У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних
справах Верховного Суду України у складі:
Головуючого
Міщенка С.М.,
суддів
Філатова В.М., Кліменко
М.Р.
за участю прокурора
Кравченко Є.С.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 22 грудня 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, яка брала участь при розгляді справи судами першої та апеляційної інстанцій, на постанову Приморського районного суду м. Одеси від 04.02.2009 р. та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 16.02.2009 р..
Постановою старшого слідчого прокуратури Приморського району м. Одеси від 01.09.2008 р. порушена кримінальна справа щодо ОСОБА_1. за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 366 ч.1 КК України.
Постановою Приморського районного суду м. Одеси від 04.02. 2009 р. постанова старшого слідчого прокуратури Приморського району м. Одеси від 01.09.2008 р. про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_1. за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 366 ч.1 КК України, скасована і в порушенні кримінальної справи за цим злочином відмовлено на підставі ст. 6 ч.1 п.2 КПК України.
Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 16.02.2009 р. постанова суду залишена без змін.
У касаційному поданні прокурор, яка брала участь при розгляді справи судами першої та апеляційної інстанцій, порушує питання про скасування постановлених по справі судових рішень, оскільки вважає, що висновки суду про те, що не було приводів та підстав для порушення кримінальної справи, не відповідають фактичним обставинам.
Заслухавши доповідача, прокурора, яка підтримала подання, розглянувши матеріали справи та обговоривши доводи подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає до задоволення.
За змістом ст. 2368 КПК України, суд, розглядаючи скаргу на постанову про порушення кримінальної справи, повинен перевіряти наявність приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення справи, і не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.
Зокрема, суд повинен перевіряти чи були наявними на час порушення справи передбачені ч. 1 ст. 94 КПК України приводи; чи мала особа, яка порушила справу, достатньо даних, що вказували на наявність ознак злочину (ч. 2 ст. 94 КПК України); чи компетентна особа прийняла рішення про порушення кримінальної справи і чи було додержано нею встановлений для цього порядок (ст. 98 КПК України).
Проте, як видно із постанови місцевого суду, останній, розглядаючи скаргу ОСОБА_1., всупереч вищенаведеним нормам кримінально-процесуального закону, фактично вдався до оцінки доказів, які були зібрані уповноваженими органами.
Оскільки апеляційний суд не виправив помилки, допущеної місцевим судом, то підлягає скасуванню і ухвала апеляційної інстанції.
Керуючись ст. ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
У х в а л и л а :
Касаційне подання прокурора, яка брала участь при розгляді справи судом першої та апеляційної інстанції, задовольнити.
Постанову Приморського районного суду м. Одеси від 4 лютого 2009 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 16 лютого 2009 року щодо розгляду скарги ОСОБА_1. скасувати.
Матеріали за скаргою вказаної особи направити на новий судовий розгляд в той же місцевий суд в іншому складі.
С У Д Д І: Філатов В.М. Міщенко С.М. Кліменко М.Р.