У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
( Додатково див. ухвалу Апеляційного суду Херсонської області (rs2503512) )
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі
головуючого
Жука В.Г.,
суддів
Канигіної Г.В. і Гошовської
Т.В.,
за участю прокурора
Сорокіної О.А.,
розглянувши в судовому засіданні в м.Києві 14 січня 2010 року матеріали справи за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанцій на постанову Бериславського районного суду Херсонської області від 20 листопада 2007 року та ухвалу Апеляційного суду Херсонської області від 3 грудня 2007 року щодо службових осіб СТОВ "Колос",
в с т а н о в и л а :
Постановою прокурора Бериславського району від 28 березня 2007 року порушено кримінальну справу за ч.1 ст. 239, ч.1 ст. 367 КК України за фактом службової недбалості та забруднення навколишнього середовища і земель на території Зміївської сільської ради шкідливими відходами, залишками отрутохімікатів, мінеральних добрив і радіоактивних речовин, що створює небезпеку для життя і здоров’я людей і навколишнього природного середовища, які полягають у тому, що керівництво та ліквідатори колишнього СТОВ "Колос" під час діяльності та в ході ліквідації зазначеного підприємства належним чином не проводили заходи із захоронення, знищення чи утилізації радіоактивних речовин і джерел іонізуючих випромінювань, а також залишків отрутохімікатів та мінеральних добрив, що залишилися в результаті діяльності підприємства, а саме на земельній ділянці площею близько 0,5 га. на незначній відстані від берегової зони від Каховського водосховища знаходиться напівзруйнований склад із залишками сильнодіючих ядохімікатів, у зв’язку з чим є небезпека попадання хімічних речовин та їх сполук у зазначене водосховище, а також вказана будівля складу не огороджена і не охороняється, а тому вільнодоступний для сторонніх осіб, чим спричинюється небезпека для життя і здоров’я людей.
Постановою Бериславського районного суду Херсонської області від 20 листопада 2007 року задоволено скаргу Галки – посадової особи СТОВ "Колос", скасовано постанову про порушення кримінальної справи щодо службових осіб СТОВ "Колос" та в порушенні кримінальної справи за ознаками ч.1 ст. 239 і ч.1 ст. 367 КК України щодо них відмовлено.
Ухвалою Апеляційного суду Херсонської області від 3 грудня 2007 року зазначену постанову районного суду залишено без зміни.
У касаційному поданні прокурор, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанцій, ставить питання про скасування оскаржуваних судових рішень у зв’язку з істотними порушеннями кримінально-процесуального закону з направленням справи на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, яка підтримала касаційне подання, перевіривши матеріали провадження і обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню з наступних підстав.
За змістом ст. 236-8 КПК України, суд, розглядаючи скаргу на постанову про порушення справи, повинен перевірити наявність приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отриманих даних, що стали підставою для винесення постанови. При цьому, суд не вправі розглядати і заздалегідь вирішувати ті питання, що вирішуються судом при розгляді справи по суті.
Скасовуючи постанову прокурора про порушення кримінальної справи за фактом службової недбалості та забруднення навколишнього середовища і земель на території Зміївської сільської ради шкідливими відходами, залишками отрутохімікатів, мінеральних добрив і радіоактивних речовин, місцевий суд вказав, що на час порушення кримінальної справи органи досудового слідства не мали достатніх приводів та підстав для прийняття такого рішення.
При цьому суд не звернув уваги на те, що встановлено факт забруднення навколишнього середовища і земель на території Зміївської сільської ради шкідливими відходами, залишками отрутохімікатів, мінеральних добрив і радіоактивних речовин.
Суд визнав, що матеріали, надані суду, не містять у собі даних щодо службової недбалості та забруднення навколишнього середовища і земель на території Зміївської сільської ради шкідливими відходами, залишками отрутохімікатів, мінеральних добрив і радіоактивних речовин службовими особами СТОВ "Колос" та при цьому зробив аналіз документів, що містяться у матеріалах справи, і на підставі цього прийшов до висновку, що органи досудового слідства не взяли до уваги низку обставин, що містяться у наданих суду документах.
Суд вказав, що матеріали, які стали підставою для порушення кримінальної справи за фактом службової недбалості та забруднення навколишнього середовища і земель на території Зміївської сільської ради шкідливими відходами, залишками отрутохімікатів, мінеральних добрив і радіоактивних речовин службовими особами СТОВ "Колос", не містять у собі достатніх даних, які свідчили б про наявність у їх діях складу злочинів, передбачених ч.1 ст. 239 та ч.1 ст. 367 КК України, а приводи й підстави, передбачені ст. 94 КПК України – відсутні.
Колегія суддів вважає, що дане рішення суду не ґрунтується на вимогах закону та матеріалах справи.
Оскільки на даній стадії кримінального процесу перевіряється лише наявність об’єктивних ознак, що характеризують подію злочину і закон не вимагає від відповідних органів при вирішенні питання про порушення кримінальної справи надавати докази або вважати встановленими будь-які обставини, то не можна наперед вирішувати питання про наявність складу злочину.
Апеляційний суд, перевіряючи доводи апеляції прокурора, не звернув увагу на допущені помилки і постановив незаконне рішення, яке, як і постанова місцевого суду, підлягають скасуванню.
При новому розгляді суду необхідно неухильно дотриматися вимог ст. 236-8 КПК України, перевірити доводи скарги Галки й прийняти законне та обґрунтоване рішення.
Керуючись статтями 394–396 КПК України (1001-05) , колегія суддів,
у х в а л и л а:
касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанцій, задовольнити.
Постанову Бериславського районного суду Херсонської області від 20 листопада 2007 року та ухвалу Апеляційного суду Херсонської області від 3 грудня 2007 року щодо службових осіб СТОВ "Колос" скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
с у д д і :
В.Г. Жук Г.В. Канигіна Т.В. Гошовська