У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати Верховного Суду України у кримінальних справах у складі:
Головуючого
Верещак В.М.,
суддів
Жука В.Г., Кузьменко
О.Т.,
за участю прокурора
Морозової С.Ю.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 11 березня 2010 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Донецької області на постанову Дружківського міського суду від 25 грудня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
Постановою Дружківського міського суду від 25 грудня 2008 року:
ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, раніше несудимого,
- звільнено від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 296 КК України на підставі ст. 47 КК України, а кримінальну справу щодо нього закрито.
ОСОБА_5 обвинувачувався у тому, що він 28 лютого 2008 року близько 20 години 45 хвилин, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, в кафе "Нептун", що по вул. Чапаєва в м. Дружківці Донецької області, грубо порушуючи громадський порядок, нецензурно висловлюючись, з особливою зухвалістю, наніс удар пляшкою по голові працівнику кафе ОСОБА_6, чим заподіяв йому легкі тілесні ушкодження.
У апеляційному порядку справа не переглядалася.
У касаційному поданні заступник прокурора Донецької області просить постанову суду скасувати, у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону, а справу направити на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню з наступних підстав.
Так, процесуальною підставою для застосування ст. 47 КК України є наявність клопотання трудового колективу про передачу особи на поруки.
Клопотання трудового колективу про передачу особи на поруки - це письмове звернення колективу, прийняте на його загальних зборах, до слідчого, прокурора або суду з мотивованим проханням звільнити певну особу — члена колективу від кримінальної відповідальності за вчинений нею злочин та визначенням взаємних зобов’язань колективу і цієї особи протягом строку порук.
Як видно із змісту клопотання щодо ОСОБА_5, воно не відповідає зазначеним вимогам, оскільки до суду надійшло клопотання лише окремої частини членів підприємства – працівників цеху, а не клопотання всього колективу супермаркету "Абсолют", де працює ОСОБА_5
Крім того, згідно вимог ст. 47 КК, звільнення від кримінальної відповідальності має для особи неостаточний, умовний характер, а саме: особа протягом року з дня передачі її на поруки повинна виправдати довіру колективу, не ухилятися від заходів виховного характеру та не порушувати громадський порядок. Зазначені в законі умови звільнення від кримінальної відповідальності в постанові суду не вказані.
Отже, судове рішення щодо ОСОБА_5 підлягає скасуванню у зв'язку з порушенням судом кримінального закону.
Керуючись ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора Донецької області задовольнити.
Постанову Дружківського міського суду від 25 грудня 2008 року щодо ОСОБА_5 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
Судді: Верещак В.М. Жук В.Г. Кузьменко О.Т.