У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Жука В.Г.,
суддів
Гошовської Т.В. і Канигіної
Г.В.,
за участю прокурора
Гладкого О.Є.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 14 січня 2010 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Житомирської області на постанову Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 19 червня 2008 року, якою
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
раніше судимого,
11.09.2007 року Володарсько-Волинським
районним судом Житомирської області
за ч. 2 ст. 188, 69, 75, 104 КК України на 2 роки
позбавлення волі з випробування на 1 рік,
звільнено від призначеного йому покарання у виді 2 років позбавлення волі з випробуванням, з іспитовим строком на 1 рік, у зв’язку з декриміналізацію злочину, передбаченого ч. 2 ст. 188 КК України, згідно Закону України від 15.04.2008 року "Про внесення змін в Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України щодо гуманізації кримінальної відповідальності" (270-17) .
В апеляційному порядку постанову не оскаржено.
У касаційному поданні порушується питання про скасування постанови суду та направлення справи на новий судовий розгляд. Зазначається, що суд в порушення вимог чинного законодавства неправильно звільнив Кострицю від покарання за ч. 2 ст. 188 КК України, оскільки не врахував, що кримінальні справи щодо осіб, які вчинили злочини, передбачені ст. 188 КК України, підлягають перегляду щодо зміни кваліфікації дій цих осіб на інші відповідні частини статей Кримінального Кодексу України (2341-14) .
Заслухавши доповідача, прокурора, який підтримав касційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що подання підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до вимог ст. 398 КПК України підставою для скасування чи зміни вироку, ухвали чи постанови є, зокрема, істотне порушення кримінально-процесуального закону, неправильне застосування кримінального закону.
Як убачається з матеріалів справи, суд звільнив Кострицю від покарання, призначеного вироком Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 11 вересня 2007 року за ч. 2 ст. 188 КК України у виді 2 років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік.
Проте, суд, постановляючи таке рішення, не врахував, що відповідно до п. 6 Прикінцевих положень Закону України від 15 квітня 2008 року "Про внесення змін в Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України щодо гуманізації кримінальної відповідальності" (270-17) кримінальні справи стосовно осіб, які вчинили злочин, передбачений ст. 188 КК України, підлягають перегляду для вирішення питання щодо зміни кваліфікації дій цих осіб на інші відповідні частини статей Кримінального кодексу України (2341-14) .
Однак, при цьому суд не вирішив питання про перекваліфікацію дій винного, а в порушення закону звільнив його від покарання.
За таких обставин, колегія суддів вважає, що постанова суду підлягає скасуванню, а справа направленню на новий судовий розгляд, в ході якого слід розглянути справу з дотриманням вимог чинного законодавства.
Керуючись ст. ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
касаційне подання заступника прокурора Житомирської області задовольнити.
Постанову Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 19 червня 2008 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а матеріали справи направити на новий судовий розгляд.
Судді: В.Г. Жук Т.В. Гошовська Г.В. Канигіна