У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Волинської області (rs2864176) )
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Синявського О.Г.,
суддів
Таран Т.С. та Школярова В.Ф.,
за участю прокурора
Сухарєва О.М.,
розглянувши в судовому засіданні у м. Києві 16 березня 2010 року матеріали справи за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на постанову Луцького міськрайонного суду Волинської області від 25 грудня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Волинської області від 14 січня 2009 року,
в с т а н о в и л а :
постановою заступника прокурора Волинської області від 10 грудня 2008 року скасовано постанову заступника начальника СВ ПМ ДПА у Волинській області від 04 грудня 2008 року про відмову в порушенні кримінальної справи щодо службових осіб ТОВ "Саюр" та порушено кримінальну справу відносно службових осіб ТОВ "Саюр" - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 366 КК України, та відносно невстановленої особи – за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 358 КК України.
Як зазначено у цій постанові, приводом до порушення зазначеної кримінальної справи стало повідомлення Ковельської МДПІ про результати перевірки ТОВ "Саюр" та безпосереднє виявлення прокурором ознак злочинів.
Підставами для порушення кримінальної справи є достатні дані, які містяться в матеріалах дослідчої перевірки, поясненнях ОСОБА_7, службових осіб ТОВ "Саюр", копіях долучених документів.
Згідно з постановою, вказані дані містяться у акті Луцької ОДПІ від 07 листопада 2008 року "Про результати планової перевірки ТОВ "Саюр", з якого вбачається, що ТОВ "Саюр" на підставі договору підряду від 04 лютого 2008 року з ТОВ "Укрбудінтех" у м. Києві протягом березня-червня 2008 року отримало 20 130 500 грн., у т.ч. ПДВ – 3 355 083,34 грн. за виконання робіт по будівництву житлових будинків АДРЕСА_1. Зазначені кошти в день їх отримання перераховувались ТОВ "Саюр" на рахунок Львівської філії ЗАТ "Київстар Дж.Ес.Ем" за придбання скетч-карток та ваучерів з податком на додану вартість. Оскільки ТОВ "Саюр" не мало ліцензії на ведення будівельних робіт, 04 лютого 2008 року ним було укладено договір підряду з ТОВ "ТрейдсМен" на вказаний вище предмет, відповідно до якого ТОВ "ТрейдсМен" протягом березня-червня 2008 року виконувались підрядні роботи, розрахунок за які ТОВ "Саюр" проводило скетч-картками та ваучерами операторів мобільного зв’язку. Перевіркою встановлено, що ТОВ "ТрейдсМен" має ознаки фіктивності, за юридичною адресою не знаходиться, звітності не подає. У постанові про порушення кримінальної справи зазначено, що службовими особами ТОВ "Саюр" складались завідомо неправдиві документи про господарські операції з ТОВ "ТрейдсМен", що свідчить про нікчемність укладених правочинів та порушення податкового законодавства через завищення валових витрат на 16 774 490,95 грн. та податкового кредиту на 3 354 898,19 грн.
Загальна сума несплаченого ТОВ "Саюр" до бюджету податку на додану вартість становить 4724425 грн., а податку на прибуток Ї 4233972 грн.
На постанову заступника прокурора області до суду було подано скаргу ОСОБА_5 та ОСОБА_6, у якій вони вказували на відсутність достатніх приводів та підстав до порушення кримінальної справи.
Постановою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 25 грудня 2008 року задоволено скаргу ОСОБА_5 та ОСОБА_6, а вказану постанову про порушення кримінальної справи щодо них скасовано.
У решті постанову залишено без зміни.
Ухвалою апеляційного суду Волинської області від 14 січня 2009 року постанову місцевого суду залишено без зміни.
У касаційному поданні прокурор просить вказані судові рішення скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд, оскільки вони постановлені з істотним порушенням вимог кримінально-процесуального закону. Стверджує, що на час порушення кримінальної справи існували законні приводи і підстави для її порушення, і прокурором були дотримані вимоги ст.ст. 94, 98 КПК України.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені у поданні доводи, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до вимог ч. 15 ст. 236-8 КПК України, розглядаючи скаргу на постанову про порушення справи, суд повинен перевіряти наявність приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення справи, і не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.
Як убачається з матеріалів справи, суд першої інстанції, дійшовши висновку про незаконність та безпідставність порушення кримінальної справи стосовно службових осіб ТОВ "Саюр" – ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 366 КК України, визнав відсутність приводів до порушення кримінальної справи.
Проте, з таким висновком суду погодитися не можливо.
Відповідно до ст. 236-8 КПК України суд наявність приводів до порушення кримінальної справи перевіряє з урахуванням матеріалів, на підставі яких прийнято рішення про порушення кримінальної справи, а вона, як убачається з постанови, порушена заступником прокурора Волинської області на підставі матеріалів по акту перевірки ТОВ "Саюр" з питань дотримання вимог податкового законодавства, валютного та іншого законодавства за період з 01 квітня 2007 року по 30 червня 2008 року.
За таких обставин твердження суду про порушення кримінальної справи без наявності приводів є необґрунтованим.
Також не заслуговує на увагу і посилання суду на відсутність у прокурора підстав до порушення кримінальної справи.
За змістом ч. 2 ст. 94 КПК України підставою до порушення кримінальної справи є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину.
Так, у постанові про порушення кримінальної справи зазначено, що підставою до порушення кримінальної справи є достатні дані, що містяться в акті перевірки, поясненнях ОСОБА_7 та службових осіб ТОВ "Саюр", які вказують на наявність в діяннях службових осіб ТОВ "Саюр" ознак злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 366 КК України.
Суд, не визнаючи дані вказаного акту перевірки підставою до порушення кримінальної справи, послався у постанові на те, що на час її порушення не завершена процедура узгодження податкового зобов’язання.
Разом із тим, відповідно до роз’яснень, що містяться в п. 15 постанови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 08 жовтня 2004 року "Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів" (v0015700-04) , оскарження до суду платником податків рішення податкового органу може бути перешкодою для пред’явлення особі обвинувачення в ухиленні від сплати податків до остаточного вирішення справи судом, а не для порушення кримінальної справи.
Що ж стосується інших підстав до порушення кримінальної справи, які містяться у матеріалах дослідчої перевірки, зокрема, даних про фінансово-господарську діяльність ТОВ "Саюр", то суд усупереч вимогам ст. 236-8 КПК України не дослідив їх належним чином.
Апеляційний суд, у свою чергу, при розгляді матеріалів справи не перевірив належним чином усіх доводів, що були наведені в апеляції прокурора, і допущених судом першої інстанції недоліків в установленому законом порядку не усунув.
З урахуванням того, що постанова місцевого суду та ухвала апеляційного суду постановлені з порушенням вимог кримінально-процесуального закону, вони підлягають скасуванню, а матеріали справи за скаргою ОСОБА_5 та ОСОБА_6 – направленню на новий судовий розгляд, під час якого необхідно врахувати наведене та прийняти законне й обґрунтоване рішення.
Виходячи з викладеного, керуючись ст.ст. 394 – 396 КПК України (1001-05) , колегія суддів
у х в а л и л а :
касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді матеріалів справи судом апеляційної інстанції, задовольнити.
Постанову Луцького міськрайонного суду Волинської області від 25 грудня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Волинської області від 14 січня 2009 року скасувати, а матеріали справи за скаргою ОСОБА_5 та ОСОБА_6 направити на новий судовий розгляд.
с у д д і :
Синявський О.Г.
Таран Т.С.
Школяров В.Ф.