У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кармазіна Ю.М.,
суддів
Косарєва В.І. і Таран
Т.С.
за участю прокурора Парусова А.М.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 15 грудня 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Херсонської області на вирок Бериславського районного суду Херсонської області від 08 липня 2008 року щодо ОСОБА_1
Цим вироком
ОСОБА_1
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
громадянин України, такий, що судимості
не мав,
засуджений за ч. 2 ст. 271 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до штрафу в розмірі 510 гривень.
У апеляційному порядку справа не переглядалась.
Згідно з вироком ОСОБА_1 засуджено за те, що він, будучи службовою особою, яка виконувала адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі обов’язки, займала посаду голови фермерського господарства "Чарівне-1", яке мало статус юридичної особи, внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків, передбачених п. 1.9 "Положення про розробку інструкції з охорони праці", затвердженої наказом Держнаглядохоронпраці № 9 (z0226-98) від 29.01.1998 року, через несумлінне ставлення до них, не організував належний контроль під час експлуатації машин і механізмів за встановленням захисних пристроїв після ремонту трактора Т-40М, що належав його господарству, в результаті чого допустив грубі порушення вимог законодавства про охорону праці, а саме: п. п. 3.1.1, 3.3.9 Правил охорони праці в сільськогосподарському виробництві, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України 11.08.2000 року за № 202.
Внаслідок порушення ОСОБА_1 вимог законодавства про охорону праці 12 квітня 2008 року приблизно о 16-ій год. на території персикового саду ФГ "Чарівне-1" до виконання сільськогосподарських робіт з використанням трактора Т-40М з невстановленим огородженням на валу відбору потужності ним було допущено працівника цього господарства ОСОБА_2., який спотикнувся та потрапив до валу відбору потужності, отримавши тілесні ушкодження, які стали причиною смерті потерпілого.
У касаційному поданні прокурор просить вирок щодо ОСОБА_1 скасувати в зв’язку з неправильним застосуванням кримінального закону, невідповідністю призначеного покарання тяжкості злочину та даним про особу засудженого внаслідок м’якості, а справу направити на новий судовий розгляд. Вказує на безпідставність рішення суду про застосування положень ст. 69 КК України у частині основного покарання, посилаючись на вчинення ОСОБА_1 тяжкого злочину, спричинення його діями тяжких наслідків у вигляді смерті потерпілого. Крім того, оспорює рішення суду в частині непризначення засудженому додаткового виду покарання.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, заперечення на нього засудженого ОСОБА_1 і потерпілої ОСОБА_3, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до загальних засад призначення покарання, визначених у ст. 65 КК України, суд призначає покарання, враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання. З підстав, передбачених у ч. 1 ст. 69 КК України, суд може призначити особі більш м’яке покарання, ніж передбачено законом.
Мотивуючи рішення про призначення засудженому більш м’якого виду основного покарання, ніж передбачено санкцією частини 2 статті 271 КК України, суд зазначив у вироку, що ОСОБА_1 вперше притягувався до кримінальної відповідальності, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину, якого скоїв з необережності, позитивно характеризувався, добровільно відшкодував заподіяні ним збитки, а також послався на думку потерпілої, яка вважала ОСОБА_1 невинуватим і просила не призначати йому покарання.
Проте, призначивши ОСОБА_1. покарання у виді штрафу, суд фактично не врахував ступінь тяжкості вчиненого ним злочину, який відповідно до ст. 12 КК України віднесено до категорії тяжких, а також наслідків порушення ОСОБА_1 вимог законодавства про охорону праці – отримання працівником фермерського господарства "Чарівне-1" ОСОБА_2 тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили його смерть.
Крім того, суд у вироку не навів мотивування свого рішення про не призначення ОСОБА_1. додаткового покарання, яке передбачене санкцією ч. 2 ст. 271 КК України.
З огляду на викладене, рішення суду про застосування ст. 69 КК України є необґрунтованим, що обумовило неправильне застосування кримінального закону та призначення ОСОБА_1. покарання, яке не відповідає ступеню тяжкості злочину та особі засудженого внаслідок м’якості.
Така обставина згідно ст. ст. 371, 372, 398 КПК України є підставою для скасування постановленого щодо ОСОБА_1 судового рішення і направлення справи на новий судовий розгляд.
При новому судовому розгляді справи за умови підтвердження такого ж обсягу обвинувачення ОСОБА_1. має бути призначено покарання, яке відповідало б вимогам ст. 65 КК України.
Керуючись ст.ст. 394, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора Херсонської області задовольнити.
Вирок Бериславського районного суду Херсонської області від 08 липня 2008 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити до того ж місцевого суду на новий судовий розгляд в іншому складі суду.
Судді: Ю.М. Кармазін В.І. Косарєв Т.С. Таран