У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кармазіна Ю.М.,
суддів
Косарєва В.І. і Школярова
В.Ф.,
за участю прокурора
Сухарєва О.М.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 22 грудня 2009 року кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1. на вирок Яворівського районного суду Львівської області від 14 листопада 2008 року, яким
ОСОБА_1
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
громадянина України,
раніше не судимого,
засуджено
- за ч.2 ст. 286 КК України на 5 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1. на користь потерпілих: ОСОБА_2. – 25.000 грн. на відшкодування моральної шкоди та 2 554 грн. 20 коп. на відшкодування матеріальної шкоди, ОСОБА_3. – 15 000 грн., ОСОБА_4 – 15 000 грн., ОСОБА_5 – 15 000 грн. на відшкодування моральної шкоди.
Ухвалою апеляційного суду Львівської області від 24 квітня 2009 року вирок щодо ОСОБА_1. залишено без зміни.
Згідно з вироком суду, ОСОБА_1. визнано винним і засуджено за те, що він 30.06.2008р., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, керуючи автомобілем "БМВ" і рухаючись на АДРЕСА_1 в напрямку перехрестя вулиць Січових Стрільців та І.Франка в м. Яворові Львівської області, на порушення Правил дорожнього руху, проявив неуважність до дорожньої обстановки та її змін, здійснив наїзд на велосипедиста ОСОБА_6., який від отриманих тілесних ушкоджень загинув.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 просить зупинити виконання вироку до розгляду скарги і закрити провадження у справі та зменшити розміри стягнутої матеріальної і моральної шкоди. Посилається на те, що судами не достатньо враховані пом’якшуючі покарання обставини, зокрема, з’явлення із зізнанням, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, позитивна характеристика за місцем роботи і проживання, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, та має на утриманні двох неповнолітніх дітей. Вважає, що призначене йому покарання є надмірно суворе.
Заслухавши доповідача, прокурора, який вважав, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.
Правильність кваліфікації дій засудженого ОСОБА_1. і доведеність його вини у скарзі не оспорюються.
Доводи у скарзі засудженого ОСОБА_1. щодо призначення йому суворого покарання, щодо не врахування судом пом’якшуючих покарання обставин, та щодо необхідності зменшити розміри стягнутої матеріальної і моральної шкоди перевірялись апеляційним судом, і визнані такими, що не підлягають задоволенню, про що наведені відповідні мотиви в ухвалі апеляційного суду.
Покарання засудженому ОСОБА_1. призначено відповідно до вимог ст. 65 КК України з урахуванням ступеня тяжкості вчиненого ним злочину, даних про його особу та обставин, які пом’якшують і обтяжують покарання. При цьому суд врахував пом’якшуючі обставини, в тому числі й ті на які є посилання у скарзі. Крім того, із копії вироку видно, що потерпілі просили призначити ОСОБА_1. суворе покарання (а.с.231) і злочин ОСОБА_1. вчинив у стані алкогольного сп’яніння.
Цивільний позов потерпілих в частині стягнення матеріальної і моральної шкоди судом вирішено відповідно до вимог закону, на підставі доказів, які є у справі, про що суд зазначив у вироку.
Керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів, -
ухвалила:
Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1. залишити без задоволення, а вирок Яворівського районного суду Львівської області від 14 листопада 2008 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 24 квітня 2009 року щодо ОСОБА_1 – без зміни.
Рекомендувати апеляційному суду Львівської області в порядку ст.ст. 409- 411 КПК України виправити помилку у прізвищі засудженого.
Судді: Кармазін Ю.М. Косарєв В.І. Школяров В.Ф.