У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого, судді
Редьки А.І.
суддів
Пивовара В.Ф. і Канигіної
Г.В.
за участю прокурора
Вергізової Л.А.
розглянувши в судовому засіданні 11 березня 2010 року в м. Києві кримінальну справу за касаційним поданням прокурора на вирок Малиновського районного суду м. Одеси від 29 жовтня 2008 року, яким засуджено
ОСОБА_5,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
не маючого судимості,
за ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України із застосуванням ст. 69 КК України на п’ять років позбавлення волі, а на підставі ст. 75 КК України його звільнено від відбування покарання з випробуванням на два роки іспитового строку та покладено обов’язки, передбачені п. п. 2, 3, 4 ст. 76 КК України,
установила:
Суд визнав, що ОСОБА_5 19 квітня 2008 року на вул. Парковій, 75 у м. Одесі з неприязні, намагаючись убити ОСОБА_6, ударив його ножем у груди і заподіяв тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння.
В апеляційному порядку справа не переглядалася.
У касаційному поданні з доповненням до нього прокурор просить скасувати вирок щодо ОСОБА_5, а справу - направити на новий судовий розгляд. Твердить, що суд, допустившись однобічності і неповноти, не встановив форму вини засудженого, мотиви злочину і неправильно застосував кримінальний закон. Вважає, що суд призначив засудженому надмірно м’яке покарання.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора про скасування вироку щодо ОСОБА_5 і закриття справи у зв’язку зі смертю останнього, перевіривши матеріали кримінальної справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів дійшла до наступного.
Відповідно до положень п. 8 ст. 6 КПК України кримінальна справа щодо померлого підлягає закриттю на будь-якій стадій кримінально-процесуального провадження, за винятком випадків, коли провадження в справі є необхідним для реабілітації померлого або відновлення справи щодо інших осіб за нововиявленими обставинами.
Згідно копії свідоцтва першого Приморського відділу реєстрації актів цивільного стану Одеського міського управління юстиції від 31 липня 2009 року засуджений ОСОБА_5 після постановлення щодо нього зазначеного вироку, 28 липня 2009 року помер.
За таких обставин та враховуючи, що необхідності для подальшого провадження у кримінальній справі щодо ОСОБА_5 немає, касаційний її розгляд є безпредметним, колегія суддів вважає, що вирок стосовно ОСОБА_5 підлягає скасуванню, а справа - закриттю.
На підставі наведеного та керуючись п. 8 ст. 6, ст. 394 – 398, 400-1 КПК України (1001-05) , колегія суддів
ухвалила:
касаційне подання прокурора задовольнити частково.
Вирок Малиновського районного суду м. Одеси від 29 жовтня 2008 року щодо ОСОБА_5 скасувати, а кримінальну справу - закрити.
Судді: Пивовар В.Ф. Редька А.І. Канигіна Г.В.