У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого, судді
Коновалова В.М.,
суддів
Пошви Б.М., Шаповалової
О.А.,
за участю прокурора
Сорокіної О.А.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 14 січня 2010 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Херсонської області на постановлені судові рішення щодо ОСОБА_1
Вироком Суворовського районного суду м. Херсона від 13 листопада 2008 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
не судимого,
засуджено за ч.2 ст. 355 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки 4 місяці.
За вироком суду ОСОБА_1 визнано винним та засуджено за те, що він у період часу з 25 червня по 31 жовтня 2003 року, з погрозою застосування над потерпілими ОСОБА_2 та ОСОБА_3 фізичного насильства, вбивством та спричиненням тяжких тілесних ушкоджень по відношенню до потерпілих та їх близьких родичів, примушував їх до виконання цивільно-правових зобов’язань по винагороді за надання допомоги в кінці листопада 2002 року з розв’язання боргу між ОСОБА_2 і ОСОБА_3 із ОСОБА_4, та до сплати йому грошових коштів із сумісного прибутку від реалізації макаронних виробів
Ухвалою Апеляційного суду Херсонської області від 23 червня 2009 року вирок залишений без зміни.
У касаційному поданні прокурор ставить питання про скасування постановлених судових рішень у зв’язку з неправильним застосуванням кримінального закону та невідповідністю призначеного покарання тяжкості злочину і особі засудженого внаслідок його м’якості. Вважає, що дії засудженого ОСОБА_1 безпідставно перекваліфіковані судом з ч.2 ст. 189, ч.3 ст. 189, ч.4 ст. 189 КК України на ч.2 ст. 355 КК України.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, яка підтримала касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи подання, колегія суддів вважає, що у його задоволенні слід відмовити.
За змістом ст. 398 КПК України, правильність встановлення фактичних обставин справи у касаційному порядку не перевіряється, а тому колегія суддів виходить із тих фактичних обставин, які встановлені попередніми судовими рішеннями по справі.
Щодо доводів подання про неправильність кваліфікації дій засудженого ОСОБА_1, то колегія суддів вважає їх необґрунтованими.
Висновок суду про доведеність винуватості ОСОБА_1 не у вимаганні, а саме у примушуванні до виконання цивільно-правових зобов’язань потерпілих ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за обставин, встановлених судом, є правильним.
Вина засудженого ОСОБА_1 у примушуванні потерпілих до виконання цивільно-правових зобов’язань підтверджується, зокрема, його показаннями про те, що після вирішення боргового питання ОСОБА_2 він з останньою почав займатися виробництвом макаронних виробів, вклав в нього свої власні кошти, які потім бажав повернути; показаннями потерпілих ОСОБА_2 та ОСОБА_3, які пояснили, що ОСОБА_1 допоміг їм у вирішенні у 2002 році боргового питання, за що ОСОБА_2 передала йому будинок в Цюрюпинську; в подальшому ОСОБА_1 вкладав свої кошти у їх спільне виробництво макаронних виробів та вимагав їх повернення після реалізації продукції, але ОСОБА_2 вважала, що розрахувалася з ним; показаннями свідків ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та інших про сумісне зайняття бізнесом ОСОБА_2 та ОСОБА_1, а також іншими доказами.
Судом всебічно, повно та об’єктивно досліджені всі обставини, які б могли мати значення до справи, і з урахуванням сукупності доказів зроблений обґрунтований висновок про те, що між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 існували цивільно-правові зобов’язання, та при висловлюванні ОСОБА_1 погроз на адресу потерпілих його умисел був спрямований на примушування потерпілої ОСОБА_2 виконати цивільно-правове зобов’язання по поверненню нею коштів, вкладених засудженим в їх сумісне виробництво макаронних виробів.
Висновки суду є переконливими, ґрунтуються на достатніх та допустимих доказах, і сумніву у колегії суддів не викликають.
Об’єктивність оцінки наведених у вироку доказів була перевірена апеляційним судом.
Отже? підстав для сумніву в правильності оцінки зібраних по справі доказів у касаційного суду немає.
Тому, виходячи з фактичних обставин справи, колегія суддів вважає, що дії ОСОБА_1 за ч.2 ст. 355 КК України судом кваліфіковані правильно.
Істотних порушень норм кримінально-процесуального закону, які б тягли за собою скасування чи зміну постановлених судових рішень, не встановлено.
Що стосується призначеного ОСОБА_1 покарання, то воно відповідає вимогам закону, є необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових злочинів. Вважати таке покарання несправедливим внаслідок його м’якості підстав немає.
Враховуючи наведене та керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
відмовити заступнику прокурора Херсонської області у задоволенні касаційного подання.
Судді: Коновалов В.М. Пошва Б.М. Шаповалова О.А.