У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
Головуючого
Синявського О.Г.
суддів
Таран Т.С., Школярова
В.Ф.
з участю прокурора
Гладкого О.Є.
розглянула в судовому засіданні в м.Київ 16 березня 2010 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Донецької області на вирок Новогродівського міського суду Донецької області від 9 січня 2009 року, яким
ОСОБА_5,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянин України, не працюючий,
судимий останнього разу 8 травня 2008 року
за ст.ст. 129 ч.1, 125 ч.2 КК України на 3 місяці арешту,
засуджений за ст. 115 ч.1 КК України на 7 років позбавлення волі.
На підставі ст. 71 КК України, за сукупністю вироків, до призначеного покарання частково приєднано невідбуте покарання за попереднім вироком у вигляді 1 місяця арешту, що відповідає 1 місяцю позбавлення волі, і остаточно визначено ОСОБА_5 7 років 1 місяць позбавлення волі.
В апеляційному порядку вирок не розглядався.
ОСОБА_5 визнаний винуватим у тому, що він 11 травня 2008 року у квартирі АДРЕСА_1, під час розпивання спиртного, на ґрунті особистих неприязних стосунків скоїв умисне вбивство гр.ОСОБА_6, завдавши йому численних ударів кулаком і ногами і спричинивши небезпечні для життя тяжкі тілесні ушкодження, від яких потерпілий помер на місці події.
У касаційному поданні прокурор стверджує про невідповідність призначеного ОСОБА_5 покарання тяжкості злочину й особі засудженого, у зв’язку з чим просить вирок скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідача, прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи подання прокурора, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню.
ОСОБА_5, раніше неодноразово судимий за умисні злочини, вчинив умисне вбивство гр.ОСОБА_6 через три дні після засудження попереднім вироком за скоєння двох злочинів проти життя та здоров’я. Покарання ОСОБА_5 правомірно обтяжене рецидивом та вчиненням злочину в стані алкогольного сп’яніння.
За таких обставин колегія суддів вважає, що мінімальне покарання, обране ОСОБА_5 за ч.1 ст. 115 КК України, за своїм розміром є явно несправедливим унаслідок м’якості, у зв’язку з чим вирок підлягає скасуванню, а справа – направленню на новий судовий розгляд, при якому суду, в разі визнання ОСОБА_5 винуватим, слід призначити йому більш суворе покарання, яке б відповідало тяжкості скоєного злочину та особі засудженого.
Керуючись ст.ст. 395, 396 КПК України, -
у х в а л и л а :
касаційне подання заступника прокурора Донецької області задовольнити.
Вирок Новогродівського міського суду Донецької області від 9 січня 2009 року відносно ОСОБА_5 скасувати, справу направити на новий судовий розгляд.
судді: Синявський О.Г. Таран Т.С. Школяров В.Ф.