У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі :
головуючого
Федченка О.С.,
Глоса Л.Ф.,
суддів
Коротких О.А., Школярова В.Ф.
Таран Т.С., Коротких О.А.
Коротких О.А.,
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 29 грудня 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Тернопільської області на вирок Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 20 січня 2009 року, яким
ОСОБА_6,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
таку, що немає судимості,
засуджено за ч. 1 ст. 121 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до штрафу в розмірі 4000 грн.
В апеляційному порядку справа не розглядалася.
ОСОБА_6 визнано винною у тому, що вона 24 червня 2008 року близько 6 год., перебуваючи у власному будинку, що в с. М. Говилів Теребовлянського району Тернопільської області, на ґрунті особистих неприязних стосунків, завдала ОСОБА_7 декілька ударів металевої арматурою по ногах, заподіявши потерпілому тяжкі тілесні ушкодження.
У касаційному поданні прокурор порушує питання про скасування вироку з направленням справи на новий судовий розгляд у зв’язку з істотними порушеннями кримінально-процесуального закону. На думку прокурора, суд необґрунтовано розглянув справу без участі засудженої, оскільки факт перебування ОСОБА_6 за межами України не було офіційно підтверджено повідомленням правоохоронних органів чи дипломатичного представництва України в країні, де перебуває ОСОБА_6
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що воно задоволенню не підлягає з таких підстав.
Висновок суду про винуватість ОСОБА_6 у вчиненні зазначеного у вироку злочину ґрунтується на доказах, зібраних у встановленому законом порядку, досліджених у судовому засіданні, належно оцінених судом, і в касаційному поданні не оспорюється.
Дії ОСОБА_6 за ч. 1 ст. 121 КК України кваліфіковано правильно, що також не заперечуються прокурором.
Викладені в касаційному поданні доводи про істотні порушення кримінально-процесуального закону щодо ОСОБА_6 є безпідставними.
Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 262 КПК України розгляд справи при відсутності підсудного допускається коли підсудний перебуває за межами України і ухиляється від явки до суду.
Як убачається з матеріалів справи, за результатами попереднього розгляду, постановою судді Теребовлянського районного суду від 19 вересня 2008 року розгляд справи щодо ОСОБА_6 було призначено на 29 вересня 2008 року. Проте, 29 вересня 2008 року ОСОБА_6 ухилилась від явки до суду в зв’язку із чим розгляд справи було перенесено на 14 жовтня 2008 року. Однак, 14 жовтня 2008 року ОСОБА_6 знову не з’явилася в судове засідання, на підставі чого суддею була винесена постанова від 14 жовтня 2008 року про зупинення провадження в справі та оголошено розшук ОСОБА_6
Згідно з рапортом дільничного інспектора міліції Теребовлянського РВ УМВС України (а.с.109), у ході опитування родичів ОСОБА_6 ним з’ясовано, що в серпні 2008 року ОСОБА_6 виїхала за межі України та перебуває в Іспанії у м. Бела-Франка.
Відповідно до повідомлення Державної прикордонної служби України (а.с.121), ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1, 12 серпня 2008 року в пункті пропуску "Шегині" перетнула державний кордон України у напрямку виїзд.
За таких обставин, встановивши, що ОСОБА_6 перебуває за межами України і ухиляється від явки до суду, з’ясувавши думку прокурора, який вважав за можливе розглянути дану справу без участі підсудної, суд обґрунтовано, відповідно до вимог ст. 262 КПК України, розглянув справу у відсутності ОСОБА_6 та постановив щодо неї вирок.
Оскільки передбачені ч. 1 ст. 398 КПК України підстави для скасування або зміни вироку щодо засудженої відсутні, підстав для призначення даної справи до касаційного розгляду із повідомленням зазначених у ст. 384 КПК України осіб, немає.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів, -
у х в а л и л а :
відмовити в задоволенні касаційного подання заступника прокурора Тернопільської області щодо ОСОБА_6, засудженої вироком Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 20 січня 2009 року.
судді: Федченко О.С. Коротких О.А. Школяров В.Ф.