиненка А.О.,
Мороза В.Ф.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційні скарги Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" на постанову Київського окружного адміністративного суду від 18.02.2013 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11.06.2013 року та управління Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11.06.2013 року у справі за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області до Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій,
в с т а н о в и л а:
У січні 2013 року управління Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області звернулося до Київського окружного адміністративного суду з позовом до Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій.
Постановою Київського окружного адміністративного суду від 18.02.2013 року позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області було задоволено. Стягнуто з Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" на користь управління Пенсійного фонду України у м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за листопад та грудень 2012 року у сумі 8034,86 грн.
Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 11.06.2013 року апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" було задоволено частково. Постанову Київського окружного адміністративного суду від 18.02.2013 року - скасовано в частині стягнення з Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" на користь управління Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за листопад та грудень 2012 року у сумі 3275,76 грн. У задоволенні адміністративного позову в цій частині відмовлено. У решті постанову Київського окружного адміністративного суду від 18.02.2013 року - залишено без змін.
У касаційній скарзі Приватне акціонерне товариство "Пересувна механізована колона № 55", не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на допущені судами порушення норм процесуального та матеріального права, просить скасувати постанову Київського окружного адміністративного суду від 18.02.2013 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11.06.2013 року та ухвалити нову постанову, якою відмовити управлінню Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.
У касаційній скарзі управління Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області, не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, посилаючись на допущені судом порушення норм процесуального та матеріального права, просить скасувати постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11.06.2013 року та залишити в силі постанову Київського окружного адміністративного суду від 18.02.2013 року.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, колегія суддів вважає, що касаційні скарги Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" та управління Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області задоволенню не підлягають, оскільки рішення суду апеляційної інстанцій, та рішення суду першої інстанції, змінене рішенням суду апеляційної інстанції, постановлено з додержанням норм матеріального та процесуального права, правова оцінка обставинам у справі дана вірно, а доводи касаційної скарги є необґрунтованими і не надають підстав, які передбачені статтями 225 - 229 Кодексу адміністративного судочинства України для зміни чи скасування судових рішень.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що працівникам Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" ОСОБА_2 та ОСОБА_3 призначено пенсії на пільгових умовах на підставі пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".
Управлінням Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області Приватному акціонерному товариству "Пересувна механізована колона № 55" виставлявсярозрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за 2012 рік, які вручено відповідачу 01.02.2012 року.
На підставі розрахунків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (список № 2) та частини другої Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) , управлінням Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області визначено розмір витрат, які підлягають відшкодуванню за рахунок відповідача у зв'язку з виплатою та доставкою пенсій, а саме по пенсіонеру ОСОБА_2: за листопад 2012 року - 1637,88 грн., за грудень 2012 року - 1637,88 грн., по пенсіонеру ОСОБА_3: за листопад 2012 року - 2379,55 грн., за грудень 2012 року - 2379,55 грн. Загальний розмір витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій за списком № 2 по пенсіонерах ОСОБА_2 та ОСОБА_3 становить 8034,86 грн.
Оскільки Приватним акціонерним товариством "Пересувна механізована колона № 55" не погашена вказана заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області, останнє звернулося до суду з даним позовом.
З копій платіжних доручень від 27.11.2012 року № 1569 та від 27.12.2012 року № 1777 вбачається, що Приватним акціонерним товариством "Пересувна механізована колона № 55" в листопаді та грудні було сплачено на рахунок ПФУ у м. Бориспіль суми в розмірі 1646,71 грн. з призначенням платежу - пільгова пенсія ОСОБА_2 за відповідні місяці. Однак, управлінням Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області не було враховано сплачені відповідачем суми, що призначалися на відшкодування пільгової пенсії вищеназваній особі, оскільки сплачені кошти були спрямовані позивачем на погашення наявного у нього боргу по відшкодуванню витрат на виплату пільгових пенсій з посиланням на частину 6 статті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", відповідно до якої за рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.
Відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", на пільгових умовах мають право на пенсію за віком незалежно від останнього місця роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.
Згідно із пунктом 2 Прикінцевих положення Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) , пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.
До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) . У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.
При цьому, зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.
Відповідно до пункту 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 (z0064-04) , відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зокрема, у розмірі 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.
Пунктом 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.
Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.
Згідно із частиною 6 статті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", за рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.
Аналіз наведених положень Законів України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (2464-17) , "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) , "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України дає підстави дійти висновку, що право спрямовувати суми на погашення заборгованості в порядку календарної черговості її виникнення надано управлінню ПФУ лише щодо недоїмки, пені та фінансових санкцій. Водночас суми, які підлягають сплаті страхувальниками в рахунок відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, не є страховими внесками, недоїмкою, штрафними санкціями чи пенею.
Даний висновок викладений Верховним Судом України у постанові від 02.06.2015 року у справі № 21-166а15.
Відповідно до статті 244-2 Кодексу адміністративного судочинства України, висновок Верховного Суду України щодо застосування норми права, викладений у його постанові, прийнятій за результатами розгляду справи з підстав, передбачених пунктами 1 і 2 частини першої статті 237 цього Кодексу, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.
Висновок щодо застосування норм права, викладений у постанові Верховного Суду України, має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.
Враховуючи відсутність правових підстав для стягнення з відповідача заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", суд апеляційної інстанцій дійшов вірного висновку щодо відмови в задоволенні позовних вимог в частині стягнення з відповідача заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за листопад та грудень 2012 року у сумі 3275,76 грн., що була відшкодована ним територіальному управлінню Пенсійного фонду України у листопаді та грудні 2012 року по витратам останнього на виплату пільгової пенсії ОСОБА_2
Посилання відповідача на те, що наказом від 29.12.2011 року № 110к ОСОБА_3 звільнено з роботи у зв'язку із прогулом без поважних причин, отже він не перебуває у трудових відносинах із відповідачем, а тому відсутній обов'язок у Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" відшкодовувати витрати на виплату йому пільгової пенсії не заслуговують на увагу, оскільки виходячи з аналізу положень пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" (1058-15) та розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, законодавцем передбачено обов'язок відшкодовувати роботодавцями суми пільгових пенсій і тих працівників, які на даний час не працюють, але працювали раніше, адже зазначені норми містять пряму вказівку на застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими чи важкими умовами праці, визначених Кабінетом Міністрів України до досягнення такими особами загального пенсійного віку. Отже, заявлене позивачем стягнення витрат на виплату пільгової пенсії ОСОБА_3 за листопадта грудень 2012 року в розмірі 4759,10 є правомірним і підлягає стягненню.
За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку про те, що рішення суду апеляційної інстанцій, та рішення суду першої інстанції, змінене рішенням суду апеляційної інстанції, є законним і не підлягає скасуванню, оскільки суд, всебічно перевіривши обставини справи, вирішив спір у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин; в них повно відображені обставини, що мають значення для справи, висновки суду щодо встановлених обставин і правові наслідки є правильними, а доводи касаційної скарги їх не спростовують.
Відповідно до частини 1 статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України, суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.
Керуючись статтями 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,
у х в а л и л а:
Касаційні скарги Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" та управління Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області - залишити без задоволення, а постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11.06.2013 року та постанову Київського окружного адміністративного суду від 18.02.2013 року, змінену рішенням суду апеляційної інстанції, у справі за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Борисполі та Бориспільському районі Київської області до Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій - без змін.
ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі та може бути переглянута Верховним Судом України в порядку, передбаченому статтями 235 - 244 Кодексу адміністративного судочинства України.
Судді:
О.Є. Донець
А.О. Логвиненко
В.Ф. Мороз