У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати Верховного Суду України у кримінальних справах у складі:
Головуючого
Верещак В.М.,
суддів
Жука В.Г., Кузьменко
О.Т.,
за участю прокурора
Парусова А.М.,
потерпілої
ОСОБА_5,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 11 березня 2010 року кримінальну справу за касаційною скаргою потерпілої ОСОБА_5 на ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 28 травня 2009 року,
в с т а н о в и л а :
Постановою старшого слідчого СУ УМВС в Дніпропетровській області від 12 листопада 2008 року була закрита кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ст. 297 КК України на підставі ст. 6 п.1 КПК України за відсутністю події злочину.
Постановою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18 березня 2009 року потерпілим ОСОБА_5, ОСОБА_6 відмовлено в оскаржені зазначеної постанови старшого слідчого, у зв’язку з пропуском строків на оскарження.
Ухвалою апеляційного суду Дніпропетровської області від 28 травня 2009 року залишена без розгляду апеляція потерпілих на постанову суду.
У касаційній скарзі потерпіла ОСОБА_5 просить ухвалу апеляційного суду скасувати як незаконну.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, пояснення ОСОБА_7, яка підтримала скаргу, думку прокурора, який вважає скаргу обґрунтованою, перевіривши судові матеріали, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню з наступних підстав.
Зі змісту апеляційної скарги ОСОБА_6 та ОСОБА_5 вбачається, що вони оспорювали постанову місцевого суду з підстав дотримання ними строків, передбачених ст. 236-5 КПК України на звернення до суду зі скаргою на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.
В той час, не вникнувши в суть апеляції, апеляційна інстанція залишила скаргу потерпілих без розгляду у зв’язку з тим, що матеріали кримінальної справи щодо ОСОБА_8 за ст. 286 ч.2, ст. 384 ч.2 КК України знаходилися на розгляді в Павлоградському міськрайонному суді, а основна частина документів, що стосуються справи за фактом наруги над могилою міститься у зазначеній кримінальній справі щодо ОСОБА_8
Але приймаючи й таке рішення, апеляційний суд допустився порушень закону.
Зміст апеляції визначає ст. 350 КПК України і, якщо вона не відповідає вимогам закону, головуючий своєю постановою залишає апеляцію без руху та повідомляє про необхідність виконання зазначених вимог закону протягом семи діб з моменту одержання повідомлення. Якщо у визначений строк ці вимоги не будуть виконані, то апеляція постановою головуючого визнається такою, що не підлягає розгляду, що передбачено ст. 352 КПК України.
Залишення апеляції без розгляду з інших підстав законом не передбачений.
Апеляційний суд, залишаючи апеляцію без розгляду на тій підставі, що неможливо розглянути справу по суті, не навів доводів, які стосуються строку на оскарження.
Отже, ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню у зв'язку з порушенням судом кримінально - процесуального закону
Керуючись ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційну скаргу потерпілої ОСОБА_5 задовольнити.
ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 28 травня 2009 року скасувати, а справу направити на новий апеляційний розгляд.
Судді: Верещак В.М. Жук В.Г. Кузьменко О.Т.