У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Скотаря А.М.,
суддів
Мороза М.А., Шевченко
Т.В.,
за участю прокурора
Саленка І.В.,
розглянула в судовому засіданні у м. Києві 11 березня 2010 року матеріали справи за касаційним поданням прокурора Тернопільської області на ухвалу Кременецького районного суду від 27 грудня 2008 року, якою відмовлено в задоволенні подання відділу ДВС Кременецького районного управління юстиції про заміну
ОСОБА_5,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
судимого 27.12.2006 р. за ч.1 ст. 296 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до 600 грн. штрафу,
несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських або виправних робіт.
В апеляційному порядку справа не перевірялась.
Відмовляючи в задоволенні подання, суд своє рішення мотивував тим, що ОСОБА_5 на даний час не працює. Максимальний обсяг громадських робіт засудженому може бути призначено в розмірі 240 год., а якщо замінити несплачений ОСОБА_5 штраф на громадські роботи, то відповідно до розрахунку, строк громадських робіт становитиме 350 годин, що суперечить чинному законодавству.
У касаційному поданні прокурор зазначає, що суд вправі був призначити ОСОБА_5 максимальний обсяг громадських робіт в розмірі 240 год. У зв’язку з цим просить ухвалу місцевого суду скасувати і направити матеріали справи на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідача, прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню за таких підстав.
Згідно зі ст. 56 Кримінального кодексу України – громадські роботи встановлюються на строк від шістдесяти до двохсот сорока годин і відбуваються не більше 4 годин на день.
Тому суд, розглядаючи подання відділу ДВС Кременецького районного управління юстиції про заміну ОСОБА_5 несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських або виправних робіт, вправі був призначити засудженому ОСОБА_5 максимальний обсяг громадських робіт в розмірі двохсот сорока годин.
Враховуючи наведене, ухвала місцевого суду підлягає скасуванню, а матеріали справи направленню на новий судовий розгляд.
Керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання прокурора Тернопільської області задовольнити.
Ухвалу Кременецького районного суду від 27 грудня 2008 року щодо ОСОБА_5 скасувати, а матеріали справи направити на новий судовий розгляд у той же суд в іншому складі суду.
Судді: Мороз М.А. Скотарь А.М. Шевченко Т.В.